13:30:24 04.06.2023
Stiri

Nicolae Negru // O adunare istorică? S-ar putea să fie...

Actualitate 22.05.2023 09:14 Vizualizări2747 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // O adunare istorică? S-ar putea să fie...


Semne diacritice

Adunarea cetățenilor „(R)Moldova Europeană” a fost un mare succes. (Deși s-a spus de atâtea ori că e greșit, în cel mai bun caz, să pretindem că Republica Moldova reprezentă întreaga Țară a Moldovei, a cărei parte de dincolo de Prut se află deja în UE, ca parte a României, se insistă cu încăpățânare pe această formulă pretențioasă.)

Succesul se datorează, în primul rând, numărului mare de cetățeni care au venit în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) pentru a-și manifesta susținerea pentru cursul european al celui de-al doilea stat românesc. Poliția a estimat la 75 - 80 de mii numărul participanților, ceea ce ar putea să nu vă pară impresionant, stimați cititori, dacă nu ați văzut imaginile din PMAN; cu diferite ocazii, presa noastră a relatat și despre manifestații cu 100 sau peste o sută de mii de participanți în Chișinău, în timp ce poliția dădea cifre de zeci de ori mai mici.

În opinia unor cetățeni, care au participat și la precedentele mari adunări naționale, cea de ieri a fost, dacă nu mai numeroasă, cu siguranță nu mai puțin numeroasă decât cea din 27 august 1989. Prezența spune totul. La mesajul proeuropean lansat de Maia Sandu au răspuns zeci de mii de oameni, „din toate colțurile” Republicii Moldova. Din acest punct de vedere, adunarea de ieri eclipsează toate protestele organizate de Șor adunate împreună. Sigur, aceasta nu va schimba „narativele” Mariei Zaharova, reprezentanta Moscovei, ea va continua să spună că cetățenii Republicii Moldova își doresc alt curs de politică externă, decât cel promovat de actuala guvernare de la Chișinău, dar toată lumea va ști că nu e adevărat, văzând imaginile răspândite pe rețelele sociale cu marea de oameni din centrul Chișinăului... Și majoritatea cetățenilor din Republica Moldova vor ști că Moscova minte.

Rezoluția Adunării a cerut „clasei politice, tuturor oamenilor politici și partidelor politice de acum și tuturor celor care vor stabili soarta țării în viitor” să introducă obiectivul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană în Constituție, „să asigure cât mai rapid deschiderea negocierilor de aderare”, pentru a nu mai lăsa loc de speculații nici reprezentanților coloanei a cincea, nici Moscovei. Iar prin asigurarea interconectării „tuturor sistemelor de infrastructură la piața europeană – electric, de transport de gaze, rutier, feroviar, de comunicații” se dorește asigurarea independenței Republicii Moldova „de a se dezvolta liber și fără constrângeri”, excluzând „orice tip de șantaj”.

Rusia este vizată și direct prin condamnarea războiului „ilegal și inuman” început de ea în Ucraina, subminând „stabilitatea” și afectând grav întreaga regiune, inclusiv Republica Moldova. Politicienii sunt îndemnați „ia o poziție clară împotriva persoanelor care au declanșat războiul, a celor declarate criminali de război de instituțiile internaționale și a celor care susțin războiul și participă la destabilizarea situației din regiune și din țara noastră”.

Prezența la Adunare și discursul Robertei Metsola, președinta Parlamentului European, a accentuat caracterul geopolitic al Adunării, sfidarea Rusiei și simpatia, susținerea de care se bucură Republica Moldova în Europa.

În discursul președintei Maia Sandu, emotiv, înflăcărat, principial, s-a resimțit totuși unele fixații ideologice, o anumită sterilizare a textului asemănătoare cu autocenzura: deși se cerea, ea nu a mai amintit de data aceasta despre „limba, cultura și istoria comune”, cu care ne-a obișnuit, și nu a mai afirmat că „sângele apă nu se face”. E adevărat, la Marea Adunare Națională din 27 august 1989, ne-am afirmat identitatea europeană, după cum a spus ea, dar cu precizarea că aceasta s-a făcut prin revendicarea identității românești, protestând împotriva cortinei de fier de pe Prut.

Din fericire, în câteva cuvinte înainte să atingă coardele chitarei sale, Cristi Aldea-Teodorovici a subliniat legăturile de „neam” cu cei de dincolo de Prut, a pus accentele sentimentale necesare, ce au lipsit în mesajul Maiei Sandu.

