17:13:51 28.03.2024
Stiri

Marea care a secat. Motivele care au dus la acest DEZASTRU ecologic

Știri 16.10.2018 14:39 Vizualizări1498 Autor: Ziarul National


Marea care a secat. Motivele care au dus la acest DEZASTRU ecologic Sursa: digi24.ro

În era industriei de modă rapidă, în care magazinele nu produc haine doar de sezon, ci uneori colecții noi sunt aduse în magazine săptămânal, cumpărăturile de haine au devenit o activitate considerată deseori ca o dependență sau ca o terapie. Oamenii cumpără mai multe haine decât au nevoie, doar pentru a fi în pas cu noile tendințe. Efectele asupra mediului sunt devastatoare.

Pe măsură ce magazinele produc mai multe haine la prețuri accesibile, oamenii sunt din ce în ce mai tentați să-și actualizeze look-ul. O mare problemă este însă impactul devastator pe care industria confecțiilor îl are asupra mediului înconjurător, relatează jurnaliștii BBC, într-un articol amplu.

Tot mai multe voci spun că industria modei ar fi în top cinci al industriilor care poluează cel mai mult.

„Global, producem peste 100 de miliarde de articole de vestimentație din fibre noi, anual, iar planeta nu poate susține asta”, explică jurnalista BBC.

Bumbacul este cel mai des folosit în industria confecțiilor, 43% dintre toate hainele vândute, fiind din bumbac. Deși nu pare că poate polua la fel ca petrolul sau cărbunele, producția de bumbac include folosirea de pesticide în procesul agricol, vopsele toxice în manufactură, iar o uriașă cantitate de resurse naturale, precum apa, sunt folosite, de asemenea.

Potrivit BBC, doar pentru a crește bumbacul pentru o pereche de blugi este nevoie de 15.000 de litri de apă.

În Asia Centrală, un cimitir de nave ruginite se află în mijlocul unui deșert care se întindea pe zeci de kilometri, în toate direcţiile. Acolo a fost Marea Aral, odată al patrulea lac de pe Pământ. Situat între Uzbekistan şi Kazakhstan, Aral era mare cât Irlanda. Din anii 1960, de când a început producția de bumbac în acea zona, apa a început să se micșoreze.

De asemenea, în anii '60 , Uniunea Sovietică a început irigaţii masive şi a redirecţionat sursa lui de apă în alte zone, iar rezultatul, a fost că Aral s-a micşorat cu 90%.

Ceea ce era odată un lac plin de viaţă a ajuns acum un deşert care produce furtuni de nisip.

Indonezia este o altă țară unde se produce major bumbacul. Lângă râul Citarum sunt peste 400 de fabrici și activiștii spun că chimicale toxice ajung zilnic în râu.

Experții spun că o soluție pentru a diminua impactul acestei industrii ar fi ca atitudinea oamenilor legată de cumpărarea hainelor să se schimbe, mai exact ei să cumpere mai puține articole de vestimentație.

„Este o situație care trebuie rezolvată – și repede. Trebuie să ne grăbim pentru că rămânem fără timp ”, încheie jurnalista BBC.

Sursa: digi24.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md