09:38:15 26.02.2024
Stiri

Cinci judecători, RESPINȘI de Nicolae Timofti. Sunt suspectați de lipsă de integritate

Social 24.11.2014 15:25 Vizualizări3061 Autor: Stela Mihailovici
Cinci judecători, RESPINȘI de Nicolae Timofti. Sunt suspectați de lipsă de integritate


Trei judecători de la Curtea de Apel Bender, pe care Consiliul Superior al Magistraturii a decis să-i transfere în alte funcții după lichidarea instituției, au fost respinși de președintele Nicolae Timofti. Șeful statului nu a accceptat ca Nicolae Nogai și Mihail Antonov să activeze în continuare la Curtea de Apel Comrat, iar Aurelia Parpalac – la Curtea de Apel Cahul. De asemenea, au fost respinse candidaturile judecătorilor Svetlana Leu și Grigore Druguș care urmau a fi transferați la Curtea de Apel Chișinău.

Într-o scrisoare expediată Consiliului Superior al Magistraturii, președintele afirmă că informațiile prezentate de instituțiile abilitate ar demonstra lipsa de integritate a acestor persoane. „Numirea în funcții a persoanelor asupra cărora planează dubii privind integritatea este contrară principiilor statului de drept”, se spune în scrisoare.

Șeful Aparatului președintelui, Ion Păduraru, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că Nicolae Timofti va insista ca acești magistrați să nu fie promovați, iar Consiliul Superior al Magistraturii nu-l poate obliga pe șeful statului să accepte transferul. În legislație este clar prevăzută procedura de numire în funcții a judecătorilor, nu și procedura de transfer în alte funcții.

Curtea de Apel Bender a fost lichidată în luna iulie în urma unei decizii a Parlamentului. Autoritățile au motivat că instituția a devenit o oază în examinarea unor cazuri legate de firme off-shore. Judecătorii Nicolae Nogai și Aurelia Parpalac au fost implicați într-un scandal de corupție după ce au legalizat, în anul 2011, înstrăinarea frauduloasă a acţiunilor de la „Moldova Agroindbank”.

După lichidarea instituției, cei trei judecători și-au dorit transferul la Curtea de Apel Chișinău, dar Consiliul Superior al Magistraturii le-a respins solicitarea și le-a propus funcții în alte instanțe de același nivel. Unii membri ai CSM au declarat că acești judecători trebuie excluși din sistemul judecătoresc.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md