11:56:02 22.07.2024
Stiri

FOTO // Astana aniversează 20 de ani de când a devenit CAPITALA Kazahstanului. Cum s-a TRANSFORMAT orașul în această perioadă

Știri 30.06.2018 17:30 Vizualizări2713 Autor: Ziarul National
FOTO // Astana aniversează 20 de ani de când a devenit CAPITALA Kazahstanului. Cum s-a TRANSFORMAT orașul în această perioadă


În acest an, cetățenii Kazahstanului vor sărbători cea de-a 20-a aniversare a capitalei țării lor. Pentru kazahi, fiecare aniversare care are legătură cu Astana este una specială. Fără exagerare. Istoria originii orașului este predată în școli și universități. De asemenea, sunt făcute filme, investigații jurnalistice, se compun poezii, se arată într-un material publicat pe portalul cisnews.org.

Astana este o capitală tânără. În acest an se împlinesc 20 de ani de la desemnarea orașului Astana în calitate de capitală a Kazahstanului. Mulți încă dezbat subiectul legat de transferarea capitalei de la Almaty la Astana. Astăzi, capitala Kazahstanului este în lista orașelor cu cele mai dificile și provocatoare condiții climaterice. Cu toate acestea, după 20 de ani de dezvoltare a fostului Tselinograd și modernizare a capitalei Astana, autoritățile kazahe au fost în măsură să rezolve această problemă. A fost creată o „centură verde” a capitalei: plante care au înconjurat orașul și au „înmuiat” iernile reci.

Dar, desigur, Astana nu este interesantă datorită acestui fapt. Felul în care Astana, oraș de stepă, a ajuns după 20 de ani o metropolă modernă, e unul dintre secretele principale ale președintelui Nazarbaev. Pentru nimeni nu este un secret că Astana a apărut doar grație voinței sale puternice. Noua metropolă, așa cum s-a gândit șeful statului, urma să fie simbolul Kazahstanului. Să se demonstreze întregii lumi că Republica Kazahstan este o țară modernă, în pofida faptului că e vorba de un stat foarte tânăr, care tocmai și-a căpătat independența. A fost o sarcină ambițioasă, dar Kazahstanul a reușit. Acum, după 20 ani, acest lucru poate fi demonstrat prin fapte și cifre concrete.

Anul trecut, capitala Kazahstanului a fost primul oraș din fosta Uniune Sovietică care a găzduit expoziția internațională EXPO 2017 privind dezvoltarea tehnologiilor „verzi”. Tema expoziției demonstrează, de asemenea, că kazahii sunt activi în ceea ce privește punerea în aplicare a acestor tehnologii pentru dezvoltarea orașelor țării, nu doar a capitalei Astana. Dar anume Astana a devenit un fel de rampă de lansare pentru introducerea noilor tehnologii, pentru ca mai apoi acestea să fie implementate în toată țara.

Este de așteptat că, în următorii ani, orașul kazah, ajuns la un milion de oameni, va deveni și mai „înțelept”. Zilele trecute, în cadrul unui forum economic, conducătorul capitalei, Asset Issekeshev, s-a declarat convins că Astana va deveni un oraș cunoscut la nivel mondial, iar acest lucru va duce și la transformarea Kazahstanului în ansamblu. Autoritățile kazahe se conduc de exemplele metropolelor Singapore și Dubai. În cadrul aceluiași Forum Economic, desfășurat pe 18 mai, a devenit cunoscut și faptul că orașul a fost capabil să-și răscumpere toate investițiile făcute în dezvoltarea infrastructurii. E vorba de mai mult de 2 trilioane de tenge, echivalentul a 6 miliarde de dolari SUA. Acum devine clar de ce Astana este numită locomotiva de dezvoltare a economiei Kazahstanului. Odată cu apariția noii capitale, s-a dezvoltat sectorul de construcții. Acesta a avut un efect de domino pentru dezvoltarea altor sectoare ale economiei. Astana se extinde și în prezent. În acest sens, autoritățile încearcă să ia presiunea de pe bugetul public la realizarea proiectelor costisitoare, prin atragerea investitorilor străini.

Pe site-ul oficial al Guvernului Kazahstanului au fost publicate următoarele date: investiții directe de aproximativ 300 de miliarde de dolari au fost atrase în cei 26 de ani de independență. Asta reprezintă mai mult de 70 la sută din fluxul total al investițiilor din Asia Centrală. Cei mai mari investitori sunt din Olanda, SUA, Elveția, Franța, Marea Britanie, Rusia, Italia, Japonia, Belgia și Canada. Aproximativ 20 de miliarde de dolari au fost investite în Astana. Trebuie remarcat faptul că atragerea investitorilor străini este o chestiune de importanță națională pentru Kazahstan.

Prin construirea capitalei Astana, Nursultan Nazarbaev a demonstrat că țara sa poate îndeplini obiective ambițioase și, cel mai important, are capacitatea de a rezolva rapid și corect aceste probleme. Și aici nu e vorba doar despre indicatorii economici, care sunt cu siguranță sunt importanți, precum și cifrele care demonstrează corectitudinea deciziilor luate de conducerea țării, dar, de asemenea, mesajele transmise de Kazahstan lumii.

Astana - capitală de importanță mondială

Astana poate să-și asume organizarea unor evenimente la nivel mondial: EXPO 2017, summit-uri economice internaționale. Trebuie de remarcat și numele vorbitorilor care vin an de an în Astana.

Capitala Kazahstanului a devenit, în anul trecut, o platformă pentru discuții în problema Siriei. Trebuie de remarcat faptul că această inițiativă nu a venit din partea autorităților kazahe. Astana, în calitate de gazdă a reuniunilor, convine tuturor participanților reuniunii în problema Siriei. Și acest lucru nu este doar un indicator al statutului capitalei Astana, dar cel mai important - încrederea în liderii acestei țări.

Citește: FOTO // Astana poate deveni un nou Hong Kong sau Londra. Vara aceasta va fi INAUGURAT Centrul Financiar Internațional „Astana”

Nu este un secret faptul că multe lucruri în politica modernă depind, de asemenea, de identitatea specifică a părților contractante. Președintele Nazarbaev și-a câștigat imaginea de lider înțelept. În multe cazuri, autoritatea lui Nazarbaev devine un factor decisiv.

Administrația țării, dar și a capitalei își propun ca Astana să ajungă un centru financiar internațional. După organizarea EXPO 2017, autoritățile și-au mai propus un obiectiv, o altă provocare la nivel mondial care este practic realizată - zilele acestea s-a vorbit despre faptul că deja 13 companii vor activa în cadrul Centrului Financiar Internațional „Astana” (CFIA), care urmează să fie inaugurat în curând. Alte 20 de companii au aplicat actele necesare pentru a activa în cadrul CFIA. Planurile responsabililor Centrului Financiar Internațional „Astana” sunt de a recruta 100 de companii până la finele anului curent și în următorii trei ani – până la 500 de companii.

Potrivit primarului capitalei, Asset Issekeshev, anume Centrului Financiar Internațional „Astana” va da un impuls dezvoltării capitalei. Astfel, Astana va deveni un oraș global. Cu toate acestea, din punct de vedere economic, Astana e de ceva timp o platformă de succes în domeniul afacerilor. Planurile autorităților prevăd crearea unei simbioze între succesul economic și dezvoltarea vieții culturale a capitalei. Această prioritate este logică, mai ales pentru comoditatea, confortul și securitatea capitalei. Urmărind dezvoltarea din ultimii 20 de ani a capitalei Astana, ne dăm seama că un asemenea obiectiv e realizabil.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md