14:03:13 06.02.2023
Stiri

Nicolae Negru // România întreagă, un proiect comun de țară comună

Actualitate 02.12.2022 09:20 Vizualizări3543 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // România întreagă, un proiect comun de țară comună


Semne diacritice

Până ieri, niciodată nu au răsunat din partea guvernării moldave atâtea felicitări pentru România de ziua sa. Urări de bine României și românilor au adresat președinta Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, prim-ministra Natalia Gavrilița, deputați, miniștri, șefi de partide, primari. S-a evidențiat și televiziunea publică „Moldova1” care a dedicat României 30 de minute din principalul buletin de știri al zilei.

Și niciodată mesajele de ziua Marii Uniri nu au părut atât de sincer colorate cu emoții și sentimente. Motivele acestei efuziuni sunt la suprafață: niciodată, nici chiar în perioada războiului de pe Nistru, a crahului financiar din 1998, cel de-al doilea stat românesc nu s-a aflat într-o stare atât de precară, nu și-a dezvăluit tarele ca acum. Războiul din Ucraina, criza energetică și explozia subsecventă a prețurilor a scos la iveală eșecul pe toate liniile de funcționare a unui stat: economică, socială, militară, informațională, demografică și chiar culturală, ca să nu mai vorbim de securitate. Bombardamentele ruse din Ucraina distrug simbolic și Republica Moldova. Tot mai mulți moldoveni încep să înțeleagă că fără ajutorul României, al UE în general, al SUA, statul nostru nu s-ar ține pe picioare, s-ar prăbuși în câteva luni.

Sigur, nu numai pentru că ne dă lumină, pentru că ajută Republica Moldova să se mențină pe linia de plutire noi iubim România. O iubim și „pentru limba română, în care am crescut ca într-o casă părintească, și pentru istoria comună - o istorie a curajului și a luptei pentru libertate”, după cum a spus Maia Sandu, adică și pentru că suntem români și simțim că România este patria noastră adevărată, naturală, care ne poate proteja fizic și identitar, în timp ce Republica Moldova se arată tot mai mult ca ceea ce este: un construct întâmplător, conjunctural, un produs al hazardului geopolitic, un teritoriu ce-i stă în gât Imperiului Rus.

Barometrul de Opinie Publică prezentat chiar în ziua de 1 decembrie arată că 35 la sută din alegători ar vota pentru reUnirea cu România, iar 12 la sută încă nu s-au decis. Sondajul nu i-a inclus pe alegătorii din afara Republicii Moldova. Cu ei cifra adepților reUnirii s-ar ridica la aproape 50 la sută. În reducerea, până la 47 la sută, a ponderii celora care ar vota împotriva reunificării cu România găsim o confirmare a trendului unionist.

Unionistul este mai tânăr, mai educat și mai bine asigurat din punct de vedere material. Printre respondenții cu nivel înalt de educație, ar vota pentru Unire 44 la sută, iar împotrivă - 41 la sută. Respondenții de nivel socio-economic ridicat și-ar da votul pentru Unire în proporție de 46 la sută și s-a pronunța împotrivă 36 la sută. Paradoxal, sunt anti-Unire tocmai cei care suferă cel mai mult din cauza disfuncționalității statului moldav – pensionarii (54%), cetățenii cu nivel scăzut de educație (59%) și asigurare socio-economică (55%). Ei trebuie ajutați să se smulgă din chingile nostalgiei sovietice și românofobiei. Sunt preponderent împotriva Unirii minoritățile etnice. Războiul declanșat de Rusia nu pare să-i fi clintit de pe poziții. Doar printre etnicii ucraineni se manifestă o oarecare schimbare de optică – 11 la sută dintre ei acceptă ideea reUnirii Republicii Moldova cu România.

Europarlamentarul, ex-președintele Traian Băsescu a declarat zilele trecute că cea mai rapidă cale de integrare a Republicii Moldova în UE este prin România. Maia Sandu lasă să se înțeleagă că reUnirea se va produce mai simplu în cadrul UE. „Și pe o parte, și pe cealaltă parte a Prutului, oamenii își doresc aceleași lucruri - să trăiască în pace și libertate, într-o casă europeană comună prosperă. Așa ne vom simți cu toții ca acasă, oriunde ne-am afla - la Chișinău sau București, Bălți sau Timișoara, Cahul sau Iași”. Despre întâlnirea în „casa europeană comună” vorbesc și reprezentanții guvernării de la București. Dar cum e mai bine? Există „hopuri”, bariere artificiale, dar și scurtături pe ambele căi. E timpul ca politicienii de pe ambele maluri ale Prutului, Chișinăul și Bucureștiul, să elaboreze o strategie comună, optimă, a revenirii Republicii Moldova acasă, în România, și să se acționeze în consecință, fără a speria și tulbura pe cineva. E nevoie de un proiect comun de țară comună. România Mare sună anacronic și nefiresc, România întreagă sau reîntregită ar fi, din punctul nostru de vedere, o denumire mai potrivită unui asemenea proiect.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Super ! 02.12.2022 10:05

