09:11:25 23.07.2019
 
Stiri

Ministru: „Numai 19,5 mii de moldoveni ar fi încălcat regimul de şedere în Federaţia Rusă. Nu 190 de mii!”

Politică 12.10.2013 10:55 Vizualizări1370 Autor: Raisa Lozinschi
Ministru: „Numai 19,5 mii de moldoveni ar fi încălcat regimul de şedere în Federaţia Rusă. Nu 190 de mii!” gov.md

După apariţia informaţiei în presa rusă, potrivit căreia circa 190 de mii de moldoveni urmează să fie expulzaţi din Federaţia Rusă pentru încălcarea regimului de şedere, Guvernul de la Chişinău a analizat situaţia şi ar fi depistat doar 19,5 mii de moldoveni în această situaţie.

Cel puţin, aşa a declarat ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă. „Cifrele care se vehiculează în presa şi a noastră, şi rusă, cum că circa 190 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova ar fi încălcat regimul de şedere pe teritoriul Federaţiei Ruse şi ar fi expulzaţi, nu corespund realităţii. Această cifră a fost încă o dată verificată de către Guvern, Ministerul Muncii, Ministerul Afacerilor Externe, împreună cu Serviciul Federal de Migraţiune al Federaţiei Ruse şi, la această etapă, este de 19,5 mii de cetăţeni moldoveni care ar fi încălcat regimul de şedere”, a spus Buliga.

Potrivit ministrului, autorităţile moldoveneşti discută permanent cu cele ruse, iar măsurile de expulzare a cetăţenilor care nu respectă anumite reguli nu sunt îndreptate doar împotriva moldovenilor.

„Mereu comunicăm cu Serviciul Federal de Migraţiune din Federaţia Rusă, după ce am semnat acel acord între minister şi serviciu, cunoaştem cu exactitate care sunt cetăţenii Republicii Moldova care au permis de şedere. Spre exemplu, în 2012 cifra era de 64 de mii de moldoveni cu permis de şedere, 45 de mii de moldoveni munceau în baza unei patente care se poate procura şi pentru o lună şi pentru un an”, a adăugat Valentina Buliga.

Ministrul admite faptul că anumite persoane, „jurnalişti şi reprezentanţi ai partidelor politice”, anunţă o cifră mai mare a moldovenilor care urmează a fi expulzaţi din Federaţia Rusă ca „să tragă sfori şi să obţină roade”.

„Este la etapă de semnare acordul cu Federaţia Rusă privind migraţia de muncă prin care ambele state vom fi obligate să le asigurăm protecţie şi securitate cetăţenilor ţării. Şi cred că până la sfârşitul acestui an vom semna acest document”, a anunţat ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

Totuşi, în cazul când acest proces de reîntoarcere a moldovenilor din Federaţia Rusă va fi unul rapid, Republica Moldova este pregătiră să facă faţă, prin diferite acţiuni, ne asigură ministrul.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Cazul moldovenesc”

19.07.2019 09:12 Nicolae Negru De la post-comunism la post-plahotniu...

15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md