01:12:43 20.04.2024
Stiri

O firmă IT şi-a testat angajaţii cu subiectele de Bac de la Informatică. Programator: „Nu ştiu dacă aş fi luat 5“

Știri 04.07.2017 07:30 Vizualizări3014 Autor: Ziarul National
O firmă IT şi-a testat angajaţii cu subiectele de Bac de la Informatică. Programator: „Nu ştiu dacă aş fi luat 5“ foto simbol


Conducerea unei companii IT din România a rugat mai mulţi programatori să rezolve subiectele care s-au dat anul acesta la Informatică în cadrul examenului de Bacalaureat. Scopul a fost de a compara materia predată la liceu cu ce se cere pe piaţa muncii şi să pornească o dezbatere în spaţiul public pentru îmbunătăţirea învăţământului IT.

Managerii promit că notele luate de angajaţi la examen nu influenţează viitoarele majorări salariale. De îndată ce subiectele au apărut pe site-ul Ministerului Educaţiei, conducerea firmei i-a invitat pe informaticieni în sala de şedință.

I-a pus să-şi lase telefoanele la intrare... şi să dea examen. Cei care-au participat la experiment au lucrat la proiecte pentru Agenţia Spaţială Europeană şi pentru companii importante din străinătate, dar notele obţinute dacă ar fi dat Bac-ul din nou au fost între 5 şi 8:50.

Vlad Ştefănescu, programator: „Nu ştiu dacă aş fi luat un 5. Şi nu ştiu cât contează experienţa respectivă, pentru că subiectele nu văd să aibă aplicabilitate în job-ul meu zilnic”.

Mai bine s-au descurcat programatori foarte tineri, care aveau materia de liceu mai proaspătă în memorie.

Andrei Bordeianu, programator: „Cinstit, mi s-au părut nişte subiecte accesibile. Eu aş fi luat în jur de 8,50”.

Conducerea companiei atrage atenţia că sistemul educaţional ar putea fi îmbunătăţit pentru a face faţă cerinţelor actuale de pe piaţa muncii.

Ionuţ Cociaş, responsabil dezvoltare: „Nu suntem mulţumiţi de sistemul de învăţământ de la noi. Din punct de vedere al necesităţilor pieţei de IT, sistemul de învăţământ ar putea face mai multe”.

Securitatea cibernetică de exemplu lipseşte total din programă, deşi în România sunt numeroase firme specializate în analiza viruşilor informatici.

Companiile fac ele programe educaţionale, pentru că altfel ar duce lipsă de specialişti.

Carmen Buruiană, manager HR: „Avem câteva proiecte în Bucureşti, Iaşi şi Cluj. Am avut surpriza anul acesta să avem 500 de înscrişi. Dar testele noastre sunt complicate şi rămânem cu un număr limitat de participanţi.”

Mihai Murgan, engineering manager: „E un domeniu foarte dinamic şi să vedem acum Pascal, în 2017, că încă sunt subiecte în Pascal, arată că e o problemă undeva”.

Managerii spun că adolescenţii ar trebui să înveţe la liceu şi noţiuni aplicate.

Andrei Pitiş, vicepreşedinte ANIS: „În liceu, cel puţin, am văzut cum arată programa. Este foarte axată pe programare, în primul rând. De multe ori este vorba de un limbaj foarte dificil, C++, care la nivel mondial este considerat un limbaj dificil”.

IT-ul este a doua industrie ca importanţă în România. Începătorii câştigă în jur de 3.000 de lei pe lună, iar informaticienii cu experienţă pot ajunge şi la 15.000 de lei.

Sursa: digi24.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md