Mituri şi adevăruri despre pâine
6621
Pâinea este unul dintre cele mai simple și vechi produse din bucătăria noastră. Deși la diferite popoare se prepară și se consumă în deosebite moduri, la moldoveni pâinea este prezentă la orice masă, fie că e sărbătoare, post, dimineață sau seară. Și totuși, în prezent apar tot mai multe nedumeriri despre pâine. Haideți să le clarificăm.
Mit: Pâinea nu este bună în nutriție.
Adevăr: O serie de diete capricioase au transformat pâinea într-un produs nedorit pentru alimentație. Multă lume, mai ales femei, consideră carbohidrații, inclusiv pâinea, primejdioși pentru sănătate și, în consecință, le evită. În realitate însă pâinea este o sursă excelentă de vitamine, calciu, proteine, iar carbohidrații sunt absolut necesari pentru o nutriție echilibrată. Carbohidrații sunt o sursă importantă de energie, iar studiile recente demonstrează rolul lor în creșterea bunei dispoziții, deci un sandvici pe zi din pâine bună vă va face numai bine.
Mit: Pâinea îngrașă.
Adevăr: Două felii de pâine cântăresc în medie 100 de grame, iar 100 de grame de pâine conține o valoare de aproximativ 200 kcal, adică doar 10% din cantitatea de calorii necesară zilnic. Așa că puteți mânca trei-patru felii de pâine pe zi, liniștiți că nu veți adăuga kilograme la sfârșitul lunii.
Altceva e ce fel de pâine preferați. De exemplu, 100 de grame de franzelă albă conține 265 kcal, iar 100 de grame de pâine de secară - doar 196 kcal.
Mit: Toată pâinea din magazine conține conservanți.
Adevăr: Conservanții se adaugă pentru a-i prelungi pâinii durata de păstrare. Dar există conservanți naturali, precum ar fi sarea și sucul de lămâie, și există conservanți artificiali (acidul ascorbic E 300) și chiar conservanți sintetici (E 500-E 700).
Mai des, pâinea ambalată conține agenți E, așa că atunci când cumpărați o pâine ambalată în folie, citiți eticheta ca să vă asigurați că nu cumpărați un produs ticsit cu chimicale.
Mit: Făina de calitate superioară este cea mai bună.
Adevăr: Făina de grâu de calitate superioară este făina albă, rafinată, din care s-au extras tărâțele. Împreună cu acestea însă, se pierd şi cele mai valoroase vitamine și nutrienți, precum și majoritatea fibrelor vegetale.
Aceasta calificare - „calitate superioară” - a fost dată făinii de grâu în perioada când începea producerea și comercializarea masivă a pâinii, de către întreprinderile mari, la prețuri mici. Pentru a spori volumul, fabricile folosesc făina rafinată, care are mult gluten și, respectiv, crește și se coace mult mai rapid . Odată cu aceasta, din păcate, au dispărut tradițiile seculare de coacere a pâinii cu tărâțe pe vatră, deosebit de gustoasă și aromată.
Făina de calitatea a doua este făina integrală, adică cea care conține tărâțe și, prin urmare - fibre vegetale și vitamine. Din această faină se coace cea mai gustoasă pâine. Este adevărat că această făină este mai dificilă la plămădit, cu mai puțin gluten, ceea ce înseamnă că pâinea, mai ales cea de casă, poate fi și mai fărâmicioasă. Această problemă se soluționează prin adăugarea uleiului preferat, frământatul mai îndelungat al aluatului și durata mai mare de dospire.
Într-adevăr, moldovenii consumă pâine de două-trei ori pe zi, însă faima rea care se răspândeşte în prezent despre intoleranţa multora la gluten, despre prezenţa chimicalelor şi E-urilor, despre riscul de a te îngrăşa îi face pe mulţi, mai ales pe femeile tinere, să renunţe la pâine.
