23:10:37 01.03.2024
Stiri

R. Moldova mai ia un credit de 40 de milioane de dolari

Social 19.04.2013 12:11 Vizualizări1581 Autor: Ziarul National


R. Moldova mai ia un credit de 40 de milioane de dolari
Republica Moldova va lua un credit de 40 de milioane de dolari de la Banca Mondială (BM)  pentru a optimiza mai multe instituții de învățământ din țară.  Acordul de finanțare cu Asociația Internațională de Dezvoltare, care este parte componentă a BM, a fost ratificat astăzi de Parlament.

Protrivit ministrului Finanțelor Veaceslav Negruță, din acești bani vor fi reparate sediile mai multor școli din localitățile rurale, vor fi dotate cu echipamentul necesar pentru studii de calitate și vor fi procurate autobuze școlare care să transporte elevii în școlile de circumscripție.

Ministrul dă asigurări că nu vor exista delapidări de fonduri și banii vor fi folosiți conform destinației. ”Toate procedurile de achiziție vor fi după modelul Băncii Mondiale care au un grad sporit de securitate”, a precizat Veaceslav Negruță.

Atât comuniștii, cât și deputații neafiliați care fac parte din Partidul Socialiștilor au criticat intenția Guvernului de a se împrumuta din nou, dar și intenția Ministerului Educației de a reorganiza instituțiile de învățământ.

”Ministrul Educației  a venit înainte de anul nou în comisia de profil și a spus cifra exactă  a școlilor închise. Atunci erau 108 și mai urmează câteva zeci. Reiese că  împrumutăm bani pentru lichidarea școlilor?”, s-a întrebat indignat deputatul neafiliat Ion Ceban. ”Viitoarea generație are nevoie de educație de calitate”, a replicat ministrul Finanțelor.

Banca Mondială va oferi cele 40 de milioane de dolari cu o rată a dobânzii de 1,25%.  La sumă se adaugă taxa de deservire de 0,75% anual și taxa de angajament – 0,5% anual. Banii urmează a fi returnați de Guvernul R. Moldova timp de 25 de ani, dintre care cinci ani reprezintă perioada de grație.

Stela Mihailovici

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Spețoperația hibridă...

26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md