21:22:23 27.05.2024
Stiri

O nouă MINUNE înfăptuită de medicii Institutului de Medicină Urgentă. Un pacient a fost readus de pe lumea cealaltă printr-o tehnică INOVATOARE. Cadrele medicale au luptat 46 de zile să-i salveze viața lui Vladimir

Actualitate 06.04.2023 10:59 Vizualizări5957 Autor: Ziarul National
O nouă MINUNE înfăptuită de medicii Institutului de Medicină Urgentă. Un pacient a fost readus de pe lumea cealaltă printr-o tehnică INOVATOARE. Cadrele medicale au luptat 46 de zile să-i salveze viața lui Vladimir


Echipa medicală din cadrul Secției Terapie Intensivă de la Institutul de Medicină Urgentă (IMU) a tratat, cu succes, primul caz de pneumonie polisegmentară bilaterală, cu afectarea 80% din plămâni, printr-o metoda inovativă – oxigenarea prin membrană extracorporală (ECMO). Astfel, cadrele medicale de la IMU au luptat 46 de zile pentru a-i salva viața lui Vladimir Mîldov de 38 de ani.

Potrivit IMU, pacientul de 38 de ani a fost transferat de la Spitalul „Sfântul Arhanghel Mihail” pe 17 februarie 2023. Vladimir a fost internat cu diagnosticul de insuficiență respiratorie acută gr. III., pneumonie polisegmentară bilaterală. De asemenea, acesta suferea de encefalopatie hipoxică, dismetabolică, edem cerebral mixt.

Pentru a-i salva viața, medicii de la IMU au decis că aplice metoda ECMO - oxigenarea prin membrană extracorporală, pentru a susține nivelul de oxigenare a sângelui. În cazul lui Vladimir, ventilația artificială era insuficientă.

„Au fost realizate trei ședințe de hemodiafiltrare veno-venoasă continuă (HDFVVC) cu cytosorb, cu scop de a înlătura un spectru larg de toxine uremice și a menține funcția renală”, a menționat șeful Departamentului Anestezie și Terapie Intensivă, Serghei Cobîlețchi.

Tot în această perioadă, pacientul a suferit un atac cerebro-vascular ischemic. Datorită tratamentului intensiv administrat, pacientul a manifestat o dinamică pozitivă atât din punct de vedere neurologic, cât și respirator, iar în prezent urmează cursul de reabilitare postacută.

„Datorită metodei ECMO, eu m-am trezit la viață, deși am trăit o perioadă foarte complicată, fiind în comă. Mulțumesc mult personalului medical, pentru că datorită medicilor am deschis ochii. Le doresc sănătate și răbdare, pentru că au foarte mulți pacienți. Acum mă simt bine, pot spune că am două zile de naștere, cred că Dumnezeu mă iubește”, a spus Vladimir Mîldov.

Dispozitivele ECMO ale Institutului de Medicină Urgentă au fost procurate de Ministerul Sănătății în 2021, în cadrul proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19 în R. Moldova”, finanțat de Banca Mondială.

Oxigenarea cu membrană extracorporală (ECMO) este o tehnică inovatoare de asigurare a suportului cardiac și respirator prelungit pacienților a căror inimă și plămâni nu mai pot susține singur oxigenarea sângelui. Dispozitivele ECMO sunt cunoscute și sub numele de „plămâni artificiali”. Tehnologia ECMO se utilizează în cazurile foarte grave, fiind în esență ultima șansă la viață pentru mulți pacienți.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.05.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scutul european pent...

24.05.2024 10:20 Ziarul National Nicolae Enciu // Modernizarea economi...

24.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Căutarea unui candid...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md