10:49:43 22.07.2024
Stiri

El este SINGURUL cetățean al URSS. Cazul lui este desprins din filme

Reportaj 25.04.2017 18:01 Vizualizări2746 Autor: Ziarul National
El este SINGURUL cetățean al URSS. Cazul lui este desprins din filme Sursa: realitatea.net


Prăbușirea URSS nu a lăsat în urmă doar oameni săraci, crimă organizată, dispute teritoriale, ci și un caz demn de domeniul fantasticului.

Potrivit Moscow Times, Vasili Babina este ultimul cetățean al URSS, singurul act de identitate al bărbatului în vârstă de 58 de ani fiind doar un pașaport sovietic.

În timpul dezintegrării blocului sovietic, Babina a fost condamnat la moarte prin împușcare, el fiind găsit vinovat pentru furt, spargere de locuințe și crimă. Peste șase ani, pedeapsa acestuia avea să fie comutată la 26 de ani de închisoare, după ce guvernanții de la acea dată ai Federației Ruse suspendaseră pedeapsa capitală.

Anii au trecut și, în 2017, el a fost eliberat. Numai că autoritățile din Federația Rusă s-au trezit într-o încurcătură birocratică greu de descâlcit.

Un tribunal din Ekaterinburg l-a declarat pe fostul deținut o „persoană fără stat” și a decis mutarea acestuia în custodie temporară la un centru pentru migranți.

În pașaportul sovietic, Babina deține cetățenia Republicii Sovietice Socialiste Kazahe, care nu mai există din 1991, odată cu dispariția Uniunii Sovietice. Oficialii ruși vor să îl expulzeze pe Vasili Babina în ceea ce este considerată a fi țara sa natală, actualul Kazahstan, și le-au cerut autorităților de la Astana să recunoască cetățenia „kazahă” a bărbatului.

„Este imposibil să recunoaștem cetățenia sa ca aparținând Federației Ruse. Anterior, acesta a trăit pe teritoriul Kazahstanului modern. Angajații din domeniul gestionării migrației au trimis o solicitare autorităților de stat din Kazahstan în vederea stabilirii cetățeniei persoanei respective.

Răspunsul primit este cel la care ne așteptam: este o persoană cu cetățenie neconfirmată”, preciza la momentul eliberării lui Vasili Babina, într-un comunicat, departamentul pentru relații cu presa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Federația Rusă, potrivit postului rusesc de televiziune E1.

Între timp, în ecuație au intrat și activiștii pentru drepturile omului. Ei cer stoparea intenției de expulzare, invocând presupusele legături de rudenie ale lui Babina cu persoane din Republica Altai, entitate a Rusiei.

Peste puțin timp, pe 28 mai, tribunalul din Ekaterinburg va hotărî dacă Vasli Babina va mai rămâne sau nu în centrul pentru migrație.

Sursa: realitatea.net


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md