18:16:55 08.10.2024
Stiri

Nicu Popescu are unele TEMERI cu privire la tensionarea situației în Transnistria, în contextul prezenței militarilor și ARMAMENTULUI rusesc: „Acum situația e calmă, dar nu putem prezice cum vor evalua lucrurile. Ne pregătim pentru orice scenariu”

Actualitate 01.04.2022 15:17 Vizualizări5525 Autor: Ziarul National
Nicu Popescu are unele TEMERI cu privire la tensionarea situației în Transnistria, în contextul prezenței militarilor și ARMAMENTULUI rusesc: „Acum situația e calmă, dar nu putem prezice cum vor evalua lucrurile. Ne pregătim pentru orice scenariu” Facebook


Vicepremieru, ministrul Afacerilor Externe și Integrării, Nicu Popescu, susține că situația în Transnistria este, deocamdată, calmă, însă nu pot fi făcute predicții privind evoluția de mai departe a lucrurilor, în contextul în care în stânga Nistrului staționează trupe și armament rusesc.

Întrebat de un jurnalist slovac dacă războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina poate să ajungă și în R. Moldova, în contextul în care în stânga Nistrului se află trupe rusești, vicepremierul Popescu a răspuns că orice scenariu e posibil.

„În ultimele săptămâni, noi am înțeles că e foarte greu să prezici cum vor evolua lucrurile. Ultimele săptămâni ne-au învățat că nu putem exclude niciun scenariu, oricât de negativ ar fi. Cred că această lecție, în egală măsură, este aplicabilă tuturor statelor de pe continentul european și nu doar. Nu suntem în poziția de a prezice sau specula cum va evalua războiul din Ucraina, dar noi avem obligația să ne pregătim pentru întreg spectrul de scenarii și facem acest lucru de mai multe luni, mult înainte de tragica zi de 24 februarie”, a declarat astăzi Popescu, în cadrul unei conferințe comune cu omologii săi din Austria, Cehia și Slovacia.

Citește și: Care sunt ȘANSELE R. Moldova de a adera la UE și de ce sprijinul REFUGIAȚILOR ucraineni va cântări greu în acest proces. Austria, Cehia și Slovacia, alături de R. Moldova: „Ce ați făcut voi nu va fi uitat NICIODATĂ”

Potrivit ministrului, războiul din Ucraina a afectat masiv R. Moldova, inclusiv social, economic, politic și umanitar.

„Speranța noastră e că războiul se va termina cât de curând posibil și că aceste efecte negative nu se vor intensifica. Dar nu cred că la această etapă știe cineva sau poate da un răspuns, o evaluare justă a geografiei sau a perioadei cât poate continua acest război.

Citește și: Primul EXAMEN pentru R. Moldova. Comisia Europeană evaluează gradul de COMPATIBILITATE a R. Moldova cu UE. Chișinăul trebuie să îndeplinească un CHESTIONAR complex: „Vom putea transforma R. Moldova într-un stat care merită și va adera la UE”

Ce ține de regiunea transnistreană a R. Moldova și prezența militară rusă în regiune. Noi am spus tot timpul că această prezență e ilegală și insistăm ca Federația Rusă să își retragă trupele de pe teritoriul R. Moldova. Acum situația e calmă în Transnistria. Nu avem informații care ar sugera că acest calm nu va continua. Din informațiile pe care le avem, nu observăm pregătirea unor scenarii negative. În același timp, în regiunea noastră, ținând cont de ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni, evident ca noi, ca Guvern, trebuie să ne pregătim de orice scenariu. Acum situația e calmă și speranța noastră e că lucrurile vor rămâne la fel. Dar nu putem prezice cum va evolua situația nici în Ucraina, nici la frontiera Ucrainei cu R. Moldova și nici în regiunea transnistreană”, a adăugat Popescu.

De asemenea, oficialul a subliniat că, în cadrul discuțiilor cu omologii săi din Austria, Cehia și Slovacia, nu s-a discutat despre livrarea unor loturi de armament, pentru a face față unui posibil atac.

„Conform Constituției, R. Moldova este stat neutru. Politica noastră regională e determinată de prevederile Constituției. R. Moldova nu participă la acțiuni militare. Evident că nu putem fi neutri față de încălcarea dreptului internațional, nu putem fi neutri față de tragedia refugiaților. Condamnăm agresiunea și vom ajuta refugiații. Ce ține de cooperarea în domeniul militar, neutralitatea R. Moldova nu presupune și izolarea republicii noastre. De aceea, R. Moldova are cooperări militare cu țările partenere. R Moldova participă la operațiuni de menținere a păcii. R. Moldova e interesată să fie prezentă în plan regional, dar și global, ca o republică ce contribuie la fortificarea păcii. Nu am discutat astăzi proiecte de cooperare militară. R. Moldova nu solicită la această etapă livrări de armament. Noi reieșim din faptul că R. Moldova va rămâne în această stare de pace”, a conchis Nicu Popescu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.10.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alegerile din 20 oct...

04.10.2024 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // Klimenko, evoluția u...

30.09.2024 09:46 Nicolae Negru Nicolae Negru // Logica rezistenței

Meteo in Moldova

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md