Exploatarea Bacului din punctul de trecere Cosăuți – Iampoli ar putea fi suspendată
Bacul din punctul de trecere Cosăuți-Iampoli ar putea să-și sisteze activitatea, dacă proprietarul acestuia nu va înlătura defecțiunile tehnice.
Amintim că, în dimineața zilei de 30 octombrie curent, mai mulți pasageri ai Bacului, care face legătura navală între satul Cosăuți, raionul Soroca, și localitatea ucraineană Iampoli, au fost nevoiți să staționeze timp de circa jumătate de oră pe râul Nistru, în apropiere de malul ucrainean.
Potrivit informațiilor căpitanului portului Giurgiulești, Victor Andrușca, incidentul s-a produs din cauza unei defecțiuni la dispozitivul ce asigură deplasarea. Defecțiunea a fost remediată și, la scurt timp, ambarcațiunea a început să funcționeze în regim normal.
Potrivit lui Andrușca, în urma controlului efectuat la Bacul Cosăuți-Iampoli pe data de 21 octombrie curent, inspectorii de navigație civilă au constatat că acesta funcționa în lipsa Certificatului tehnic la starea bună de navigabilitate și a Certificatului privind proprietatea asupra navei, precum și alte neajunsuri. Certificatul tehnic al Bacului a expirat la finele lunii septembrie.
Tot pe data de 21 octombrie, proprietarul Bacului a fost avertizat să efectueze revizia tehnică, în decurs de șapte zile lucrătoare, în caz contrar urmând să i se sisteze activitatea. Autoritățile au evitat să oprească imediat activitatea Bacului pentru a nu pune în dificultate transportul internațional de pasageri și mărfuri între R. Moldova și Ucraina la punctul de trecere Cosăuți-Iampoli.
Bacul din punctul de trecere Cosăuți-Iampoli este administrat de agenți economici privați.
Mâine, 3 noiembrie, Comisia Căpităniei se va deplasa iarăși la Cosăuți pentru a examina starea tehnică a Bacului. În cazul în care operatorul de transport naval nu va dispune de Certificatul de stare bună de navigabilitate, exploatarea Bacului prin cablu Cosăuți-Iampoli va fi suspendată.
DOC // „R. Moldova își merită pe deplin locul în familia europeană”: Declarația comună semnată de miniștrii de Externe ai României, Franței, Germaniei și R. Moldova, după cea de-a cincea conferință a Platformei de Parteneriat pentru R. Moldova
Rusia, nemulțumită de numărul de secții de vot deschise de R. Moldova pe teritoriul său la alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea la UE, care vor avea loc pe 20 octombrie
Fond de DEZVOLTARE și solidaritate pentru sectorul agricol din R. Moldova. Dorin Recean, în cadrul Platformei de Parteneriat pentru R. Moldova: „Cu sprijinul țărilor partenere și prietene punem bazele unei creșteri substanțiale și pe termen lung”