23:26:29 06.12.2022
Stiri

NOU // Elevii de la câteva școli profesionale vor putea ÎNVĂȚA și MUNCI în același timp!

Social 06.02.2015 13:11 Vizualizări2694 Autor: Galina Munteanu
NOU // Elevii de la câteva școli profesionale vor putea ÎNVĂȚA și MUNCI în același timp! admitere.md


Mai multe școli profesionale din R. Moldova care pregătesc specialiști în domeniul agriculturii și industriei alimentare vor trece din toamnă la sistemul dual de învățământ. Acest proiect prevede că elevii să poată învăța și munci concomitent.

Mai mult, în acest proiect urmează să fie revăzut și programul de învățământ pe care îl studiază elevii din instituțiile cu profil agricol din țară, astfel ca ceea ce învață să corespundă cerințelor pieței muncii.

„Învățământul dual german este un model cunoscut și apreciat în lumea întreagă. Ne propunem să învățăm de la ei și să încercăm să inserăm, ajustăm unele elemente în sistemul nostru. Modelul de învățare în întreprindere ne va ajuta să sporim calitatea studiilor, fapt care va duce la îndeplinirea priorității strategice de dezvoltare economică – racordarea sistemului educaţional la cerinţele, în dinamică continuă, a pieței muncii”, a menționat viceministra Educației, Loretta Handrabura.

Acest sistem de formare profesională este pilotat, în prezent, în cadrul a trei meserii de la școala profesională nr. 5 din Bălţi, în parteneriat cu compania germană Draexlmaier, producătoare de componente auto pentru „BMW” și „Audi”.

Proiectul, care va fi implementat de ME în comun cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, este sprijinit de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Valoarea totală a proiectului este de două milioane de euro.

Pe moment, în R. Moldova funcționează 61 de instituții de învățământ profesional tehnic, inclusiv 13 școli de meserii și două școli private.

În anul 2014, ME, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, a inițiat o amplă reformă de sistem în domeniului învățământului profesional tehnic. Reforma, care va fi finalizată în anul 2020, își propune să asigure calitatea și relevanța studiilor în domeniul profesional tehnic și o conexiune maximă cu piața muncii.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.12.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simion vrea să placă...

02.12.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // România întreagă, un...

01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md