22:03:16 15.08.2020
 
Stiri

PD pune condiții pentru a vota RATIFICAREA Acordului de împrumut din Federația Rusă. AMENDAMENTUL propus de democrați

Politică 22.04.2020 18:18 Vizualizări3361 Autor: Ziarul National
PD pune condiții pentru a vota RATIFICAREA Acordului de împrumut din Federația Rusă. AMENDAMENTUL propus de democrați


Fracțiunea Partidului Democrat (PD) a cerut astăzi explicații de la ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, privind condițiile în care R. Moldova va contracta creditul rusesc de 200 de milioane de euro. Democrații au lăsat să se înțeleagă că vor vota pentru ratificarea acestui Acord de împrumut, dar înaintează o condiție.

În cadrul întrevederii cu ministrul Pușcuța, democrații au solicitat o interpretare a art. 7. al. 2 care prevede că „orice datorie restanță a oricărei entități din R. Moldova, către Guvernul rus sau instituții ale guvernului rus, unde există „acordul părții moldovenești”, devine automat parte a acestui contract”.

Citește și: VIDEO // Octavian Țîcu: „Împrumutul rusesc întărește reperele de TRANSNISTRIZARE a R. Moldova și reprezintă o formă a războiului hibrid pe care Federația Rusă îl poartă împotriva noastră”

Ministrul Finanțelor le-a spus democraților că s-ar avea în vedere eventuale alte împrumuturi ulterioare, garantate de stat. „Până în prezent, astfel de acorduri nu sunt, iar contractul sau datoriile „Moldova – Gaz” nu sunt și nu pot fi incluse în obligații sub jurisdicția acestui acord”, se arată într-un comunicat de presă al PD.

Citește și: Zile GRELE pentru PD: „PSRM și Dodon îi vor folosi pe democrați pentru a bate ultimul cui în sicriul Acordului de Asociere cu UE, pentru ca ulterior să-i ARUNCE la gunoi. Nu vor obține funcția de premier sau cea de spicher”

Pentru a exclude orice interpretări și riscuri, deputații democrați au propus un amendament la proiectul de ratificare a Acordului privind creditul rus, astfel încât eventuala garantare a creditelor private din bugetul de stat să fie aprobată în Parlament.

Citește și: Creditul RUSESC ar putea reconfigura majoritatea parlamentară? PAS solicită deputaților PD să NU voteze pentru ratificarea acordului

De asemenea, Pușcuța a informat deputații și despre prevederile proiectului hotărârii de Guvern privind modificarea și completarea Legii bugetului de stat pe anul 2020. Potrivit ministrului, ajustarea indicatorilor bugetari a fost determinată în principal de impactul pandemiei COVID-19 asupra economiei, necesitățile sistemului de sănătate publică și măsurile urgente de susținere a sectorului real și a populației.

Pentru a acoperi deficitul bugetar de 16,2 miliarde de lei, Guvernul a luat împrumuturi atât din Vest, cât și din Est. Creditul rusesc (200 de milioane de euro) și împrumutul de la FMI (235 de milioane de dolari) sunt împrumuturi destinate suportului bugetar. Banii vor fi folosiți pentru achitarea salariilor, pensiilor, ajutoare pentru șomaj, pentru susținerea sistemului medical, facilități pentru mediul de afaceri și alte scopuri bugetare, se mai spune în comunicatul PD.

De menționat că partidele de opoziție i-au îndemnat astăzi pe deputații PD să nu voteze ratificarea Acordului de împrumut cu Federația Rusă, deoarece acesta ar fi, în redacția actuală, în defavoarea intereselor R. Moldova.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

MARK STELLA 25.04.2020 03:09

SERVICIU DE FINANȚĂ DE MARCĂ STELLA acordă în prezent împrumut la o dobândă de 2%. Oferim o varietate de finanțe, inclusiv: împrumut personal, împrumut pentru locuințe, împrumuturi de consolidare a datoriei, împrumuturi auto, împrumut agricol, împrumuturi pentru afaceri și împrumuturi pentru companii la o dobândă de 2% pe an și este fix. Vă rugăm să ne contactați prin e-mail: (Markstellaloanfirm@hotmail.com) sau whatsapp +393510483991

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.08.2020 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Praful lui Dodon în ...

10.08.2020 09:21 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko-Dodon, ase...

07.08.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dodon nu a mers din ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md