18:50:10 26.07.2021
 
Stiri

Nicolae Negru // Ultima redută a Rusiei în Republica Moldova

Actualitate 21.06.2021 09:11 Vizualizări4591 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Ultima redută a Rusiei în Republica Moldova


Semne diacritice

Când un deputat spune de la tribună lucruri trăsnite, acestea merită comentate, căci exprimă un punct de vedere, care se poate materializa în politica statului respectiv.

Konstantin Zatulin, deputat, prim-vicepreședinte al „Comitetului pentru afacerile CSI, integrarea eurasiatică și relațiile cu compatrioții” din cadrul Dumei de Stat a Federației Ruse, a admonstat-o pe Maia Sandu, președintele Republicii Moldova „cu pașaport românesc”, pentru faptul că „numește în continuare limba moldovenească drept românească”, deși lui (Konstantin Zatulin), de exemplu, „ca istoric” îi este „clar că Moldova e cu mult mai în vârstă decât România, ca formațiune autonomă, cnezat și stat”.

Dl Zatulin a absolvit facultatea de istorie a MGU, a făcut și doctorantura la aceeași facultate, de aceea afirmațiile sale par atât de surprinzătoare, nelalocul lor. Astfel de „argumente” pot veni de la un Dodon, de la persoane care nu-și obosesc mintea cu cititul cărților de istorie sau lingvistică, le suportăm în polemici accidentale, prin transportul public sau în stradă. E ciudat să auzi de la cea mai înaltă tribună a Rusiei această formă „șmecheră”, primitivă, de excitare a patriotismului moldovenesc. La aceasta a ajuns Măreața Rusie?

Moldova e parte componentă a României și a spune că e mai veche e egal cu a spune că o parte a organismului e mai veche decât organismul întreg. Cu același succes am putea afirma că cnezatul Novgorod sau Moscova e mult mai vechi decât Rusia, apărută abia în 1721. Dar înseamnă aceasta că limba novgorodenilor nu poate fi limba rusă? Analogic, de ce limba moldovenilor nu poate fi limba română? Dl Zatulin ar face bine să nu să se dea, ca Dodon, „oleacă lingvist”, ci să se bazeze pe concluziile lingviștilor adevărați, cu renume mondial, inclusiv ruși, ca R. A. Budagov, de exemplu.

Iar dacă gaspadin Zatulin crede cumva că Republica Moldova e Moldova, această substituire e falsă, din cauza Rusiei, care a ocupat teritoriul dintre Nistru și Prut și l-a rupt, în 1812, din trupul Țării Moldovei, formând aici gubernia Basarabia și promovând o politică de ștergere a tot ce era moldovenesc și panromânesc. Republica Moldova împlinește 30 de ani și nu are cum să fie mai veche decât România. Moldova, unindu-se în 1859, cu Muntenia (Valahia) și formând împreună statul unitar România, se reprezintă pe sine însăși: Moldova e România. Spunând că Moldova e mai veche decât România, spunem că Moldova e mai veche decât ea însăși. Ceea ce e absurd, nu-i așa?

Rusia sovietică și-a amintit de patriotismul moldovenesc după 1918, când Basarabia s-a reunit cu Moldova, devenind astfel parte a României. Până atunci administrația țaristă a suprimat cu înverșunare orice sentiment național, a ars cărțile bisericești în limba română, s-a opus deschiderii de școli în limba română și a interzis comunicarea cu moldovenii de peste Prut. Moldovenismul e folosit și azi ca scut împotriva procesului firesc de reapropiere și de întoarcere a Republicii Moldova acasă.

Politica Rusiei „democratice”, după 1991, e continuarea politicii imperiale din perioada sovietică. Ținta e categoria de cetățeni spălați pe creier, cărora li s-a inoculat ura față de români și România. Pentru ei a vorbit dl Zatulin de la tribuna Dumei de Stat a Rusiei. Scopul acestui demers mincinos, manipulator e să facă să fim cât mai puțini. Dacă vorbim limba română suntem sub treizeci de milioane de oameni. Dacă vorbim „limba moldovenească” suntem două milioane. E o diferență enormă, care contează din punct de vedere cultural, în primul rând, dar și politic, și geopolitic.

De altfel, după orientarea geopolitică, prima diferență dintre partidele prorusești și proeuropene e atitudinea față de glotonimul „limba română”. Toate partidele prorusești îl resping cu înverșunare. De parcă „limba moldovenească” ar fi ultima redută a Rusiei în Republica Moldova.

