Mituri şi adevăruri despre pâine
6575
Pâinea este unul dintre cele mai simple și vechi produse din bucătăria noastră. Deși la diferite popoare se prepară și se consumă în deosebite moduri, la moldoveni pâinea este prezentă la orice masă, fie că e sărbătoare, post, dimineață sau seară. Și totuși, în prezent apar tot mai multe nedumeriri despre pâine. Haideți să le clarificăm.
Mit: Pâinea nu este bună în nutriție.
Adevăr: O serie de diete capricioase au transformat pâinea într-un produs nedorit pentru alimentație. Multă lume, mai ales femei, consideră carbohidrații, inclusiv pâinea, primejdioși pentru sănătate și, în consecință, le evită. În realitate însă pâinea este o sursă excelentă de vitamine, calciu, proteine, iar carbohidrații sunt absolut necesari pentru o nutriție echilibrată. Carbohidrații sunt o sursă importantă de energie, iar studiile recente demonstrează rolul lor în creșterea bunei dispoziții, deci un sandvici pe zi din pâine bună vă va face numai bine.
Mit: Pâinea îngrașă.
Adevăr: Două felii de pâine cântăresc în medie 100 de grame, iar 100 de grame de pâine conține o valoare de aproximativ 200 kcal, adică doar 10% din cantitatea de calorii necesară zilnic. Așa că puteți mânca trei-patru felii de pâine pe zi, liniștiți că nu veți adăuga kilograme la sfârșitul lunii.
Altceva e ce fel de pâine preferați. De exemplu, 100 de grame de franzelă albă conține 265 kcal, iar 100 de grame de pâine de secară - doar 196 kcal.
Mit: Toată pâinea din magazine conține conservanți.
Adevăr: Conservanții se adaugă pentru a-i prelungi pâinii durata de păstrare. Dar există conservanți naturali, precum ar fi sarea și sucul de lămâie, și există conservanți artificiali (acidul ascorbic E 300) și chiar conservanți sintetici (E 500-E 700).
Mai des, pâinea ambalată conține agenți E, așa că atunci când cumpărați o pâine ambalată în folie, citiți eticheta ca să vă asigurați că nu cumpărați un produs ticsit cu chimicale.
Mit: Făina de calitate superioară este cea mai bună.
Adevăr: Făina de grâu de calitate superioară este făina albă, rafinată, din care s-au extras tărâțele. Împreună cu acestea însă, se pierd şi cele mai valoroase vitamine și nutrienți, precum și majoritatea fibrelor vegetale.
Aceasta calificare - „calitate superioară” - a fost dată făinii de grâu în perioada când începea producerea și comercializarea masivă a pâinii, de către întreprinderile mari, la prețuri mici. Pentru a spori volumul, fabricile folosesc făina rafinată, care are mult gluten și, respectiv, crește și se coace mult mai rapid . Odată cu aceasta, din păcate, au dispărut tradițiile seculare de coacere a pâinii cu tărâțe pe vatră, deosebit de gustoasă și aromată.
Făina de calitatea a doua este făina integrală, adică cea care conține tărâțe și, prin urmare - fibre vegetale și vitamine. Din această faină se coace cea mai gustoasă pâine. Este adevărat că această făină este mai dificilă la plămădit, cu mai puțin gluten, ceea ce înseamnă că pâinea, mai ales cea de casă, poate fi și mai fărâmicioasă. Această problemă se soluționează prin adăugarea uleiului preferat, frământatul mai îndelungat al aluatului și durata mai mare de dospire.
Într-adevăr, moldovenii consumă pâine de două-trei ori pe zi, însă faima rea care se răspândeşte în prezent despre intoleranţa multora la gluten, despre prezenţa chimicalelor şi E-urilor, despre riscul de a te îngrăşa îi face pe mulţi, mai ales pe femeile tinere, să renunţe la pâine.
Dar este pâine între pâine. De exemplu, pâinea albă, franzela obişnuită, care pare să fie şi cea mai întrebată în ţară, este din făină albă rafinată, din care au fost eliminate tărâţele, iar odată cu ele – şi fibrele vegetale, vitaminele şi microelementele. Asemenea făină rafinată permite creşterea foarte rapidă a aluatului, elasticitatea lui (datorită glutenului sporit) şi producerea în masă a unui volum enorm de franzele.
