Cinci judecători, RESPINȘI de Nicolae Timofti. Sunt suspectați de lipsă de integritate
Trei judecători de la Curtea de Apel Bender, pe care Consiliul Superior al Magistraturii a decis să-i transfere în alte funcții după lichidarea instituției, au fost respinși de președintele Nicolae Timofti. Șeful statului nu a accceptat ca Nicolae Nogai și Mihail Antonov să activeze în continuare la Curtea de Apel Comrat, iar Aurelia Parpalac – la Curtea de Apel Cahul. De asemenea, au fost respinse candidaturile judecătorilor Svetlana Leu și Grigore Druguș care urmau a fi transferați la Curtea de Apel Chișinău.
Într-o scrisoare expediată Consiliului Superior al Magistraturii, președintele afirmă că informațiile prezentate de instituțiile abilitate ar demonstra lipsa de integritate a acestor persoane. „Numirea în funcții a persoanelor asupra cărora planează dubii privind integritatea este contrară principiilor statului de drept”, se spune în scrisoare.
Șeful Aparatului președintelui, Ion Păduraru, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că Nicolae Timofti va insista ca acești magistrați să nu fie promovați, iar Consiliul Superior al Magistraturii nu-l poate obliga pe șeful statului să accepte transferul. În legislație este clar prevăzută procedura de numire în funcții a judecătorilor, nu și procedura de transfer în alte funcții.
Curtea de Apel Bender a fost lichidată în luna iulie în urma unei decizii a Parlamentului. Autoritățile au motivat că instituția a devenit o oază în examinarea unor cazuri legate de firme off-shore. Judecătorii Nicolae Nogai și Aurelia Parpalac au fost implicați într-un scandal de corupție după ce au legalizat, în anul 2011, înstrăinarea frauduloasă a acţiunilor de la „Moldova Agroindbank”.
După lichidarea instituției, cei trei judecători și-au dorit transferul la Curtea de Apel Chișinău, dar Consiliul Superior al Magistraturii le-a respins solicitarea și le-a propus funcții în alte instanțe de același nivel. Unii membri ai CSM au declarat că acești judecători trebuie excluși din sistemul judecătoresc.
Adrian Băzăvan: „Securitatea energetică a R. Moldova este indivizibilă de cea a României”, iar „România are capacitatea de a asigura întregul consum de energie al R. Moldova”
Doi soți, un procuror și șeful unui post vamal, cercetați pentru îmbogățire ilicită. Aceștia ar deține mai multe mașini de lux și o casă estimată la 12 mil de lei
Dumitru Alaiba, despre contrastul dintre UE și Rusia în relația cu R. Moldova: În 2023, exporturile noastre către Rusia abia au însumat 144 de milioane de dolari, în timp ce exporturile către UE au atins un nivel impresionant de 2,6 miliarde dolari