Un nou MIRACOL săvârșit de medicii Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” în preajma Paștelui. Un pacient s-a născut pentru a doua oară, după ce medicii au aplicat o procedură modernă de tratare a unui anevrism gigant de aortă
Medicii din cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” au salvat viața unui pacient de 53 de ani, după ce au aplicat, în premieră, procedura modernă minim invazivă TEVAR – repararea endovasculară a anevrismului de aortă toracică. Cu ajutorul acestei metode, bărbatul a fost tratat de un anevrism gigant de aortă.
Echipa care a realizat intervenția a fost compusă din chirurgii vasculari Sorin Barat și Ștefan Manica, radiologul intervenționist Ilona Cucu, anesteziologul Andrei Ciocârlan, asistentele din blocul operator Angela Cojușneanu și Elena Naforniță.
Potrivit medicilor, diagnosticul a fost stabilit în baza unor investigații imagistice, după ce bărbatul s-a adresat la spital cu dureri în piept și de spate, inclusiv dificultăți de respirație.
Anevrismul reprezintă o dilatare a aortei, din cauza căreia vasul se poate rupe și duce la hemoragie, fiind pusă în pericol viața persoanelor. Pentru a nu permite spargerea aortei, medicii au efectuat intervenția TEVAR, care constă în implantarea unui dispozitiv sub formă de tub, numit grefă stent, în zona slăbită a aortei, pentru a devia fluxul de sânge dinspre aceasta.
Până acum, în instituția medicală astfel de cazuri erau tratate prin deschiderea cutiei toracice.
În comparație cu metoda clasică, procedura minim invazivă TEVAR implică riscuri minime de complicații, iar pacienții se recuperează mult mai rapid. Pacientul a fost externat, starea lui fiind satisfăcătoare.
„Pentru prima dată a fost utilizat endograftul toracic pentru tratamentul endovascular al anevrismului. În cadrul metodei TEVAR se folosește o grefă sintetică prin instalarea căreia este exclus anevrismul de aortă. Până în prezent, în spitalul nostru astfel de cazuri medicale se tratau prin metoda clasică. Aceasta implica un risc mare pentru viața bolnavului,cu pierderi mari de sânge. După ce specialiștii din IMSP SCR „Timofei Moșneaga” au participat la instruiri în Bulgaria privind utilizarea TEVAR, iar instituția a contractat toate consumabilele necesare, utilizarea acestei metode minim invazive de acum încolo va fi posibilă pe larg în cadrul SCR”, a explicat Sorin Barat, șeful Cabinetului chirurgie endovasculară și cardiologie intervențională.
Energia verde prinde teren în R. Moldova: Cantitate dublă generată în fiecare lună. Câtă energie au produs în acest an panourile fotovoltaice, turbinele eoliene sau centralele pe biogaz
Notă de PROTEST înmânată de MAE ambasadorului agreat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov: „Amestec ilegal și deliberat al Federației Ruse în procesul electoral al Republicii Moldova”
COP29 // R. Moldova și Bulgaria vor semna un Memorandum privind cooperarea în domeniul securității aprovizionării cu energie