PS: Deputatul Konstantin Zatulin e capabil să declare orice. El a mai afirmat de la aceeași tribună că războiul moldo-rus din 1992 a izbucnit fiindcă transnistrenii erau forțați „să se dezică de limba și naționalitatea lor”.
Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Miticu Mitica 21.06.2021 14:22

Cand calaul vrea sa para victima :) :) :) Romania este urmasa uniunii dintre tarile Vlahe : Moldova, Tara Romaneasca, Transilvania, Dobrogea, Crisana asa cum stau si pe drapelul Romaniei : bourul (ucis de Dodon), delfinl (Dobrogei), Catselele Crisanei samd. Acum daca moldovenii din stanga vor sa se (reuneasca) bine , iar de nu iarasi bine. Nu moare nimeni. Proiectul avortat RSSM din stanga Nistrului pregatit minutios sa inghita drepata Nistrului, NU mai are nici o sustinere morala. Doar pentru ca acolo moai sunt olecuta moldoveni, asta NU inseamana ca cineva mai poate tine pe loc toata Moldova. De este nevoie ii aducem pe toti in dreapta Nistrului si de vor sa plece la schimb Ucrainieni, bine, iar de nu iar bine. Noi ii tinem pe toti cu drag. Sau daca doresc sa plece acolo la schib gaguzi atunci chiar nu am nimic impotriva. Ba chiar o sa gasim si ceva fonduri sa le cumparam acolo ceva terenuri si case. Sau de le pofteste inima sa mearga la verii lor tatari.

Miticu Mitica 21.06.2021 14:59

https://www.timpul.md/articol/se-pregatete-o-aliana-monstruoasa-stella-jantuan-trebuie-formata-o-aliana-dintre-pas-i-usatii-165111.html Sa puna mana românii sa nu mai planga in batista si sa intre in parlament. ACUM important , CEL MAI IMPORANT este sa asezam talibanii corupti sovieticii de partea cea corecta a istoriei. URSS este mort de 3 decenii. Locul in care ei mai pot exista este in muzee precum Corea de Nord ! Daca vor fi in prlament NICI macar nu ar mai fi cazul sa discutam si cu siguranta VOR participa la guvernare sub o forma sau alta. Din punctul meu de vedere, agresivitatea NU aduce nimic bun decat opozitia pe masura. Daca Usatai va reprezenta 7 - 10 % cu succes minoritatea ruseasca progresista din RM, atunci acei cetateni moldoveni pe care ii reprezinta au tot meritul si dreptul sa participe sub o forma sau alta la guvernare. Eu indemn sa se ingrope odata pt totdeauna stafia sovietica, simbol al coruptiei si indemn toti cei ce simt ruseste sa mearga catre un partid pogresist si democrat rusesc respectuos fata de valorile tarii care este si tara lor Republica Moldova : respectuos fata de limba romana cat=re este limba tarii, tot ,asa cum toti ceilalti cetateni sunt respectuosi de limba rusa, limba ce a fost si este de comunicare nationala. Ce rost are sa ne mintim si sa nu ne asumam trecutul istoric, cultural si lingvistic. Nu ajungem nicaieri. Nimeni nu poate sterge cu buretele nici limbile, nici culturile, nici istoria. Orice negatie , intareste ! Aici traiesc romani, rusi, ucrainieni, gagauji, bulgari, tigani, dar si inca o minoritate de oameni batrani care au trait in URSS si traiesc in continuare care se autoidentifica ca moldoveni. Ce anume ar trebui sa face ? Sa procedam precu Hitler si Stalin, Ribentrop si Molotov sa ii deportam sau genocidam ? NU . Acesti oameni care sunt ai RM si poate rude cu noi, trebuie acompaniati pana la capatul drumului, acolo unde se afla in mod demn, democratic si honest. Trebuiesc fugariti din tara cei care "intretin" RM in apele tulburi ale URSS, deoarece acest sistem le permite sa fure in interes unic si propriu, in detrimetul tarii RM si democratiei. Asa cum pana acum i-au mintit pe moldoveni in toate modurile , inclusiv ca vorbesc limba "moldoveneasca" si nu mai are priza, tot asa in scurta vreme, lucrurile se vor dumiri si cu nationalitatile conlocuitoare. MINCIUNA TALHARILOR "SOVIETICI" VA APUNE LA ACESTE ALEGERI.

Vasile 21.06.2021 16:01

Asa e Domnul Nicolae! A farimetat ocupantii in diferite bucati acest pamant,impartind si Ukr.si Rom.si deportari facand localitati prin Siberia,Kazah-an,Crasnodar ect. Si acum gasesc diferiti kuleokari si mafioti lacomi care influenteaza betivanii si necarturarii la ura frateasca.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.07.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Jocul cifrelor și al...

23.07.2021 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // Politica României în...

20.07.2021 15:37 Ziarul National George Damian // Adio, Basarabia! Ren...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că trebuie să fie viitorul prim-ministru al R. Moldova, după victoria PAS din alegerile parlamentare anticipate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md