20:17:13 20.04.2019
 
Stiri

Interviu VIDEO // Kovesi neagă acuzaţiile lui Ghiţă şi Băsescu şi vorbeşte despre relaţia DNA cu SRI: Se încearcă destabilizarea sistemului judiciar!

Interviu 18.01.2017 12:30 Vizualizări1708 Autor: Ziarul National
Interviu VIDEO // Kovesi neagă acuzaţiile lui Ghiţă şi Băsescu şi vorbeşte despre relaţia DNA cu SRI: Se încearcă destabilizarea sistemului judiciar! Sursa: ziare.com

Nu am participat la evenimente private cu Sebastian Ghiţă, nu am vorbit niciodată la telefon cu Sebastian Ghiţă, nu i-am dat mailuri, nu am participat decât la evenimente organizate de şefi de instituţii sau de instituţii publice. Nu am de ce să demisionez. Mi-am făcut şi voi continua să-mi fac treaba, afirmă procurorul şef DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Într-un interviu acordat Ziare.com, Laura Kovesi a apreciat că scandalul creat de Sebastian Ghiţă are ca ţintă întregul sistem judiciar: „decredibilizare, hărţuire, intimidare. Impactul este asupra întregului sistem de justiţie. Sunt mulţi care spun: uite ce vă fac vouă, când dosarele vor ajunge la noi, ni se poate întâmpla la fel. Ce sunt aceste atacuri? O încercare de a ne intimida. DNA a atins persoane foarte importante, cu averi impresionante.

(...) S-au dat sute de mii de euro, chiar şi un milion, pentru campanii anti-DNA, de hărţuire, de intimidare, de denigrare”.

Procurorul şef DNA a respins categoric acuzaţia că dosarele ar fi aranjate sau că procurorii ar fi răspuns la comenzi: „Pe mine nu m-a sunat niciodată cineva să-mi spună: dosarul ăsta trebuie să-l închizi sau să-l deschizi”.

Sebastian Ghiţă a declanşat un scandal de proporţii şi susţine că a fost prieten cu dvs., că a chefuit cu dvs., că se vedea cu dvs. de 2-3 ori pe săptămână. Cum l-aţi cunoscut şi în ce condiţii v-aţi văzut cu Sebastian Ghiţă?

În mod normal, nu menţionez cum cunosc persoane prin prisma atribuţiilor de serviciu. Reamintesc o declaraţie pe care am făcut-o anul trecut: nu am fost, nu sunt şi nu voi fi prietenă cu Ghiţă Sebastian, cu inculpatul Ghiţă Sebastian.

Nu doresc să întru în dialog cu un inculpat fugar, dar pentru că există aceste afirmaţii în spaţiul public, voi răspunde.

În calitatea mea instituţională, am fost invitată la anumite evenimente organizate de şefi de instituţii sau de instituţiile cu care colaborăm în activitatea noastră, ocazie cu care l-am întâlnit pe Sebastian Ghiţă. La astfel de evenimente.

Nu am participat la evenimente private cu Sebastian Ghiţă, nu am vorbit niciodată la telefon cu Sebastian Ghiţă, nu i-am dat mailuri şi nu am participat decât la evenimente organizate de şefi de instituţii sau de instituţii publice, la care eu nu pot cenzura lista de invitaţi, evenimente la care au fost prezente şi alte persoane.

S-a vorbit mult despre o întâlnire cu dl Ghiţă în vie, la care ar fi participat şi dl Ponta, care a confirmat-o.

Repet, nu am avut întâlniri private cu Sebastian Ghiţă şi nici discuţii private cu Sebastian Ghiţă.

Dl Ghiţă ameninţă cu poze sau înregistrări de la o întâlnire privată la Sinaia. Pot apărea asemenea poze sau înregistrări cu dvs. şi dl Ghiţă în concedii, la el acasă, la Sinaia?

Nu am fost în vacanţe cu Sebastian Ghiţă, nu am petrecut timp liber cu Sebastian Ghiţă. Poze trucate sau editate, filme trucate sau editate pot apărea oricând aşa cum au apărut şi până acum.

