00:51:37 19.06.2019
 
Stiri

Mânia și strategia

Politică 21.12.2018 08:30 Vizualizări4226 Autor: Nicolae Negru
Mânia și strategia

Semne diacritice

Băsescu s-a supărat atât de tare pe Plahotniuc și Dodon, încât a decis să-și sacrifice pe altarul luptei antioligarhice progenitura politică - Partidul Unității Naționale, pe care l-a creat cu scopul de a impulsiona și consolida mișcarea unionistă din Republica Moldova. Acum consolidarea se amână până la alegerile locale, iar membrilor PUN li se recomandă să voteze blocul electoral creat de Andrei Năstase și Maia Sandu, pentru a se evita „pericolul preluării puterii în Republica Moldova de către coloana a 5-a reprezentată de către Igor Dodon și PSRM”.

Cu alte cuvinte, antioligarhia first, Unirea mai poate aștepta până la vremuri mai bune. Sigur, Băsescu are motive justificate să se supere pe Plahotniuc. Putem presupune și de ce „coordonatorul executiv” nu a dorit ca Băsescu să devină cetățean al Republicii Moldova. S-o fi gândit că doi „coordonatori” nu încap într-o teacă. Nu excludem că și unii politicieni de la București nu au privit cu ochi buni implicarea lui Băsescu în lupta politică de la Chișinău. Cu toate astea, mânia, furia, supărarea nu înlocuiesc strategia.

Ieșirea PUN din cursa electorală e un gest mai mult spectaculos, decât eficient. Există alegători care manifestă o îndreptățită suspiciune față de PPDA și din cauza declarațiilor ofensatoare ale lui Năstase la adresa unioniștilor care, afirmă el, „zbiară”, și a dependenței sale de Victor Țopa, un fost partener al lui Plahotniuc. De altfel, și Băsescu a lăsat să se înțeleagă de câteva ori că nu are încredere în Năstase, că o preferă pe Maia Sandu.

„Pericolul preluării puterii în Republica Moldova de către coloana a 5-a reprezentată de către Igor Dodon și PSRM”, după cum spune Anatol Șalaru, nu va fi înlăturat, ci dimpotrivă, se va accentua dacă o parte din electoratul unionist nu se va prezenta la alegeri, simțindu-se forțat prin manevre conjuncturiste să-i voteze pe niște politicieni în care nu crede.

Aceasta i-ar favoriza pe socialiști, în primul rând, dat fiind că electoratul proestic e mai disciplinat decât cel proeuropean. Oferta unionistă ar trebui menținută, căci efectele pozitive ale monopolului electoral PPDA-PAS ar putea fi anulate de efectele negative. E bine că se va reduce pierderea voturilor proeuropene, dar e rău că se poate reduce și participarea la vot. Riscul absenteismului, conform recentului BOP, e foarte mare, însă politicienii noștri scot din sondaje doar ce le place.

Pe de cealaltă parte, Plahotniuc face tot posibilul ca să mobilizeze electoratul, și provestic, și proestic, împotriva guvernării. Lui îi aparține de facto meritul creării blocului electoral ACUM. Plahotniuc trebuie „felicitat” și pentru faptul că împotriva PD conspiră nu numai Kremlinul, nu numai fundația „Open Dialag”, ci și unele cancelarii europene, iar ziua de 24 februarie e considerată un fel de Waterloo republico-moldovenesc.

Cea mai nouă „ispravă” a lui Plahotniuc e modul sfidător de schimbare, înainte de termen, a trei judecători de la Curtea Constituțională. Odată cu noile numiri – Corneliu Gurin, Raisa Apolschi, Artur Reșetnikov – CC se colorează în albastru. Precipitarea, lipsa de rigoare procedurală în selectarea candidaților sugerează o acțiune improvizată în ultimul moment. Probabil, Plahotniuc nu mai e sigur că după alegeri va avea libertatea să-și manevreze „cadrele” în voie. E o recunoaștere a viitoarei înfrângeri? Să nu aibă el încredere în Dodon?

Prietenii tăi merită să știe ASTA!P. Larion 21.12.2018 18:45

Nu am niciun respect pentru N. Negru. Dar din când în când îl mai lecturez ca să mă conving că acest individ, care e în duet voalat cu P. Bogatu, prin ”analize obiective” atacă în mod CGB-ist Blocul - ACUM. El pretinde că îl atacă și pe Plahotniuc. Dar știe că cririticile lui, adresate acestuia, în realitate nu-i dăunează, pentru că: ”pelea rea și răpănoasă, ori o bate ori o lasă”. Iar Plahotniuc e deja mai mult decât o piele răpănăasă. Dar criticile aduse Blocului ACUM, cu sperietori despre Țopi, cu griji mari pentru unioniști, etc., poate să dăuneze, dacă le aduci pe o tava bine chibzuită. Iar Negu crede că are o așa tava. Dar deja nu are moralitate și tavaua lui miroase urât. Iar lumea nu e așa de proastă încât toți să se împingă cu coatele pentru trei bomboane în cruce și pentru ”perlele” aruncate de Bogatu și Negru. Chiar dimpotrivă, articolele lor, și a altor trubaduri ”obiectivi” ai ”cordoantorului”, ajută opoziția PAS-PPDA. Alegerile din mun. Chișinău au demonstrat acest fapt. Așa că nu se oprește caravana, când latră cățeii.

Titirez 21.12.2018 20:34

Chiar așa, tovarășe Ilarion ! Nu se opreste caravana cand latră cățeii...molotoveni ! Asa că îți doresc cele mai mari puteri posibile sa tragi la montarea pe fundul Mării Baltice a gazoductului NORDSTREAM 2 ! Pana in prima jumătate a lui 2019 va trebui sa tragi din rasputeri ca sa fie gata, cu toate ca nimeni nu te va chema la ...tăierea panglicii !ABSOLUT NIMENI ! Si crede=mă, pasaportul tău de trecere fara viză in UE nu va mai avea nicio valabilitate .

Mihai 22.12.2018 00:12

Pentru @Titirez: esti paranoic, omule! Chiar nu ai niciun prieten sa-ti spuna acest lucru? Nu cred ca cineva ia in serios spusele tale...

Grig 22.12.2018 12:18

Negru are dreptate. Mie personal î-mi vine să borăsc și să-mi vărs mațele numai la auzul de PD, PSRM, ACUM. Cum pot să votezi pentru ei ??? Nici un raționament nu m-ar covinge să votez pentru ACUM. Năstase și Sandu mi-s provund grețoși ca și Plohotniuk, Voronin, Filat, Dodon și alți kkți. N-am cu cine vota și respectiv nu voi participa.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2019 16:00 Ziarul National Victor Chirilă // Despre victorie, cu...

17.06.2019 09:23 Nicolae Negru Fantoma lui Plahotniuc

14.06.2019 09:20 Nicolae Negru Frau Maia Sandu, ieșind din burta PSRM

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord cu alegerea Zinaidei Greceanîi, lidera PSRM, în funcția de președintă a Parlamentului?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md