Faptul că mulţi dintre noi dezvoltă intoleranţă la gluten se presupune că se datorează anume acestui moment – conţinutul sporit de gluten şi fermentarea rapidă a aluatului, proces în care moleculele de gluten nu reuşesc să se modifice suficient.
Din contra, făina integrală, din care se coace pâinea neagră, precum şi făina de secară conţin o proporţie mult mai mică de gluten. Asemenea aluat are nevoie de mai mult timp ca să crească şi deci compoziţia moleculară este mai favorabilă organismului uman.
Tărâţele din făina integrală, adică fibrele vegetale sunt deosebit de importante în digestie. Ele curăţă intestinul de toxine, le absorb şi le „împing” afară. Iar vitaminele şi mineralele conţinute în tărâţe sunt importante pentru o imunitate sporită.
Dacă v-am convins deja că pâinea neagră, din făină integrală, este mai bună decât cea albă, probabil îmi veţi reproşa că această pâine „artizanală” este scumpă şi bate la buzunar. Sunt de acord, doar că eu am rezolvat această problemă cu ajutorul unei reţete simple de pâine de casă, pe care am deprins-o chiar de la soţul meu.
Trăind departe de magazine, el a învăţat să-şi coacă singur pâine, încă pe când era burlac, iar mai apoi am preluat eu această ocupaţie, foarte utilă de fapt acolo unde magazinul nu este chiar la intrarea în bloc.
Secretul acestei reţete minunate este făina integrală (în R. Moldova i se mai spune de calitatea a II-a) şi ceva timp. Ca opţiune alternativă, putem amesteca făina albă cu tărâţe, în raport 3:1. Eu de obicei pun aluatul la dospit sâmbăta seara, iar duminică dimineaţa pun pâinea la cuptor.
Nimic nu se compară cu aroma de pâine proaspăt coaptă!
02.02.2019
10:01
2417
Aceste MITURI despre răceală nu-ți vor ține copilul sănătos
21.01.2019
16:01
2163
MITURI frecvente despre vaccinarea antigripală
19.12.2018
08:01
2248
De ce ne îngrășăm în post? Alimentele pe care trebuie să le eviți în această perioadă
15.11.2018
18:00
2164
PROFESOR // Care sunt principalele MITURI legate de cancerul de sân
15.10.2018
11:02
2025
CERCETĂTORII au decis: dragostea te îngrașă cu ȘASE kg pe an
02.09.2018
20:01
3347
Când au început strămoșii noștri să coacă pâine? În ce epocă? Știința oferă un răspuns surprinzător!
18.07.2018
19:30
4386
Mănânci pepene cu pâine? Renunţă la acest obicei. Ce se întâmplă în organism
02.07.2018
13:40
3142
REȚETE // Aceștia sunt carbohidrații buni care nu îngrașă. Poți să-i consumi în voie!