Sunt deja imagini în spaţiul public în care este aplicată fotografia mea peste o imagine dintr-o vie sau o cramă. Am văzut imagini cu mine de la evenimente publice, aplicate peste o altă imagine, spunându-se că am participat la nu ştiu ce petreceri. Aşa ceva poate să apară, poze, filme editate, trucate. Pot să apară poze dintr-un context prezentate în alt context. Nu exclud asemenea manipulări.

Este evident că se încearcă o manipulare pentru ca lumea să uite câte dosare i-au fost făcute acestui inculpat, câte prejudicii a provocat statului şi că este un inculpat fugar. Este doar o manipulare prin care îmbracă lucruri adevărate cu lucruri false.

Nu am participat la evenimente private cu Sebastian Ghiţă, nu am participat la evenimente organizate de acesta. Sunt situaţii în care participând la evenimente, a căror listă de invitaţi nu o pot cenzura, să întâlnesc persoane inculpate, care erau implicate în dosare DNA sau ulterior au fost cercetate. Dar acest lucru nu mă face prietenă cu acele persoane.

Faptul că într-o poză de grup apare şi una dintre acele persoane nu te face prietenă cu ea. Uneori, am plecat din zona unde erau persoanele respective, am evitat orice contact direct cu ele. Dar nu pot cenzura ce se întâmplă în afara locuinţei sau a biroului meu.

Sunteţi ofiţer acoperit al unui serviciu secret dintr-o ţară partenera, după cum susţine dl Ghiţă?

Nu. Nu. Exclus. Aceste afirmaţii mi se par foarte grave, total mincinoase. Nu este adevărat.

Ghiţă a prezentat un presupus email adresat „cucuvelei mov” şi consilierei dvs., dna Tiţian, care conţinea seriile banilor folosiţi în dosarul Vîntu. Este autentic acest mail?

Nu ştiu cine e cucuveaua mov. Nu am folosit niciodată un astfel de e-mail. Colegii mei care au legătură cu presa întotdeauna au avut adresa de mail afişată pe site-ul instituţiei. E un mail public, poate fi luat de oricine şi folosit.

Referitor la banii folosiţi în acel dosar al lui SOV, ei au fost puşi la dispoziţie de denunţător, adică Sebastian Ghiţă. Deci e firesc să cunoască seriile bancnotelor. Este un dosar finalizat în urmă cu mai mulţi ani, în care există deja o condamnare definitivă. Multe informaţii sunt deja publice, tot ce s-a lucrat în dosar a fost verificat de judecători diferiţi din complete diferite.

Vorbeam de manipulare, poze editate şi poze trucate. V-aş mai da un exemplu. A fost prezentată o factură referitoare la deplasarea făcută la Cluj pentru a se „rezolva”, pun între ghilimele pentru că nu poate fi adevărat, cercetarea mea în cazul de plagiat în 2012. Vă rog să va uitaţi pe factură jos. Comanda pentru factură a fost făcută în 2009, iar plata în 2012.

Cum e făcută în 2009 o comandă pentru un avion privat, ştiind că în 2012 Codruţa Kovesi va fi investigată pentru plagiat? Este din nou tehnică de manipulare şi îmbinare a unor chestiuni adevărate cu minciuni. Poate factura e adevărată, dar este folosită în alt context.

Referitor la afirmaţiile inculpatului, s-a dat deja o soluţie la PG în care ele au fost verificate. Cu privire la restul afirmaţiilor, eu am sesizat CSM atât pentru emisiunile de la începutul lui ianuarie, cât şi pentru cele din ultimele zile. Dimineaţă am sesizat CSM cu privire la afirmaţiile din emisiunea de ieri cu privire la cele din emisiunea de alaltăieri. Am sesizat CNA.

V-a sugerat cineva vreodată să o lăsaţi mai moale cu dosarele lui Ghiţă, să-l protejaţi?

Nu, categoric nu. Am spus de mai multe ori că orice intervenţie sau orice presiune se va face asupra mea o voi face publică.

Vezi continuarea şi video aici

Sursa: ziare.com

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md