05:05:55 09.05.2021
 
Stiri

Nicolae Negru // De ce moldovenismul primitiv e primitiv?

Actualitate 19.04.2021 09:13 Vizualizări2892 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // De ce moldovenismul primitiv e primitiv?


Semne diacrtice

În atmosfera încordată de până la pronunțarea verdictului Curții Constituționale și în vacarmul care a izbucnit după ce Maiei Sandu i s-a dat mână liberă să dizolve Parlamentul, presa moldavă a acordat puțină atenție scandalului ridicat de socialiști în legătură cu o declarație a Ambasadorului român, făcută în cadrul unei emisiuni la PRO TV Chișinău.

Vorbind într-un registru ironic, dl Daniel Ioniță s-a referit la necesitatea unui vaccin care să-i imunizeze pe cetățenii moldoveni „contra moldovenismului primitiv” sau contra sentimentelor antiromânești, românofobe, moştenite din perioada sovietică, întreținute „în mod constant” de unii politicieni. Ca exemplu, a fost adus mitul jandarmului român din manualele de propagandă sovietică, mit pe care unele forțe politice îl reactualizează periodic în campaniile electorale.

Liderii socialiști, simțindu-se cu musca pe căciulă, s-au „autosesizat” și, fiindcă cea mai bună strategie defensivă este atacul, l-au acuzat pe Ioniță de lipsă de respect față de „băștinașii acestei țări”, iar Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene l-a invitat să-i țină lecții de pluralism, pe care Ambasadorul l-ar fi pus în pericol prin referirea sa la „moldovenismul primitiv”, care – ironia sorții – nu este un produs al pluralismului, ci al dictaturii din perioada ocupației sovietice.

Sigur, cel mai tare s-a ofensat Dodon, care numai model de comportament demn nu poate fi considerat. „Să ne numești pe noi, băștinașii acestei țări, purtători ai moldovenismului primitiv…”, îl admonestă liderul PSRM pe Ambasadorul României de la înălțimea sa de olecuțâcă medic, olecuțâcă virusolog, olecuțâcă istoric…, amintindu-i despre vinul gustat în beciul de la Sadova, produs de Dodon însuși, ca „purtător al moldovenismului, nu primitiv, dar cu rădăcini mai mari” ca ale lui Ioniță.

„Noi venim din secolul XIV, voi veniţi de mai încoace”, l-a „luminat” Dodon pe diplomat, fără să-și dea seama de primitivismul laudei sale, tocmai confirmând astfel existența fenomenului adus în discuție de Ambasadorul României la Chișinău. Nebunul nu își dă seama că e nebun. Așa cum primul semn al unui om beat este faptul că se supără când îi spui că e beat, moldovenistul primitiv se supără când îi spui că e și primitiv, căci el se consideră superior românilor, din toate punctele de vedere, inclusiv vechimea și culoarea pielii sale.

Superioritatea „moldovenilor” față de „români” e trăsătura distinctivă a moldovenismului primitiv, reprezentând, spre deosebire de moldovenismul firesc, natural, un aliaj dur de propagandă, dezinformare și ignoranță. Moldovenistul primitiv nu mai spune că „limba moldovenească e independentă de limba română”, dar mai crede „sincer” că „limba moldovenească este mama limbii române”, că „Moldova e mai veche decât România”, că Republica Moldova descinde din „Moldova lui Ștefan cel Mare”, că moldovenii de dincolo de Prut au fost „românizați” etc.

El absolutizează specificul, diferențele regionale și respinge, ignoră sfidător trăsăturile și interesele comune, lingvistice, culturale, istorice, politice și economice, servind trădător, pentru foloase personale sau ca idiot util, unor interese străine.

