03:42:54 29.05.2020
 
Stiri

Europa ne unește sau ce învățăminte ar trebui să tragă Plahotniuc după alegerile europarlamentare din România

Politică 27.05.2019 09:15 Vizualizări3934 Autor: Nicolae Negru
Europa ne unește sau ce învățăminte ar trebui să tragă Plahotniuc după alegerile europarlamentare din România


Semne diacritice

„Mămăliga” raționează, dovedește încă o dată că se poate mobiliza și strica socotelile unor politicieni.La alegerile europarlamentare de ieri, românii, inclusiv cei din Republica Moldova, i-au surprins nu numai pe politicienii de la putere, ci și pe cei din opoziție, prezentându-se exemplar la vot.

Pentru noi, românii din stânga Prutului, a fost mai mult decât o vizită la secțiile de votare pentru alegerea reprezentanților în Parlamentul European, a fost și o manifestare identitară, de apartenență și contribuție la destinul României, de solidaritate cu românii de peste Prut.

De dragul adevărului trebuie să recunoaștem că autoritățile de la Chișinău nu au pus piedici campaniei electorale, reprezentanții partidelor concurente din România s-au putut întâlni cu alegătorii basarabeni, au avut și acces la mass-media locală, inclusiv televiziunea publică Moldova 1, și că în această perioadă s-au construit punți de comunicare dintre diferite formațiuni politice de pe ambele maluri ale Prutului. Europa ne unește.

Paradoxal, prezența mai mare la vot, vizibilă pe parcursul zilei, nu-i bucura pe toți politicienii de la București, era un semnal nedorit pentru liderii partidului de guvernământ, anunțând o schimbare importantă pe scena politică din România. Temerile lor s-au adeverit, alegătorii i-au taxat pe social-democrați, punând capăt dominației politice a PSD, preferând politicieni care s-au opus încercărilor de legitimare a corupției, dorind o altfel de reprezentare, mai demnă, în Parlamentul European și celelalte instituții europene.

Pe plan european, previziunile catastrofiste nu s-au adeverit, spiritul unității europene a rezistat,chiar dacă partidele mari au suferit pierderi electorale considerabile și formarea unei majorități se complică.

Dacă vor ști să tragă învățămintele necesare, alegerile europarlamentare din România le pot fi de folos și liderilor PD, care se comportă ca un fel de frate siamez al PSD.În primul rând, nu te poți baza doar pe categoria de alegători dependenți de bugetul public, pe pensionarii și „proletarii” satelor muribunde, bazinul electoral trebuie lărgit, iar aceasta nu o poți face doar cu pomeni electorale, doar cu „pâine și circ”, oamenii au nevoie și de idealuri. Ideea europeană, relația cu Europa este foarte importantă pentru noua generație, pe ei nu-i ademenești stimulând în mod primitiv orgoliul local, „proMoldova” este o strategie desuetă, păguboasă, cu efect limitat.

Un partid care se declară proeuropean trebuie să se comporte europenește, să nu protejeze corupții, să investigheze frauda bancară, să respecte normele democratice și drepturile opoziției, iar acțiunile de tipul contramanifestației rușinoase, de joia trecută, împotriva liderilor ACUM, compromit iremediabil nu numai imaginea Republicii Moldova, ci și reputația PD. Aducerea unor adolescenți (de la o școală profesională?) la această manifestație stupidă, absurdă, pro-scumpiri, ar trebui investigată și pedepsită exemplar ca să le fie de învățătură tuturor membrilor PD cu apucături dictatoriale, apărătorilor zeloși ai „ordinii și disciplinii”. Ei au făcut un mare deserviciu partidului, deserviciu pe care nici măcar nu sunt capabili să-l conștientizeze.

PD profită acum de slăbiciunea și erorile opoziției, de limitele liderilor ei, în particular ale lui Andrei Năstase, care nu are cum să-i mobilizeze pe cetățenii mai educați. Situația se poate schimba cu apariția unei formațiuni noi sau a unui lider de calibrul lui Dacian Cioloș, care să-i mobilizeze pe absenteiști, pe cei tineri în special, să meargă la alegeri. O prezență masivă la vot ar fi catastrofală și pentru PD.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Ilie 27.05.2019 09:47

In parlamentul european este majoritate social democrata, adica prietenii lui Plahotniuc, ceea ce inseamna ca intreaga Europa sustine doctrina dupa care merge si PDM.

Dragos 27.05.2019 10:21

Nu cred ca un individ ca Plahoit are discernamant. Plahoit este o bruta perversa, sub toate aspectele. RM, in comparatie cu Romania, este completamente sub pulpana unui scelerat cavernos.

Aurel 27.05.2019 10:33

Nu Plaha arată opoziția noastră cât este de proasstă ca lumea să-și dea seama pe cine să voteze.

Spencer 27.05.2019 10:39

Ce învățăminte trebuie să tragă ăștia din ACUM asta e că PPE-ul nu veșnic îl va putea apăra pe Năstase

Ion 27.05.2019 11:02

In prim plan lectia de baza este corecta ca pentru a atinge nivele noi de dezvoltare trebuie de creat conditii pentru cetateni cu criterii europene, ceia ce si avem in ultmii 3 ani de zile, nu cum a fost pana acum.

Ciocana 27.05.2019 12:15

Îmi pare rău, dle Negru, că aţi acceptat rolul de curăţător şi dezinfectant al imaginii hidoase a PDM şi a lui Plahotniuc. Ce învăţăminte pot trage, ce schimbări serioase pot produce ei, dacă tot ce au făcut până acum este esenţa lor fundamentală? Cum pot face ei investigarea furtului miliardului, cum pot trage la răspundere pe făptaşi, dacă chiar ei au furat acest miliard cu ajutorul lui Şor şi alţi derbedei? Această gaşcă de bandiţi nu poate fi reformată, ia trebuie desfiinţată prin toate mijloacele posibile. Lucrurile sunt atât de clare că doar lacheii lui Plahotniuc sau idioţii lasă impresia că nu înţeleg. Ştiu precis că idiot nu sunteţi.

Darius 27.05.2019 23:37

Domnule Negru, în zadar încerci să prostești lumea, nu numai că nu ești credibi, ci ești toxic. Nici un lider european nu-i va întinde mâina lui Plahotniuc, cu atât mai mult - liderii noi ai României. Și cât dumneata nu ai încerca să-l lustruești, el nu mai poate fi spălat. Și apoi, cine o să-l spele de așa otravă cum este I.Șor? Iar grija dumitale de liderii ACUM, e benefică, pentru că le ridică ratindul.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.05.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // Geopolitica intrând ...

22.05.2020 15:28 Ziarul National Victor Chirilă, directorul APE: R. Mo...

22.05.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Numai protejându-l p...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md