Trăiască România ReÎntregită !

ion 02.12.2022 10:30

Cel mai mare obstacol/barieră e creat de către guvernanți: ei au de pierdut cel mai mult, duc o politică duplicitară (se lichefiează atunci cănd cerșesc de la Romănia) iar pe din spate îi tratează pe romăni cu disprețul - ”romănași!...

liuba 02.12.2022 13:08

Exact, Ion. Problema e in guvernanti, ei nu vor Unirea nici sincer, nici nesincer.

Vlad 03.12.2022 14:50

Traiasca Romania MARE!

Vlad 03.12.2022 15:04

Traiasca Romania MARE!

BUREBISTA 03.12.2022 15:07

Băi moldoveni dacă sunteți așa de mari patrioți români ia arătați-ne politicienii ăia superunioniști pe care îi aveți, ce nu mai pot de dor și dragoste față de România. Aaa, nu-i aveți??? Le plac doar banii și pomenile românești așa-i??? De fapt ei sunt oglinda vie a societății din respublica pobedistă molotova. Ați avut 31 de ani să vă treziți, să citiți, să vă documentați ca să înțelegeți cine sunteți și ce vreți. Se pare că ați hotărât: vreți să fiți calicii Europei, să primiți pomană permanent de la UE, SUA, Japonia, România, dar nu cumva să vă despărțiți de „fratili” vostru moscal. Vă urez să aveți parte din plin de ceea ce vă doriți, mai puțin partea cu pomana de la România. Nu aveți decât să fiți sclavii și curvele rușilor dacă vouă așa vă place dar NU MAI AȘTEPTAȚI POMANĂ DE LA ROMÂNIA.

Goe 04.12.2022 09:51

Buretristule, te-a bagat "hauristul" de simion in priza ? Dispari din peisaj..

BUREBISTA 04.12.2022 18:06

@goe ești la fel de inteligent ca personajul de la care ai împrumutat numele. Știu că adevărul deranjează dar asta e societatea pobedistă moldovineascî actualmente.

LanceaLuiHoriaSus 06.12.2022 08:17

Nu e așa, Burebista. Ceia ce se vede deasupra sunt doar „simptomele”, cum zic medicii. Cauza adevărată e că Basarabia e înțesată masiv de KGB-ști și cozi de topor, care susțin continuu propaganda moscăleacă. Și, desigur, nu gratis. Și, desigur, întru apărarea intereselor sale personale.

Grigore 06.12.2022 15:16

Este o politica perfida de mentinere a statului RM cu sau la orice pret. Intradevar clasa politica incluzand dar nu numai parlament, guvern, formatori d eopinie (asa zisi analisti). Ceea ce refuza sa inteleaga este ca nu pot mentine la infinit un stat fara resurse, o creatura malifica soivitica fara perspective. Cine cred ca daca vreodata RM va adera la UE va fi intretinut se inseala - toata pomaniada asta si cersetoria ca politica de stat nu poate continua la infinit. RM nu are absolut nici o perspectiva economica sau de orice fel chiar. Bineinteles decat sa se intoarca ca regiune (oblast) rusesc sau chiar mai rau (ucrainean) ar fi inteligent sa incerce o apropiere de cei de care refuza oficial sa se identifice identitar (mai putin cand cer pomana). Orice absolvent de universitate economica isi da sema ca RM nu numai ca nu are si nupoate avea o economie dar nici precursorii la asa ceva nu exista sau se pot forma. Este trist ca perspectiva unionista nu este oficial deja pusa pe tapet cel putin ca un dosar activ la care se poate incepe a lucra oficial.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.02.2023 11:28 Ziarul National Analiză de la București, despre șanse...

06.02.2023 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ce-i de făcut?

03.02.2023 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fiindcă Putin se tem...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că actuala guvernare a R. Moldova trebuie să schimbe Guvernul în anul 2023?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md