18:46:44 28.09.2020
 
Stiri

Mituri legate de cezariană. E mai ușor să naști prin operație …

Știri 31.12.2018 17:05 Vizualizări2151 Autor: Ziarul National
Mituri legate de cezariană. E mai ușor să naști prin operație … sursa: demamici.ro


Una din trei femei din Statele Unite ale Americii devine mamă prin operația de cezariană. E un număr foarte mare, dar cu toate astea încă există foarte multe preconcepții în ceea ce privește nașterea prin cezariană.

Mitul 1: Cezarienele nu pot fi considerate nașteri adevărate

Haideți să clarificăm un lucru din start. Atâta timp cât un copil iese din corpul tău se numește naștere și punct. Să spui că cezariana nu este naștere pentru că nu s-a întâmplat vaginal e ca și cum ai spune că fotbalul nu este sport pentru că nu este tenis, ceva absolut absurd.

Nașterile prin cezariană și cele vaginale sunt diferite, dar știți ce nu e diferit? Cât de greu este pentru o femeie să poarte o sarcină timp de 40 de săptămâni și să aducă pe lume mogâldeață care va schimba pentru totdeauna viața familiei.

Indiferent de modul prin care bebelușul vine pe lume, mama va fi la fel de mândră de pruncul ei și îl va iubi la fel de mult.

Mitul 2: Femeile care nasc prin cezariană nu trec prin travaliu

Nu este adevărat. Majoritatea femeilor care ajung să facă cezariană trec prin travaliu. În cele mai multe cazuri operația se face când medicul constată că bebelușul nu poate fi adus pe lume pe cale naturală. Atunci are loc cezariana de urgență.

Într-adevăr sunt și cazuri în care femeile nu trec prin travaliu, acele în care cezariana este programată și mama merge să nască fără să i se fi declanșat contracțiile sau să i se fi rupt apa.

Mitul 3: E mai ușor să naști prin cezariană decât natural

Din ce în ce mai multe nașteri au loc prin cezariană, însă acest lucru nu înseamnă că operațiile sunt simple. Ca orice operație și cezariană implică foarte multe riscuri și posibile complicații.

De regulă, cezariana implică o recuperare mai grea decât nașterea vaginală. Asigurați-vă că beneficiați acasă de tot ajutorul pe care îl puteți primi.

Mitul 4: Nu poți alăpta după cezariană

Fals. Ca și în cazul unei nașteri naturale, mamele își pot alăpta copiii și după cezariană. Uneori durează mai mult până vine lactația, însă cu răbdare și cu ajutorul unei asistente sau al unui consultant în alăptare, proaspetele mămici vor putea să-și hrănească natural bebelușii.

În cazul operației de cezariană „la cald”, lactația se instalează la fel de repede ca și în cazul nașterii vaginale.

Mitul 5: Femeile nu au sângerări vaginale după cezariană

Motivul pentru care femeile sângerează după naștere este că uterul se vindecă după ce placenta s-a desprins. Uterul se micșorează treptat până ajunge la dimensiunea de dinainte de sarcină, timp în care corpul „se curăță”.

Așadar lohiile se instalează atât în cazul nașterilor normale, cât și în cazul operațiilor de cezariană.

Mitul 6: Dacă ai născut prin cezariană nu mai poți naște natural

Este un mit. Se poate naște natural și după cezariană. Bineînțeles că acest lucru trebuie stabilit în urma unui control ginecologic. American College of Obstetricians and Gynecologists estimează că 60 – 80% dintre femei ar trebui să poată naște natural și după o cezariană.

Înainte de a lua această decizie, sfătuiți-vă cu medicul care vă urmărește sarcina. Informați-vă foarte atent asupra riscurilor și luați decizia cea mai bună pentru voi și copil.

Mitul 7: Nu simți nimic în timpul operației de cezariană

Fals. Nu simți durere, însă senzația de presiune din abdomen și sentimentul că „se umblă” în corpul tău tot le vei avea.

Mitul 8: Vei fi țintuită la pat zile întregi după cezariană

Fals. După operația de cezariană este foarte important să te ridici și să mergi cât de repede poți. Cu cât vei face mișcare mai repede, cu atât recuperarea va fi mai rapidă și durerile vor dispărea.

La început vei avea nevoie de ajutor când te vei ridica din pat și vei face primii pași, însă în 2-3 zile ar trebui să poți să te ridici singură. Durerile sunt absolut normale. Totuși este vorba despre o operație.

Sursa: demamici.ro

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Președinte pe vremea...

27.09.2020 10:02 Ziarul National Alecu Reniță // Factura pentru întârz...

25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md