13:19:31 21.07.2024
Stiri

Semne mari de întrebare cu privire la CREDIBILITATEA lui Leancă. FMI infirmă că ar fi dat „undă verde” ex-premierului să ofere garanții de stat în 2014

Politică 16.06.2017 13:00 Vizualizări3723 Autor: Ziarul National
Semne mari de întrebare cu privire la CREDIBILITATEA lui Leancă. FMI infirmă că ar fi dat „undă verde” ex-premierului să ofere garanții de stat în 2014


Reprezentantul permanent al Fondului Monetar Internațional (FMI) în Moldova, Armine Khachatryan, recunoaște că instituția a avut cu regularitate consultări cu autoritățile privind subiectele legate de restructurarea Băncii de Economii a Moldovei (BEM) și a grupului de bănci asociate cu BEM, dar Guvernul de atunci „a decis să acționeze în alt mod și nu a urmat recomandările”.

Această reacție vine după ce fostul premier Iurie Leancă a declarat recent că a semnat garanțiile de stat în valoare de peste 9 miliarde de lei în 2014 doar după „consultarea/recomandarea instituțiilor financiare internaționale: Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional”.

Potrivit lui Armine Khachatryan, FMI a acordat asistență tehnică substanțială privind subiectele legate de restructurarea BEM și a grupului de bănci asociate cu BEM.

„Am atras atenția asupra diverselor probleme și riscuri în rapoartele noastre din acea perioadă, care sunt disponibile pentru public pe site-ul nostru. De exemplu, în raportul FMI publicat în iulie 2014 se menționa clar despre:

 • fragilitatea situației la BEM și la cele două bănci de dimensiuni medii considerate afiliate Băncii de Economii;
 • prezența unor indicii de tăinuire activă a informației privind beneficiarii finali și persoanele care exercitau controlul efectiv al băncilor;
 • importanța protejării autorităților de reglementare de ingerințele politicului și necesitatea de a adopta în regim de urgență legislația necesară pentru a restabili în deplină măsură atribuțiile de reglementare ale Băncii Naționale a Moldovei și Comisiei Naționale a Pieței Financiare;
 • necesitatea consolidării cadrului legal pentru protecția membrilor consiliilor de administrare și a angajaților BNM și CNPF.
 • Totuși, Guvernul a decis să acționeze în alt mod și nu a urmat recomandările FMI. În absența unui program al FMI cu R. Moldova la acea vreme, Fondul Monetar putea doar să acorde consultații și nu putea impune careva condiții. Atragem atenția că punctul de vedere al FMI ca instituție a fost întotdeauna transparent. Poziția FMI referitor la măsurile de restructurare a băncilor propuse autorităților în perioada 2014-2015 este reflectată în rapoartele personalului FMI nr. 14/190, nr. 14/346 și nr. 16/19, disponibile pe site-ul www.imf.md/pub-rececondev.html”, a mai adăugat sursa citată.

  De menționat că o reacție similară a venit și din partea oficiului Băncii Mondiale din Moldova, după ce fostul premier a afirmat că și-ar fi coordonat decizia cu instituțiile financiare internaționale.

  „Garanția Guvernului pentru Banca Națională a Moldovei în noiembrie 2014, pentru pierderile suportate din cauza fraudei bancare, nu a fost o urmare a consultărilor/recomandărilor Băncii Mondiale. Mai mult ca atât, Banca Mondială nu știa despre intențiile Guvernului în ceea ce privește garanția, până la momentul intrării acesteia în vigoare”, se arată într-un comunicat al oficiului Băncii Mondiale în Moldova.


  Stiri relevante

  Parteneri
  Descoperă
  Punct de vedere NAȚIONAL
  19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

  15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

  12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

  Abonament
  Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
  Sondaj
  Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
  Prietenii noștri

  Widget cu noutăți la tine pe site

  Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

  Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md