11:48:41 22.07.2024
Stiri

FOTO // Astana poate deveni un nou Hong Kong sau Londra. Vara aceasta va fi INAUGURAT Centrul Financiar Internațional „Astana”

Știri 09.06.2018 11:00 Vizualizări4066 Autor: Ziarul National
FOTO // Astana poate deveni un nou Hong Kong sau Londra. Vara aceasta va fi INAUGURAT Centrul Financiar Internațional „Astana”


În Kazahstan va avea loc, în vara anului 2018, prezentarea oficială a Centrului Financiar Internațional „Astana” (CFIA). Această platformă funcționează din 1 ianuarie 2018 și deja a înregistrat succese demne de toată lauda. Chiar dacă inițial părea a fi un proiect utopic, acesta a căpătat o formă reală și deja nu există nicio îndoială că Astana poate deveni un nou Hong Kong sau Londra, scrie portalul www.aziznews.ru.

Ce prezintă Centrul Financiar Internațional „Astana”? La fel ca și alte centre de asemenea fel, acolo vor fi concentrate reprezentanțele companiilor cu renume mondial, bănci și instituții financiare specializate, prin intermediul cărora au loc tranzacții internaționale cu hârtii de valoare și aur. CFIA este o platformă unde oricărei companii îi este comod să plaseze acțiunile sale, iar investitorii au posibilitatea de a alege instrumente de investiții. Kazahstan, în calitate de organizator al unei astfel de structuri, recepționează investiții, tehnologii, bonusuri din operațiuni financiare și, cel mai important, imagine foarte bună în lume.

Pentru a înțelege cât mai bine scara la care va activa CFIA, vom evidenția câteva exemple. Partenerii strategici și acționarii Centrului din Astana au devenit autorități financiare din lume, cum ar fi bursa „Nasdaq”, care este specializată în tranzacții ale companii high-tech, și una dintre cele mai mari bănci de investiții din lume „Goldman Sachs”. Plus la asta, printre primii înregistrați pe această platformă a fost Banca de Dezvoltare a Chinei – una dintre cele mai mari din lume. Trebuie să amintim că, pentru a participa la un proiecte de asemenea fel, trebuie de îndeplinit unele cerințe stricte. Din câte se pare, Centrul financiar din Kazahstan a îndeplinit aceste cerințe.

Cele trei organizații menționate mai sus reprezintă doar o mică parte din lista partenerilor care vor activa la CFIA. Până la sfârșitul anului 2018, pe platforma Centrului financiar din Astana vor fi înregistrate circa 100 de companii internaționale. În 2019, conform planurilor, în cadrul CFIA vor activa mai mult de 250 de companii, iar până la finele anului 2020 vor fi deja circa 500. CFIA ar trebui să devină un Centru financiar pentru Asia Centrală, republicile din Caucaz, Uniunea Economică Euroasiatică, statele din Orientul Mijlociu, China de Vest, Mongolia și țările din Europa.

Și pentru a înțelege cât de determinată este Republica Kazahstan în realizarea proiectului CFIA, trebuie de ținut cont că Centrul financiar reprezintă o parte a strategiei de diversificare a economiei țării. Ideea creării Centrului a apărut în timpul primului val al crizei, al încetinirii creșterii economiei globale și scăderea prețului la petrol. Autoritățile din Kazahstan și-au dat seama că republica trebuie să-și protejeze economia sa de asemenea șocuri. Astfel, una dintre cele mai sigure metode este atragerea capitalului străin. În acest sens, crearea CFIA este o variantă câștigătoare.

Acest Centru nu este doar un proiect de imagine pentru Kazahstan, care e frumos prin imaginea sa ca fațadă, dar reprezintă direcția politicii naționale, un plan strategic pentru consolidarea stabilității economiei și îmbunătățirea bunăstării oamenilor. Autoritățile au pregătit minuțios această platformă. Partenerii, în mod normal, înțeleg foarte bine acest lucru. Vă prezentăm un fapt care demonstrează acest lucru. CFIA a provocat un mare interes printre companiile din Federația Rusă, care sunt gata pentru a deveni rezidente și să-și investească capitalurile pe această platformă. Asta în pofida faptului că la Moscova a fost lansat un asemenea Centru financiar. Dar rușii au mai multă încredere în Astana. Și, presupunem noi, acesta este principalul indicator al calității.

Ceea ce-i atrage pe ruși în Astana, dar și pe alți parteneri, este ușor de înțeles. În republică au fost simplificate la maximum toate procedurile care au legătură cu activitatea investitorilor străini. De pregătirea documentelor, înregistrare se ocupă reprezentanții Kazahstanului chiar la fața locului. În același timp, cu potențiali parteneri se comunică în limba lor: toate taxele, procedurile vamale sunt traduse în limba engleză. Investitorilor li se oferă în Kazahstan un regim fiscal preferențial și o instanță financiară independentă, care funcționează pe baza legii englezești. Aceste practici funcționează și în alte centre financiare. CFIA, în fapt, a selectat cele mai bune practici și e gata să demonstreze ce se va întâmpla mai departe.

„Și ne va reuși, presupunem, următorul lucru: Kazahstan, care a fost și anterior preferat de investitori grație stabilității politice, economie durabile chiar în timpul crizei, manierei adecvate de a face afaceri cu partenerii străini, ospitalitatea. Astfel, Kazahstanul își va crește potențialul său de investiții și își va completa potențialul investițional. După cum s-a calculat la Astana, efectul cumulativ al creării CFIA, până în 2028, ar putea depăși 40 de miliarde USD”, cităm sursa menționată.

Bineînțeles că proiectul urmează a fi pe deplin realizat, iar indicatorii pomeniți mai sus trebuie de atins. Totuși, nu trebuie să ne îndoim în succesul Kazahstanului. Și asta numui pentru faptul că autoritățile din Kazahstan au deja la activ un proiect de succes care, inițial, a provocat un val de critici, scepticism – noua capitală a țării - Astana. Ideea de a transfera capitala din confortabila și călduroasa Almaty într-o Astana cu condiții climaterice mai dure a fost percepută ca o glumă. Ulterior, toți și-au zis că orașul va avea nevoie de 40-50 de ani pentru a deveni prosper.

În acest an Astana sărbătorește 20 de ani. Vă rog să-mi spuneți dacă mai există un colț în lume în care să nu se fi auzit de despre acest oraș? Astana a devenit o platformă pentru negocierile în problema Siriei, care obiectiv vorbind este mai de succes decât Geneva. La Astana s-a desfășurat expoziția internaționa EXPO, a avut loc primul Summit OCI de știință și tehnologie. Astana reprezintă o platformă unde a fost organizat în 1999 primul Summit al OSCE. E nevoie de mult timp pentru a enumera toate evenimentele produse aici. Cert este că, în calitate de capitală a Kazahstanului, Astana a devenit o metropolă high-tech, un centru de atracție pentru întreaga lume. Deci, de ce capitalei Astana să nu-i reușească să devină și un Centru financiar în Eurasia?


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md