10:32:19 26.02.2024
Stiri

Nicolae Timofti a fost DUR cu judecătorii: „O să ajungem la toți. Gata cu interesele de breaslă!”

Politică 13.03.2015 12:30 Vizualizări3210 Autor: Stela Mihailovici
Nicolae Timofti a fost DUR cu judecătorii: „O să ajungem la toți. Gata cu interesele de breaslă!” captura video


Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să modifice sistemul de selectare și promovare a judecătorilor, astfel încât cei cu probleme de integritate să nu facă justiție în R. Moldova, iar în sistem să ajungă doar persoane care au în primul rând simțul omeniei.

Declarația aparține președintelul Nicolae Timofti și a fost făcută la Adunarea Generală a Judecătorilor care are loc astăzi.

„Eu am fost pentru reformare, pentru schimbarea sistemului de selectare și promovare a judecătorilor. Dar acest sistem cere mai mult. Uităm de calitățile pricipale ale persoanei. Când este numit un judecător, trebuie să fie clar dacă poate el discuta cu oamenii, cu un om care are suferință și a venit după dreptate?”, a întrebat retoric președintele.

Nicolae Timofti a criticat dur activitatea Colegiului Disciplinar și Inspecției Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, care nu-și exercită corect atribuțiile. „Trebuie să arate rezultate, făcând abstracție de interesele corporative și de breaslă. Toate petițiile trebuie să fie examinate cu maximă responsablitate”, a cerut șeful statului.

Președintele le-a transmis un semnal de alarmă tuturor judecătorilor care au emis în ultimii ani decizii prin care au fost acaparate proprietăți publice. „Unii judecători, știind că nu au dreptul să repartizeze loturi de pământ în locul Primăriei, au emis astfel de decizii. Avem zeci, poate chiar sute de cazuri în care proprietăți publice sunt înstrăinate abuziv, încălcându-se dreptul la proprietate. Am ridicat acum atâtea cauze. Se lucrează... O să ajungem la toți”, a atenționat Nicolae Timofti.

În final, președintele le-a cerut magistraților să-și exercite corect atribuțiile și să nu discrediteze sistemul judecătoresc, pentru că într-un stat în care nu lucrează justiția nu vine niciun investitor străin, iar R. Moldova mizează mult pe susținere din exterior.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md