06:05:33 18.07.2024
Stiri

Moda hainelor REALIZATE din bălegar încearcă să rezolve problema globală a deșeurilor

Știri 03.08.2018 09:02 Vizualizări1812 Autor: Ziarul National
Moda hainelor REALIZATE din bălegar încearcă să rezolve problema globală a deșeurilor sursa: tabu.ro


Gunoiul rezultat în urma creșterii vitelor este deja considerat una dintre problemele mari de mediu la nivel global. Jalila Essaïdi și fermierii olandezi încearcă să rezolve această problemă transformând bălegarul în materiale pentru haine.

Știm că nu e visul trendy al unui consumator de modă, oarecare, să cumpere haine realizate din bălegar și gunoi de vacă. Dar dacă te gândești că astfel salvezi planeta parcă mai stai pe gânduri, nu?

Spre exemplu un startup olandez a descoperit o metodă prin care poate extrage fibre de celuloză din bălegarul de vită, din care, după prelucrare să se realizeze haine. Procedeului i s-a dat și un nume, să zicem, mai sofisticat – moda de bălegar.

Creatoarea de modă, Jalila Essaïdi crede că un viitor care nu se va transforma într-unul vegetarian va trebui să includă reutilizarea deșeurilor rezultate din creșterea animalelor, respectiv, transformarea bălegarului acestora fie în fibre de celuloză, bioplastic, concentrate chimice sau apă și că, de asemenea, oamenii ar trebui să își asume și să nu mai fie atât de reticenți față de idee.

„Oamenii consideră că bălegarul este gunoi, ceva scârbos și urât mirositor. Însă nici țițeiul (folosit de multe ori pentru crearea fibrelor) nu este nici curat și nici frumos înainte de utilizare. Trebuie să le arăți oamenilor frumusețea ascunsă a transformării gunoiului în celuloză.“Essaïdi, care deja muncește cu 15 fermieri din Eindhoven pentru a crea o rafinărie de balegă la nivel industrial anul acesta, a câștigat deja mai multe premii pentru inovație, inclusiv 200 de mii de dolari de la Chivas Venture și un premiu pentru implicare în mediu de la HM.

Procesul este unul chimic și mecanic spune ea, deșeurile strânse de la vite sunt o combinație din urină și balegă, 80% apă.

„Noi separăm materialele uscate de cele umezi. Cele umezi sunt fermentate și din ele extragem solvenții pentru prelucrarea celulozei, celuloză care este de fapt iarba și porumbul pe care vitele îl mănâncă.“

Deșeurile provenite de la vite sunt o problemă de mediu globală: În Noua Zeelandă, 60% din ape nu se pot folosi pentru înot din cauza infiltrării lor cu nitrați, fosfați și bacterii, provenite de la fermele de vite.

Uniunea Europeană are impuse niște limite pentru folosirea bălegarului ca fertilizator, pentru a reduce poluarea apelor dar spre exemplu, în Olanda, unde sunt foarte multe ferme de vite, sunt rapoarte regulate despre cum se încalcă legea.

Pentru consumatorii de modă, problema cea mai mare este de fapt întrebarea dacă aceste haine vor avea un miros neplăcut sau nu. Majoritatea celor care nu știau din ce sunt create hainele, le-au mirosit și apoi au spus că nu au o problemă în a le utiliza.

Sursa: tabu.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md