Și fiindcă nu e ultima adunare de acest fel, se cuvine să spunem câteva cuvinte și despre organizarea bună, în general. Se cuvenea, totuși, o atenție mai mare la microfoane - ceva mai departe de scenă unele discursuri aproape că nu se auzeau. Nu strica să fie cronometrată și lungimea discursurilor, ar fi fost bine ca oratorii să fi luat exemplu de la Roberta Metsola, de la Cristi Aldea Teodorovici sau Mihail Sirkeli (care, de altfel, a impresionat audiența și prin cuvintele sale).

Cum se întâmplă de cele mai multe ori la noi, adunarea s-a lungit peste măsură, la citirea rezoluției s-a ajuns după trei ore de stat în picioare sub razele fierbinți ale soarelui. E de-a mirării cât de rezistenți mai sunt cetățenii noștri. Merită menționată cu acest prilej și prestația actorului Andrei Sochircă, a fost remarcabilă din punct de vedere artistic, amintindu-ne de profesorul său, Ion Ungureanu, care a citit rezoluția primei Marii Adunări Naționale, acum 34 de ani.

Dacă a fost sau nu evenimentul de ieri unul istoric, ca cel din 1989? Timpul va arăta, dar există premisele să fie.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Ciobanu 22.05.2023 10:45

Privind Adunarea „ Moldova Europeană ”, mi-am pus întrebarea : ar putea ucigașul putin să meargă prin mulțime, neânsoțit de pază personală, asemănător Președintei RM Maia Sandu și a Președintei Parlamentului European Roberta Metsola? Categoric, NU.Chiar, dacă ar îndrăzni, după primul pas pantalonii iar fi uzi.

POLILOGU 22.05.2023 16:58

1) Cu siguranță MAIA SANDU a ținut seama in discursul său de ”sensibilitatile” AUSTRO-UNGARIEI,Finlandei si ...etc. care în momentul de față incă mai pot face obstructii mari ROMÂNIEI UNITE SAU NU.Modelul cel mai vizibil este cel devoalat de SPATIUL SCHENGEN ale cărui amenintari plutesc in aer. Nu cred insă ca RO nu are in vedere contrareactia la acest obstacol impertinent INSISTENT;ESTE VORBA DE PROPUNEREA ”BASISTĂ ” DE ACCEDERE A BASARABIEI ÎN UE O DATĂ CU ȚĂRILE BALCANICE DE VEST (ALBANIA, MACEDONIA DE NORD,BOSNIA SI HERTEGOVINA, MUNTENEGRU)D-na METSOLA este o mult prea versată politiciană ca să nu fi chiar discutat special problema. 2 ) Privitor la numărul cetațenilor prezenți este evident că depășesc 100.000 de mii de persoane după cum arată densitatea din toate pozele care se pot vedea. Se si poate calcula constatativ foarte usor masiva participare a cetătenilor după metode f simple si la indemăna oricui, fără nicio exagerare ,cunoscînd mărimile aritmetice ale spatiului ocupat de participanti.

Ilie 22.05.2023 19:59

Eu cred ca trebuie sa revedeți documentele vremii. La adunarea de la 27 August 1989 au fost 750,000 de persoane prezente (Wiki) raportat oficial de autoritati. Acilea is doar 75,000. Nu cred ca se poate compara matematic dar nu numai mișcarea renasterii nationale romanesti din Basarabia cu abureala din capul presedintelui actual al RM organizata ieri. O făcătură politică. Faptul, intradevar, că au lipsit trimiteri clare la românism in discursul domniei sale este evocator că avem de-a face cu un moldovensit de cea mai joasa speța poate chiar un profitor al dezatrului Ucrainei si al relatiei cu RO și prin RO cu UE și nimic altceva. Această persoană intradevăr se crede șin creierii săi un fel de Stefan cel Mare in fuste probabil o frustrată din varii motive politice și poate nu numai. De ce nu a fost întrebată de la tribuna rușinii de faza cu CSI ?! dacă-i așa europeană opțiunea domniei sale!!! Va ajunge RM în UE când va ajunge scroafa în copac cum zice vorba mai ales cu așa clasă politică care îi de un moldovenism atât de vizibil pentru europeni. ROm trebuie să suporte basarabenii nu puterile politice moldoveniste ca asta.

Ion 23.05.2023 00:44

Presedintele la putere vorbeste cu Moldova in loc de Republica Moldova in alocutiuni oficiale. Asta ii o blasfemie sa ii fie permis. Alo Bucuresti nu ai nimic de zis ?!...asta-i moldovenism si rapt cultural daca nu chiar politic. Asa a facut Rusia cu Ucraina - i-a furat istoria acuma vrea sa ii fure teritoriul. Asa ceva trebuie interzis in discursuri oficiale ale puterii politice indiferent care din Republica Moldova! Respect!

liuba 23.05.2023 07:24

In total de acord cu Ion!

Comentarii
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md