03:53:26 21.07.2024
Stiri

Ministrul de la Harvard, deputatul cu şase universităţi şi facultăţile lui Voronin

Important 03.08.2013 08:52 Vizualizări3312 Autor: Mariana Rață
Ministrul de la Harvard, deputatul cu şase universităţi şi facultăţile lui Voronin


DIPLOMĂ // Cei mai mulți dintre demnitarii moldoveni au învățat în Occident

R. Moldova este condusă de o clasă politică școlită, mai cu seamă, în universități prestigioase din Occident. Avem mai mulți deputați și miniștri cu două-trei diplome universitare, care au învățat în România, Franța, Marea Britanie, Austria, Belgia, SUA. Un deputat și-a făcut studiile la o vestită universitate din Africa de Sud. Iar unul dintre membrii Cabinetului de Miniștri este absolvent al prestigioasei Universități de la Harvard.

Plahotniuc a absolvit trei facultăți

Cel puțin opt dintre actualii deputați din Parlamentul R. Moldova au câte trei diplome de studii superioare. Chiar dacă în presă s-a scris mult despre lunga studenție și diploma falsă a deputatului democrat Vlad Plahotniuc, iar potrivit unor surse, Procuratura ar fi pornit mai mulți ani în urmă și un dosar penal pe numele actualului deputat pentru falsificarea diplomei, în CV-ul acestuia este indicat faptul că politicianul are nu una, ci trei diplome de studii superioare! Astfel, Plahotniuc deține o diplomă de jurist, obținută în 2006 la Universitatea de Studii Europene din Moldova, o diplomă pentru business și administrare, obținută în 2002 la Universitatea Tehnică din Moldova, și una de inginer, obținută cu un an înainte la aceeași universitate.

Universitățile lui Voronin

Liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, are, de asemenea, studii la trei universități: Institutul Unional pentru Industria Alimentară (1971), Academia de Ştiinţe Sociale de pe lângă CC al PCUS (1983) și Academia Ministerului Afacerilor Interne al URSS (1991). Și socialistului Igor Dodon i-a fost pe plac învățătura. Astfel, acesta a făcut Facultatea de Economie la Universitatea Agricolă de Stat din Moldova, Facultatea de Management la Academia de Studii Economice din Moldova și Facultatea de Drept în Economie la Institutul Internaţional de Management. Tot câte trei diplome universitare au și deputații liberal-democrați Valeriu Streleț, Anatolie Dimitriu și Tudor Deliu.

Petkov a învățat la București

Un mare românofob în prezent, cândva deputatul comunist Alexandr Petkov a preferat să-și facă studiile în capitala României, la cunoscutul SNSPA (Școala Națională de Studii Politice și Administrative – n.r.) din București, asta deși avea deja o diplomă universitară în R. Moldova. Menționăm că Petkov ține în taină acest detaliu din CV-ul său. Totuși, el nu este singurul comunist din Parlament școlit peste Prut. Și deputatul Anatolie Zagorodnîi și-a petrecut anii de studenție în România, la Universitatea din Craiova. În total, 13 deputați moldoveni au beneficiat de burse de studii din partea statului român. Cei mai mulți dintre aceștia sunt membri ai fracțiunii liberal-democrate.

Deputatul cu șase universități

Chiar dacă are doar 38 de ani, vicepreședintele Parlamentului Andrian Candu a reușit deja să treacă prin șase universități din întreaga lume. După ce și-a luat licența în drept de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, România, Candu și-a continuat studiile postuniversitare la Universitatea de Economie și Administrare a Afacerilor din Viena și la Institutul de Drept Fiscal Internațional și Austriac din același oraș. Au urmat mai multe cursuri academice speciale la Universitatea din Western Cape și Academia Internațională a Drepturilor Omului din Insula Robben, Cape-Town, Africa de Sud și Institutul European de Drept din Birmingham, Marea Britanie. Și deputatul liberal Vadim Cojocaru are stagii la mai multe universități din România, Ucraina, Rusia, Grecia și SUA.

Unde au învățat Corman și Lupu?

O experiență de studii bogată are și actualul președinte al Parlamentului. Igor Corman și-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Moldova, apoi la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, unde a obținut și doctoratul, iar studiile postdoctorat și le-a urmat la Universitatea „Ludwig Maximilian” din München, Germania. Tot în Germania, Corman a învățat la Colegiul „George Marshall” din Garmisch-Partenkirchen. Iar în urmă cu 11 ani, actualul spicher a făcut cursuri privind operaţiuni de menţinere a păcii în New Port, SUA. Predecesorul său, Marian Lupu, a obținut licența în economie la Universitatea de Stat din Moldova, cea de doctor în economie - la Academia Economică „G. V. Plehanov” (Moscova), iar studiile postuniversitare și le-a făcut la Institutul OMC din Geneva și Institutul FMI din Washington, SUA.

Guvernul, cu studii în SUA

Cei mai mulți dintre actualii miniștri de la Chișinău au studii universitare sau postuniversitare în universități din SUA. Astfel, absolvenți ai unor universități americane sunt ministrul de Interne, Dorin Recean, ministrul Apărării, Vitalie Marinuță, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, ministrul Sănătății, Andrei Usatâi. Șefa de la Educație, Maia Sandu, are diplomă de studii la Harvard. Aceasta a absolvit în urmă cu trei ani Harvard Kennedy School of Government din cadrul Universității Harvard, considerată a doua cea mai prestigioasă universitate din lume. Șeful diplomației moldovenești, Natalia Gherman, are studii la o instituție regală din Marea Britanie (King's College), considerată a 23-a din lume în topul instituțiilor de învățământ superior. Actualul prim-ministru al R. Moldova, Iurie Leancă, a învățat la cea mai prestigioasă universitate din Rusia, Institutul de Stat din Moscova pentru Relaţii Internaţionale, cunoscut și ca MGIMO.

Absolvenții de la Universitatea „Al. I. Cuza” conduc R. Moldova

R. Moldova este guvernată de cel puțin șapte absolvenți ai Universității „Al. I. Cuza” din Iași. Aici au învățat președintele Parlamentului, Igor Corman, deputații Gheorghe Mocanu și Vadim Cojocaru, procurorul general, Corneliu Gurin, președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, dar și fostul prim-ministru Vlad Filat.

Top profesii în Parlament și Guvern

Aproape un sfert dintre deputații moldoveni au studii juridice. Câte zece deputați sunt economiști și istorici. În Parlament se mai regăsesc șase manageri, șase ingineri, cinci medici, patru diplomați, câte trei pedagogi, filologi, politologi și doi biologi. De asemenea, un jurnalist și un teolog. Cea mai populară profesie din Guvern este economia, urmată de cele de jurist, diplomat, istoric, medic, inginer, filolog, manager, specialist în relații internaționale.   Aproape fiecare al doilea demnitar din R. Moldova și-a făcut studiile la Academia de Administrare Publică pe lângă Președintele R. Moldova.


Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md