Dacă e sincer, moldovenismul primitiv este produsul reflexelor locale condiționate și al unui orizont educațional limitat. Este și anacronic, rușinos, în contrasens cu procesele integraționale, de relativizare și transparentizare a hotarelor politice. Creșterea lentă, dar sigură a procentului de unioniști în Republica Moldova e o dovadă că moldovenismul primitiv se topește ca un ghețar al perioadei războiului rece sub soarele realității pașnice, firești, de azi.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


ion 19.04.2021 11:30

Autorul are pura dreptate, RM este succesoarea RSSM si RASSM, un proiect stalinist separatist esuat, iar moldovenistii primitivi din primitivismul lor nu pot constientiza ratacirea. Guvernantii RM se prezinta a fi urmasii lui Stefan, dar au la activ doar exodul populatiei, saracia si coruptia, furtul miliardelor, kulioacele si tradarea intereselor nationale.

Nicolai 19.04.2021 16:10

Apropo de istorie. Exista o emisiune excelenta de istorie deja in serial la TVR. Acolo se mai poate mai invata ceva despre date istorice. Principatul Moldovei in speta s-a cam format ultimul printre principatele romane asta ramand in sfera nebunului mentionat mai sus. La 1330 Valahia la 1339 Moldova iar cu mult inainte voievodatele lui Glad si Menumorut ale Transilvaniei de unde mai tarziu s-au purces cei care au creat principatul Moldovei (din Maramures). Morosenii romani sunt mama si tata moldovenilor si mai tarziu a moldo-maldavanilor pruto-nistreni nu scornelilor celor de la Leningrad pasate in timp la smechereste pe bani trolilor politic de la Kisinev. Urmariti emisiunea si veti intelege de ce romanu' ii de la Nistru la Tisa la el acasa.

Ciobanu 19.04.2021 19:08

Se vede de la o poștă că, dodon trădătorul și gașca n-au idee de biologie și de geografie.

Hegel 19.04.2021 21:48

Dupa conceptia moldenisului primitiv (de pestera) genovezii si venetienii care au avut ducate cu mult inaintea formarii Italiei ca stat modern n-ar fi cica italieni ! Ramaii pêrplex de stupiditatea asta ! Sau cei de pe Sankt Petersburg n-ar fi rusi ca aia de la Moskva ! ca au avut formele lor statale inainte ! La Rusia cu ei in stepa !

Andrei 21.04.2021 19:20

Dle Negru, e OK sa vorbim despre moldovenismul primitiv. Dar despre moldovenismul modern cand o sa putem vorbi tot atat de deschis. Ce se intelege prin acest nou tip de moldovenism? Ce se intelege prin natiune moldoveneasca civica? Au nu cumva, incet incet, dispare sintagma "Cel de al doilea stat romanesc"? Mai nou, vad ca cineva, adulat de peste 50% din alegatori (care s-au prezentat la urne), am impresia ca se teme de aceasta sintagma. E un prim simptom de "dedublare a personalitatii" prin diferenta de discursuri pentru interior si pentru exterior.

Ion 22.04.2021 15:54

Se stie deja ca exista un narativ 'Basarabia' cand se cerseste la Bucuresti si un narativ moldovenist civic cand se cerseste pe la Bruxelles din pacate exista si un al 3-lea narativ cand se cerseste la Moskva (drujba si brati). Al 3-lea la rusi trebuia demult taiat complet daca se vroia un pic de prosperitate si nu pauperizare tinand cont ca narativul 1 si 2 detesta narativul 3 chiar daca narativul 2 este o iluzue fara substrat (natiune civica). De aceea RM este in halul in care este. Tot omu' detesta fatarnicia si batatia de joc implicit jocul ipocrit atat de vizibil la 3 capete al milogului de serviciu al Europei. Partea buna este ca daca rusii n-au reusit 200 de ani cu foamete si jaf si omoruri sa creeze natiunea moldoveneasca ma indoies careva ar reusi in urmatorii 1000 de ani sa creeze natiunea civica. O idiotenie mare care este inca un alte motiv de pauperizare al populatiei pruto-nistrene.

Comentarii
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că instituțiile de învățământ din R. Moldova trebuie să revină totalmente la prezența fizică la ore a elevilor după vacanța de Paște?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md