12:54:14 08.10.2024
Stiri

Polița medicală, mai scumpă. Ce servicii noi vor fi acordate gratuit?

Reportaj 13.12.2014 14:01 Vizualizări3916 Autor: Stela Mihailovici
Polița medicală, mai scumpă. Ce servicii noi vor fi acordate gratuit?


ASIGURARE // Circa 61 de mii de persoane vor fi obligate anul viitor să-și cumpere individual polițe medicale care vor costa 4 860 de lei, cu 19% mai mult față de anul curent

Costul poliței medicale va fi majorat cu 804 lei, însă autoritățile promit cetățenilor că vor beneficia de mai multe serviciI gratuite de înaltă performanță. În plus, vom avea o listă mai largă a medicamentelor compensate, în special pentru persoanele bolnave de cancer care nu-și permit în prezent să cumpere preparate de import care costă mii de lei.

Potrivit ultimului Barometru al Opiniei Publice, prezentat în luna noiembrie, 64% dintre cetățeni sunt nemulțumiți de asistența medicală acordată în R. Moldova. Totuși, oamenii sunt obligați să-și asigure sănătatea, an de an cheltuind în acest scop tot mai mulți bani. Între 2005 şi 2014, costul poliţei medicale a crescut de șase ori, de la 665 de lei, la 4 057 de lei, iar pentru anul viitor se prognozează o nouă majorare cu 804 lei.

Mai multe servicii medicale

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, acest fenomen se datorează creșterii volumului de servicii medicale acordate cetățenilor. În anul 2015, „se măreşte complexitatea cazurilor tratate, numărul vizitelor la medicul specialist, numărul investigaţiilor în cadrul serviciilor de înaltă performanţă, numărul solicitărilor de asistenţă medicală urgentă și numărul de vizite în cadrul îngrijirilor medicale la domiciliu”, se spune în proiectul de lege elaborat de minister. De asemenea, vor fi efectuate mai multe operații de transplant şi introduse servicii suplimentare de hemodializă. O parte din veniturile acumulate de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) vor fi direcționate pentru serviciul „AVIASAN” deschis pentru transportarea rapidă cu elicopterul a pacienților aflați în stare gravă, iar o altă sumă este destinată pentru reconstrucția și modernizarea instituțiilor medicale din republică.

Tratament gratuit, în premieră

În anul 2015 urmează a fi efectuate mai multe servicii medicale noi, foarte costisitoare, care vor fi achitate din primele de asigurare. În premieră, copiii cu vârsta de până la 12 ani vor primi asistenţă medicală stomatologică gratuită, cu excepţia protezării şi restaurării dentare. Oamenii salută inițiativa, dar se îndoiesc că aceasta va fi pusă în practică. „Am trei copii unul după altul și vă dați seama cât cheltuiesc când îi duc pe rând la stomatolog. Dar nu cred că noua lege va funcționa. La stomatologia de stat nu m-am putut programa timp de două săptămâni. Dacă îl doare pe copil un dinte, nu mai aștepți să-l tratezi gratuit. Te duci unde e mai rapid și sigur”, ne spune Elena Donos, locuitoare a orașului Chișinău. Din banii acumulați din asigurări, vor fi procurate și preparate costisitoare pentru tratamentul nou-născuţilor prematur cu greutate mică la naştere.

Tot gratis, vor putea beneficia de proteze pacienţii cu tumori maligne ale capului, gâtului şi ale aparatului locomotor, dar și femeile care au suferit operații de extirpare a sânilor. O proteză mamară costă aproximativ 500 de euro, la care se adaugă costul operației de reconstrucție a sânilor.

Nouă la sută din salariu

Dacă cetățenii care își vor cumpăra individual poliță medicală în anul viitor vor trebui să achite pentru aceasta 4 860 de lei, atunci persoanele angajate în câmpul muncii vor plăti pentru asigurare 9% din salariu, cu unu la sută mai mult față de anul curent. Jumătate din sumă, adică 4,5%, va fi achitată de angajator. Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, a declarat anterior că angajații din sfera bugetară vor plăti cu 28 de lei mai mult în fiecare lună pentru polița medicală. „Suma aproape că nu va fi resimţită de către contribuabili, însă când se adună, iese una importantă. În schimb, noi vom reuşi să sporim substanţial calitatea serviciilor medicale şi să extindem gama serviciilor prestate”, a spus Andrei Usatîi într-o emisiune televizată.

Nemulțumiri în societate

Chiar dacă statul va oferi la anul mai multe servicii gratuite în baza poliței medicale, majoritatea cetățenilor sunt nemulțumiți de majorarea costului asigurării. Unii preferă să se trateze sau să facă investigații la clinici private, chiar dacă sunt asigurați la stat. „Dau bani și mă lecuiesc normal. Apelez foarte rar la medic, dar prefer să nu stau prin rânduri. Consider că achit aceleași servicii de două ori”, punctează Eugen. Cu critici a venit și Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) care a cerut Ministerului Sănătății să renunțe la majorarea propusă pentru 2015 pentru asigurarea medicală.Am avizat negativ acest proiect de lege și am prezentat argumente. Considerăm că statul, fiind asigurător pentru un şir de categorii de populaţie, trebuie să-şi exercite această funcţie în măsură deplină”, explică directorul CNSM, Oleg Budza.

Amenzi pentru cei neasigurați

Potrivit legislației, poliţa de asigurare medicală este obligatorie în R. Moldova şi trebuie procurată de fiecare cetăţean care a împlinit vârsta de 18 ani. Persoanele neangajate oficial în câmpul muncii trebuie să se asigure individual, în caz contrar sunt amendate. Anul trecut, CNAM a colectat 2,3 milioane de lei din amenzile aplicate cetățenilor care nu și-au cumpărat la timp polițe medicale. În luna august curent a fost înregistrat și un caz revoltător când un locuitor al satului Ermoclia, Ştefan Vodă, a fost condamnat la 25 de zile de închisoare pentru că a refuzat să achite amenda aplicată de CNAM. Calculele Ministerului Sănătății arată că în 2015 ar urma să se asigure individual 61 de mii de cetățeni. Restul persoanelor sunt asigurate de stat sau plătesc contribuții din salarii fiind angajați în câmpul muncii. Anul trecut, 83,2% din populația R. Moldova a beneficiat de polițe medicale.

Asigurare la jumătate de preț

Amintim că statul oferă o reducere de 50% pentru cetățenii care își cumpără polițe medicale în primele trei luni ale anului. Astfel, cei care se vor asigura individual până la 31 martie 2015 vor plăti 2 430 de lei. Cetăţenii care sunt plecaţi peste hotarele ţării mai mult de 183 de zile pe an și moldovenii care îşi fac studiile peste hotare sunt scutiți de achitarea poliței de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.10.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alegerile din 20 oct...

04.10.2024 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // Klimenko, evoluția u...

30.09.2024 09:46 Nicolae Negru Nicolae Negru // Logica rezistenței

Meteo in Moldova

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md