06:00:44 22.10.2021
Stiri

Judecătorii reținuți pentru implicare în spălătoria rusească, ELIBERAȚI din arest: La mai bine de un an de la reținere, NU există niciun verdict pe numele acestora

Anticorupție 05.10.2017 14:40 Vizualizări4855 Autor: Ziarul National
Judecătorii reținuți pentru implicare în spălătoria rusească, ELIBERAȚI din arest: La mai bine de un an de la reținere, NU există niciun verdict pe numele acestora


Procurorii anticorupție din R. Moldova anunțau, la începutul toamnei 2016, reținerea a 15 judecători din R. Moldova și a trei executori judecătorești pentru implicarea acestora în așa-zisa „spălătorie rusească”. Un alt judecător din același grup, Victor Orândaș, era anunțat în căutare, după ce reușise să părăsească R. Moldova.

La mai bine de la un an de la aceste rețineri, de altfel o operațiune în premieră în R. Moldova, dosarele a 14 judecători dintre cei reținuți pe 20 septembrie 2016 se află încă în prima instanță și nu a fost emis niciun verdict. Între timp, unul dintre cei reținuți, Iurie Țurcan, fost magistrat al Judecătoriei Râșcani, a decedat, iar dosarul acestuia a fost clasat.

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că, deși inițial era vorba de un singur dosar în care erau vizate toate cele 18 persoane reținute și care a fost trimis în judecată la începutul lunii februarie curent, procurorii au decis ulterior să-l separe în 14 dosare, pe numele fiecărui judecător, care sunt judecate acum inclusiv în instanțele din teritoriu.

Potrivit lui Morari, în cazul lui Serghei Popovici de la Judecătoria Comraț, dar și în alte câteva cazuri, procurorii au cerut schimbarea instanței care să examineze aceste dosare.

Pe moment, „majoritatea judecătorilor” care au fost reținuți pe 20 septembrie 2016 și au petrecut câteva luni în arest sunt eliberați sub control judiciar, ne-a mai informat Morari.

Menționăm că, anterior, Ziarul NAȚIONAL a arătat într-o investigație că cel puțin 17 judecători din R. Moldova au legalizat, în perioada anilor 2010 - 2014, peste 18 miliarde de dolari din Federația Rusă, de proveniență dubioasă.

Magistrații moldoveni mimau ședințe de judecată și emiteau ordonanțe de încasare a sumelor solicitate de reclamanți, de obicei firme off-shore, în baza unor xerocopii ale actelor, eliberate de autorități din străinătate, fără a fi autentificate. Astfel, magistrații din R. Moldova obligau firme rusești, dar și cetățeni moldoveni să le întoarcă firmelor off-shore datorii de sute de milioane de dolari. În schemă s-au pomenit implicați și 23 de cetățeni ai R. Moldova, unii dintre care nu au știut în ce „afacere” intră, după ce și-au lăsat semnăturile pe foi albe în schimbul a câtorva sute de dolari.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Vasile 05.10.2017 18:02

Pai daca in jumate erau victimizati de opozitia etraparlamentara ca ar fi victime dar nu infractori.... :(

Emil 05.10.2017 20:00

Cred ca oricum se va reveni la acest dosar indata ce se vor gasi noi dovezi care sa fie suficiente pentru ca acestia sa poata fi condamnati. Acum legea prevede ca sa fie eliberati daca nu se gaseasc aceste noi dovezi.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.10.2021 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Natalia Gavril...

15.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Al doilea război eco...

11.10.2021 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cazul Stoianoglo, dr...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Alexandr Stoianoglo trebuie să se întoarcă la conducerea Procuraturii Generale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md