24.02.2018
16:03
7167
REȚETĂ // Pâine țărănească făcută în casă. Gust AUTENTIC românesc
24.12.2017
21:01
3631
Vedeta care arată IREAL la 53 de ani: Ce face ca să nu se îngraşe de sărbători
27.10.2017
07:30
4442
REȚETE // Câteva IDEI geniale de sandvișuri fără pâine
23.10.2017
07:30
2542
STUDII // MITURI despre cancerul la sân, demontate
24.10.2025
09:20
59
Alegeri cruciale la Budapesta. Viktor Orban, cel mai apropiat aliat al lui Putin din interiorul UE, riscă să PIARDĂ puterea pentru prima dată în 15 ani
24.10.2025
09:19
167
Bruxelles recunoaște progresele R. Moldova în aderarea la UE, Gherasimov: Ușile Uniunii Europene rămân deschise pentru noi
24.10.2025
07:26
252
Încă o medalie de AUR pentru R. Moldova la Campionatul Mondial de lupte din Serbia. Alexandrin Guțu a dominat competiția la categoria de 82 kg
24.10.2025
00:27
731
Comisia Europeană pledează pentru abolirea schimbării orei: Timpul să oprim această practică enervantă și inutilă
24.10.2025
00:01
678
Avioane rusești pătrund în spațiul aerian lituanian: Vilnius cere explicații Moscovei și măsuri urgente de prevenire a incidentelor viitoare
23.10.2025
23:09
654
Ministrul Energiei: Aprovizionarea cu combustibil a Republicii Moldova nu va fi afectată de sancțiunile impuse Lukoil
23.10.2025
23:03
806
Putin pledează pentru dialog în fața tensiunilor cu Trump și amenință cu un răspuns dur la un posibil atac cu rachete Tomahawk asupra Rusiei
23.10.2025
22:57
633
Alexandru Munteanu, desemnat oficial candidat PAS la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova: "Mă dedic total binelui țării"
23.10.2025
22:55
547
Zelenski cere acțiune decisivă din partea Uniunii Europene pentru folosirea activelor rusești blocate în sprijinul Ucrainei
23.10.2025
22:04
652
Petroliștii chinezi opresc importurile maritime de petrol rusesc din cauza sancțiunilor americane
23.10.2025
21:59
670
ULTIMA ORĂ // ,,Provocarea vieții mele". Alexandru Munteanu, nominalizat OFICIAL la funcția de prim-ministru
23.10.2025
21:53
734
Marcel Spătari, propunerea PAS pentru conducerea Comisiei de integrare europeană în noul Parlament al R. Moldova
23.10.2025
21:30
507
Sancțiunile SUA împotriva Rosneft și Lukoil cresc prețurile petrolului cu 5%
23.10.2025
21:09
585
Dodon anunță: PSRM refuză să sprijine premierul propus de guvernarea PAS
23.10.2025
20:54
648
Schimbări ale vremii cu ploi și vânt puternic pe 24 octombrie 2025
23.10.2025
20:26
511
Airbus, Thales și Leonardo își unesc forțele pentru a cuceri spațiul și a concura cu Starlink-ul lui Musk!
23.10.2025
18:10
569
Centrala nucleară Zaporijia primește din nou energie electrică după o lună de întrerupere
23.10.2025
18:00
533
Ministerul Educației susține performanța: 110 burse de merit pentru elevii și studenții romi în anul 2025-2026
23.10.2025
17:51
707
Moldova își consolidează independența energetică: Transformarea spectaculoasă sub mandatul lui Dorin Junghietu
23.10.2025
17:12
586
Rusia a returnat Ucrainei rămășițele a 1.000 de soldați căzuți în luptă
23.10.2025
16:28
578
Maia Sandu laudă contribuția universității de medicină la salvarea de vieți, cu ocazia a 80 de ani de la fondare
23.10.2025
16:25
647
Blocul Alternativa își va decide poziția față de noul guvern în urma consultărilor cu premierul desemnat
23.10.2025
16:24
571
Impuls european pentru învățământul superior din Moldova: seminarul național Erasmus+ și avansarea procesului Bologna
23.10.2025
16:20
511
Opt decenii de prestigiu și inovație la Universitatea de Medicină „Nicolae Testemițanu” din Moldova
23.10.2025
16:03
567
Republica Moldova face pași importanți spre un viitor energetic sustenabil: Carolina Novac la Săptămâna Europeană a Energiei Durabile 2025
Alegeri cruciale la Budapesta. Viktor Orban, cel mai apropiat aliat al lui Putin din interiorul UE, riscă să PIARDĂ puterea pentru prima dată în 15 ani
Bruxelles recunoaște progresele R. Moldova în aderarea la UE, Gherasimov: Ușile Uniunii Europene rămân deschise pentru noi
Încă o medalie de AUR pentru R. Moldova la Campionatul Mondial de lupte din Serbia. Alexandrin Guțu a dominat competiția la categoria de 82 kg
Comisia Europeană pledează pentru abolirea schimbării orei: Timpul să oprim această practică enervantă și inutilă





Inapoi


