22:07:25 15.07.2019
 
Stiri

R. Moldova ÎMBĂTRÂNEȘTE: Suntem la un pas de a fi declarați „statul cu cea mai bătrână populație”

Social 06.04.2016 13:33 Vizualizări1156 Autor: Galina Munteanu
R. Moldova ÎMBĂTRÂNEȘTE: Suntem la un pas de a fi declarați „statul cu cea mai bătrână populație”

Populația R. Moldova devine tot mai bătrână și este la un pas de a fi țara cu cea mai bătrână populație din Europa.

Indicele de Îmbătrânire Activă (IÎA) în R. Moldova, lansat astăzi, arată că țara noastră a acumulat doar 27,1 puncte, iar peste 70 la sută din potențialul uman de vârsta de 55 de ani și peste nu are oportunități de a participa în economie și societate și, respectiv, nu este valorificat pentru îmbătrânire activă și sănătoasă.

IÎA în R. Moldova este la o distanță de șapte puncte față de media țărilor UE, precum și de două ori mai mic în raport cu obiectivul țintă de 57,5 puncte, pus în fața tuturor țărilor.

„R. Moldova prezintă restanțe semnificative la toate cele patru domenii ale IÎA. Dacă este vorba de primul indicator – ocupația în câmpul muncii – se înregistrează cea mai mică rată de ocupare pentru populația de vârstă pre-pensionară 55-59/60-64 de ani, 49% și, respectiv, 27,6 la sută, media țărilor UE fiind de 62,2 la sută și, respectiv, 31,5%”, a spus în cadrul evenimentului de lansare a studiului doctorul în sociologie de la Centrul de Cercetări Demografice, Mariana Buciuceanu-Vrabie.

Aceleași „progrese” le avem înregistrate și la indicatorul privind participarea în viața socială, unde doar una din zece persoane în vârstă se implică în viața socială. La cel de-al treilea indicator – viața indepenedentă, sănătosă și în sigranță – fiecare a doua persoană în vârstă este limitată de a avea un astfel de trai, pe când în țările UE în astfel de situație se află doar o treime din vârstnici. Și capacitatea, dar și mediul favorabil pentru îmbătrânirea activă în R. Moldova sunt foarte reduse ca urmare a speranței de viață mici în comparație cu țările UE.

Discrepanțe semnificative se înregistrează și în funcție de sexe: femeile în vârstă sunt mai dezavantajate, spre deosebire de bărbați, și se confruntă mai intens cu vulnerabilitatea materială, financiară și fizică. Astfel, IÎA pentru femei este de 25,7 puncte, pe când la bărbați este de 29,2 puncte.

Responsabili în domeniu susțin că, pentru a redresa situația, este necesar de a implementa acțiuni coerente, menite să sporească nivelul de trai și calitatea vieții persoanelor în vârstă. De asemenea, se impun și acțiuni în sfera sănătății, profilaxia bolilor și întărirea generală a stării de sănătate prin servicii de calitate, accesibile tuturor, dar și antrenarea și menținerea în câmpul muncii a vârstnicilor etc.

IÎA măsoară situația actuală a populației în vârstă de 55 de ani și peste, indică potențialul nevalorificat pentru participarea activă în câmpul muncii, în viața socială și pentru o viață independentă și determină dacă mediul de viață prezent permite populației în vârstă să ducă o viață activă și sănătoasă.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Dragos 06.04.2016 15:41

...la un pas de desert. Ceva un pic peste 1,5 mil. Iar cloaca Mafia cu garbaciul, steaua si Ciocan-ul urla ca sunt peste trei milioane de guri.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

12.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Ultima redută” a căzut! Ce urmează?

10.07.2019 10:19 Ziarul National Diferențe între LIDERI și șefi. A avu...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md