05:42:18 19.07.2019
 
Stiri

Mama lui Osama bin Laden, PRIMUL INTERVIU după 9/11. Ce au vrut să SPUNĂ saudiţii LUMII OCCIDENTALE

Știri 12.09.2018 14:39 Vizualizări1380 Autor: Ziarul National
Mama lui Osama bin Laden, PRIMUL INTERVIU după 9/11. Ce au vrut să SPUNĂ saudiţii LUMII OCCIDENTALE

Sunt doi „Osama bin Laden”: unul înainte de finalul ocupaţiei sovietice din Afghanistan, şi unul după, spune prinţul Turki al-Faisal, fostul şef al Serviciului de informaţii al Arabiei Saudite, într-un interviu pentru The Guardian. La 17 ani de la atentatele 9/11 şi la 7 ani de la capturarea şi uciderea celui mai mediatizat terorist al lumii, Osama Bin Laden, publicaţia britanică a reuşit să obţină, în premieră, un interviu cu familia saudită a celui care a semănat teroarea pe cel puţin două continente vreme de cel puţin un deceniu.

Interviul în care mama lui Bin Laden povesteşte cum fiul său iubit s-ar fi radicalizat în timp ce urma cursurile universitare în oraşul Jeddah este dublat de versiunea serviciilor saudite despre aceeaşi radicalizare. De ce acum? Şi care e miza dezvăluirilor?

„A fost considerat omul care s-a folosit de saudiţi să sape o falie între civilizaţia occidentală şi cea orientală”, spune prinţul Turki al-Faisal, fostul şef al Serviciului de informaţii al Arabiei Saudite, pentru cotidianul The Guardian. “Nu este absolut nicio îndoială că Osama Bin Laden a ales în mod deliberat cetăţeni saudiţi pentru scenariul 9/11”, i-ar fi spus un ofiţer din serviciile britanice lui Turki, aşa cum povesteşte jurnalistul de la cotidianul britanic. Prinţul al-Faisal a condus serviciile saudite vreme de 24 de ani, iar mandatul său a încetat pe 1 septembrie 2001, cu 10 zile înainte de atacul 9/11. Probabil, cel mai mediatizat eveniment al istoriei contemporane. Şi cel care a născut cele mai multe speculaţii.

Interviul obţinut în premieră de publicaţia britanică şi publicat cu câteva zile înainte de comemorarea în SUA şi la nivel mondial a 17 ani de la tragedia care a schimbat viaţa a miliarde de oameni, în mod direct sau indirect, prin noua paradigma terorii la nivel global şi prin reglementările de Securitate care au urmat, poate fi rareori o întâmplare.

Dar cum arată scena din familia celui care a schimbat scena terorii dintr-un film de groază la un cinema local într-o tragedie globală?

„În canapeaua din colţul unei camere spaţioase, aşteaptă o femeie care poartă o rochie cu model luminos. Hijabul roşu cu care îşi acoperă părul se reflectă într-un dulap frontal cu sticlă. În interior, o fotografie înrămată a fiului ei, primul născut, ocupă un loc de cinste între alte imagini de familie şi obiecte de valoare. O figură zâmbitoare, bărbierită, purtând un sacou militar, se află în fotografiile din jurul camerei. O cină de saudită şi o plăcintă cu brânză şi lămâie sunt aşezate pe o masă mare din lemn”, scrie The Guardian.

„Alia Ghanem este mama lui Osama bin Laden, iar asupra ei se concentrează atenţia tuturor în cameră. Pe scaunele din apropiere se află doi dintre fiii ei supravieţuitori, Ahmad şi Hassan şi al doilea soţ, Mohammed al-Attas, omul care i-a crescut pe cei trei fraţi. Toată lumea din familie are propria povestea despre omul al cărui nume a fost legat iremediabil de creşterea terorismului mondial; dar Ghanem are povestea central acum, descriind un bărbat care este, pentru ea, încă un fiu iubit care şi-a pierdut cumva drumul. "Viaţa mea a fost foarte dificilă pentru că era atât de departe de mine", spune ea, vorbind cu încredere. "Era un copil foarte bun şi m-a iubit foarte mult".

De ani buni, Ghanem a refuzat să vorbească despre Osama, la fel şi familia lui - atât pe parcursul celor două decenii de ”guvernare” ca lider al-Qaida, cât şi după moartea sa în Pakistan.

Acum, noua conducere a Arabiei Saudite - condusă de moştenitorul de 32 de ani, prinţul Mohammed bin Salman - a fost de acord cu cererea jurnalistului The Guardian de a vorbi cu familia. Explicaţia, adaugă semnatarul articolului, este faptul că moştenirea lui Osama este la fel de gravă în regat ca şi în familia sa, iar înalţii oficiali cred că, permiţând familiei lui Bin Laden să le spună povestea, pot demonstra că un personaj singular - nu un agent - a fost responsabil pentru 9/11. Criticii Arabiei Saudite au susţinut de mult timp că Osama a beneficiat de sprijin din partea statului, iar familiile unui număr de victime 9/11 au lansat acţiuni legale împotriva oficialilor saudiţi (până în prezent, fără succes). Cincisprezece dintre cei 19 de atacatori au venit din Arabia Saudită.

„A întâlnit oameni care i-au spălat creierul”

"A întâlnit unii oameni care au spălat creierul destul de mult când avea 20 de ani. Îl poţi numi un cult. Au obţinut bani pentru cauza lor. I-am spus mereu să stea departe de ei şi el n-ar fi admis niciodată faţă de mine ce face ", spune Alia Ghanem.

A luptat împotriva ocupaţiei ruse în Afganistan

În anii 80, Osama a plecat în Afganistan, să lupte împotriva ocupaţiei ruse. ”Toată lumea care îl ştia îl respecta. La început am fost mândri de el”, spune unul dintre fraţi. Guvernul saudit l-a tratat cu respect şi i-a oferit un titlu nobiliar.

Familia susţine că l-a văzut ultima data pe Osama în Afganistan în 1999, l-au vizitat de două ori într-o bază militară de lângă Kandahar. “It was a place near the airport that they had captured from the Russians,”

”Moştenirea” lui Bin Laden rămâne una dintre cele mai presante probleme ale ale Regatului Arabiei Saudite.

Fost şef al serviciilor saudite: Voia să îi pedepsească pe comunişti şi pe marxişti

Jurnalistul The Guardian povesteşte despre prinţul Turki al-Faisal: Un om erudit, care are acum peste 70 de ani.” Turki i-a explicat că există doi ”Osama bin Laden”: “Unul înainte de finalul ocupaţiei sovietice din Afghanistan, şi unul după”.

Cu siguranţă, Bin Laden a plecat în Afghanistan cu ştiinţa şi cu protecţia statului saudit, care s-a opus ocupaţiei sovietice. Alături de SUA, saudiţii au înarmat şi susţinut pe cei care au luptat împotriva sovieticilor.

Continuarea pe gandul.info.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

12.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Ultima redută” a căzut! Ce urmează?

10.07.2019 10:19 Ziarul National Diferențe între LIDERI și șefi. A avu...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md