23:29:31 12.08.2022
Stiri

Nicolae Negru // Platforma 2, CUB

Actualitate 04.07.2022 09:12 Vizualizări2798 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Platforma 2, CUB


Semne diacritice

Un coleg jurnalist m-a întrebat zilele trecute ce cred despre CUB - Comitetul pentru Unitate și Bunăstare, fondat recent, evidențiindu-se prin câteva luări de poziție în chestiuni fundamentale ale societății noastre, cum ar fi aderarea la UE, reunirea cu România.

Cred bine, i-am răspuns. Când se întrunește un grup de oameni inteligenți, bine intenționați, cu o anumită experiență în practica și teoria politică și geopolitică, motivați de interesul public, de dorința de a contribui la binele general, asistăm la un act primordial de autoorganizare a cetățenilor, esențial pentru democrație. E și momentul. Asemenea nuclee ne lipsesc. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei pune Republica Moldova în fața unui risc geopolitic inedit, a unui pericol existențial, se cer noi abordări, suprapartinice, în politica de pe Bâc.

CUB a apărut la țanc, când e nevoie de o viziune proaspătă, de conturare a unor repere strategice și tactice în condițiile războiului ruso-ucrainean, a reconfigurării NATO și UE. Temerea și percepția multor cetățeni (iar percepția contează mult în politica realistă) e că lupta nu e încheiată, cursul european nu e „ireversibil”, cum vor să prezinte lucrurile reprezentanții partidului optimist de la guvernare.

În mișcarea europeană, care e și ineluctabil unionistă, CUB ar putea juca rolul pe care Platforma DA l-a jucat în mișcarea antioligarhică și nu e exclus că, la o anumită etapă, grupul care pledează pentru unitate și bunăstare să evolueze și să se transforme în partid, ca în cazul platformei din 2015. Dacă privim lucrurile din acest unghi de vedere, „cubiștii” ar trebui să-și revadă preferința pentru limbajul academic al mesajelor sale în favoarea unui limbaj mai puțin convențional, mai accesibil alegătorilor.

Orice pol nou de influență, de autoritate, în care se poate transforma CUB, va suscita gelozia și rivalitatea partidului de guvernământ. Însă la etapa dată, CUB este aliatul PAS și pasiștii ar trebui să fie interesați de consolidarea unei structuri de dreapta, care să atragă voturile dezamăgiților. Conform sondajelor de până acum, alegătorii cu așteptări mai mari decât poate livra PAS în prezent nu merg spre partidele existente, ci se înscriu în rândurile indecișilor, ale celor care nu au cu cine vota, așteptând o nouă ofertă politică. De ce să nu fie CUB potențat, într-o formă sau alta, de Platforma DA? O prezență la vot mai redusă a alegătorilor proeuropeni și unioniști e în dezavantajul PAS, în folosul forțelor antieuropene.

Își va învinge PAS egoismul de partid sau își va apăra statutul de monopolist (pe care îl blamează în alte domenii) pe segmentul proeuropean? Trebuie să recunoaștem că deocamdată nu avem semne de schimbare în acest sens. Unul dintre ele ar fi și reducerea, măcar cu 1 la sută, a pragului electoral de acces în Parlament.

Posibil noi credităm CUB-ul cu intenții pe care nici nu le are. Între timp, din lipsă de evenimente, elanul inițial pare să se tempereze, e efectul strategiei reactive. Oricare ar fi programul și perspectivele pe care și le-au trasat, încercații membri ai CUB știu că reușita nu le va cădea mană cerească.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

POLILOGU 04.07.2022 13:43

Un om si un articol care gandeste mai departe ...de lungul nasului .Este clar prefigurat noua directie necesara a a RM , dar si a României . S-auzim de bine si de folos !!

Ion 04.07.2022 17:09

Important este ca partidele cu adevarat europene (in larga majoritate identificate ca romanesti) sa nu fie penetrate de elemente care sa le compromita ! Sa nu uitam ca PAS este un partid compromis inlaturabil de la putere acuma (dupa sondaje). Continuare jocului la 2 capete. Lipsa unei decizii ferme europene relativ la conflictul Rusia-Ucraina si actiunile aferente lamentabile de nesanctionare a Rusiei, de continuare a aprtenenteila CSI dar si de sustinere in continuare a bisericii ruse in RM chiar si a limbii ruse care sunt elemente contradictorii cu actiunile luate de Ucraina (la care zice ca s-a aliniat european ca stat si ale carrei beneficii le doreste) nu fac decat sa aduca mari semne de intrebare relativ la RM ! Aceste semne bineinteles trebuiau ridicate de europeni inainte sa le dea un statut caere oricum nu ii va duce nicunde pe maldavin vreodata dar care afiseaza o incredere pe care nu o merita !

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.08.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul Nataliei Ga...

08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

05.08.2022 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Himera URSS și front...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md