Dar este pâine între pâine. De exemplu, pâinea albă, franzela obişnuită, care pare să fie şi cea mai întrebată în ţară, este din făină albă rafinată, din care au fost eliminate tărâţele, iar odată cu ele – şi fibrele vegetale, vitaminele şi microelementele. Asemenea făină rafinată permite creşterea foarte rapidă a aluatului, elasticitatea lui (datorită glutenului sporit) şi producerea în masă a unui volum enorm de franzele.
Faptul că mulţi dintre noi dezvoltă intoleranţă la gluten se presupune că se datorează anume acestui moment – conţinutul sporit de gluten şi fermentarea rapidă a aluatului, proces în care moleculele de gluten nu reuşesc să se modifice suficient.
Din contra, făina integrală, din care se coace pâinea neagră, precum şi făina de secară conţin o proporţie mult mai mică de gluten. Asemenea aluat are nevoie de mai mult timp ca să crească şi deci compoziţia moleculară este mai favorabilă organismului uman.
Tărâţele din făina integrală, adică fibrele vegetale sunt deosebit de importante în digestie. Ele curăţă intestinul de toxine, le absorb şi le „împing” afară. Iar vitaminele şi mineralele conţinute în tărâţe sunt importante pentru o imunitate sporită.
Dacă v-am convins deja că pâinea neagră, din făină integrală, este mai bună decât cea albă, probabil îmi veţi reproşa că această pâine „artizanală” este scumpă şi bate la buzunar. Sunt de acord, doar că eu am rezolvat această problemă cu ajutorul unei reţete simple de pâine de casă, pe care am deprins-o chiar de la soţul meu.
Trăind departe de magazine, el a învăţat să-şi coacă singur pâine, încă pe când era burlac, iar mai apoi am preluat eu această ocupaţie, foarte utilă de fapt acolo unde magazinul nu este chiar la intrarea în bloc.
Secretul acestei reţete minunate este făina integrală (în R. Moldova i se mai spune de calitatea a II-a) şi ceva timp. Ca opţiune alternativă, putem amesteca făina albă cu tărâţe, în raport 3:1. Eu de obicei pun aluatul la dospit sâmbăta seara, iar duminică dimineaţa pun pâinea la cuptor.
Nimic nu se compară cu aroma de pâine proaspăt coaptă!
02.02.2019
10:01
2450
Aceste MITURI despre răceală nu-ți vor ține copilul sănătos
21.01.2019
16:01
2201
MITURI frecvente despre vaccinarea antigripală
19.12.2018
08:01
2304
De ce ne îngrășăm în post? Alimentele pe care trebuie să le eviți în această perioadă
15.11.2018
18:00
2212
PROFESOR // Care sunt principalele MITURI legate de cancerul de sân
15.10.2018
11:02
2067
CERCETĂTORII au decis: dragostea te îngrașă cu ȘASE kg pe an
02.09.2018
20:01
3428
Când au început strămoșii noștri să coacă pâine? În ce epocă? Știința oferă un răspuns surprinzător!
18.07.2018
19:30
4462
Mănânci pepene cu pâine? Renunţă la acest obicei. Ce se întâmplă în organism
02.07.2018
13:40
3178
REȚETE // Aceștia sunt carbohidrații buni care nu îngrașă. Poți să-i consumi în voie!
24.02.2018
16:03
7240
REȚETĂ // Pâine țărănească făcută în casă. Gust AUTENTIC românesc
24.12.2017
21:01
3658
Vedeta care arată IREAL la 53 de ani: Ce face ca să nu se îngraşe de sărbători
27.10.2017
07:30
4513
REȚETE // Câteva IDEI geniale de sandvișuri fără pâine
23.10.2017
07:30
2567
STUDII // MITURI despre cancerul la sân, demontate
11.12.2025
12:30
291
Dronele ucrainene atacă în premieră platforma petrolieră a Rusiei în Marea Caspică, susține SBU
11.12.2025
12:30
228
Moldova pregătește un sistem modern de evaluare a elevilor în parteneriat cu OECD
11.12.2025
11:58
260
Republica Moldova pregătește un nou profil de țară pentru locuințe și dezvoltare urbană în colaborare cu UNECE
11.12.2025
11:55
328
Planul controversat al lui Trump: investiții americane în Rusia și reluarea livrărilor energetice către Europa, comparat cu pactul de la Yalta
11.12.2025
10:58
319
Dispută sângeroasă lângă Stadionul Zimbru: Condamnat la 10 ani după o cerere de ajutor financiar ajunsă la un atac violent
11.12.2025
09:04
462
Zelenski anunță realizarea unui acord esențial pentru reconstrucția Ucrainei după discuții cu oficiali americani de rang înalt
11.12.2025
08:43
290
Horoscopul zilei 11.12.2025
11.12.2025
08:41
453
Rusia anunță interceptarea a 287 de drone ucrainene într-un atac masiv neașteptat asupra Moscovei
11.12.2025
02:33
633
Camera Reprezentanților din SUA adoptă legea de apărare, consolidând prezența militară în Europa și sprijinul pentru Ucraina
11.12.2025
01:36
742
Trump își înăsprește tonul cu liderii europeni pe tema Ucrainei, în timp ce Kievul remite răspunsul la planul de pace american
11.12.2025
00:26
605
Dorin Recean revine în prim-plan ca emisar special al Maiei Sandu pentru dezvoltare și reziliență, deși anunțase retragerea din politică
10.12.2025
21:06
607
Vremea în Republica Moldova: Schimbări moderate pe 11 decembrie 2025
10.12.2025
20:39
821
Starmer, Macron și Merz în dialog cu Trump: presiuni asupra Ucrainei pentru a accepta planul de pace propus de SUA
10.12.2025
20:07
663
Justiția austriacă blochează extrădarea lui Dmitro Firtaș în SUA după 11 ani de procese îndrăgite
10.12.2025
19:06
619
Dan Perciun subliniază toleranța zero față de corupție la evenimentul „EDU for Integrity” organizat de Transparency International
10.12.2025
18:06
602
Campionatul European de kettlebell la Chișinău: Performanțe remarcabile ale sportivilor moldoveni
10.12.2025
18:05
659
CNED, transformat în pilonul principal al finanțării energiei sustenabile în Moldova
10.12.2025
17:59
698
Atacurile rusești asupra infrastructurii energetice din Odesa pun presiune pe livrările de gaz lichefiat din Grecia via conducta Transbalkană
10.12.2025
17:26
894
MARTORI // Soarta lui Dodon, în mâinile lui Plahotniuc și Iaralov. Socialistul poate ajunge la PUȘCĂRIE în dosarul „kuliok”
10.12.2025
16:56
578
Procuratura din Bălți deschide porțile pentru studenți de Ziua Drepturilor Omului: educație și prevenție în prim-plan
10.12.2025
16:39
1188
DOC // Funcție NOUĂ pentru fostul premier Dorin Recean. Maia Sandu a semnat DECRETUL
10.12.2025
16:31
568
Dialog strategic între Republica Moldova și China: noi oportunități economice în prim-plan
10.12.2025
15:53
514
Alertă Galbenă de Ceață 10.12.2025 - 11.12.2025
10.12.2025
15:41
598
Europa în impas: Ajutorul destinat Ucrainei riscă să atingă un minim istoric în 2025, avertizează Kiel Institute
10.12.2025
15:24
726
Moscova primește cu satisfacție observațiile lui Trump despre conflictul din Ucraina, conform viziunii sale
Dronele ucrainene atacă în premieră platforma petrolieră a Rusiei în Marea Caspică, susține SBU
Moldova pregătește un sistem modern de evaluare a elevilor în parteneriat cu OECD
Republica Moldova pregătește un nou profil de țară pentru locuințe și dezvoltare urbană în colaborare cu UNECE
Planul controversat al lui Trump: investiții americane în Rusia și reluarea livrărilor energetice către Europa, comparat cu pactul de la Yalta
1 MDL
1 EUR
19.81
1 USD
17.03
1 RON
3.89
1 RUB
0.22
1 UAH
0.40





Inapoi














