05:44:57 16.07.2024
Stiri

Imperiul lui Plahotniuc

Investigații 10.08.2013 09:21 Vizualizări38815 Autor: Mariana Rață
Imperiul lui Plahotniuc


primetv.md

BUSINESS //  Unde își ascunde afacerile Vladimir Plahotniuc

S-a lăudat în presă că are hoteluri, bănci, televiziuni și chiar un avion, cu toate acestea în declarația sa de avere indică doar două apartamente în Chișinău, vreo patru garaje, trei mașini și acțiuni la o companie care nu administrează oficial, în R. Moldova, nicio afacere. Izbitoarea contradicție dintre declarațiile verbale și cele scrise ale deputatului Vlad Plahotniuc nu a suscitat însă interesul Comisiei Naționale de Integritate, singura instituție abilitată să verifice dacă își ascunde un demnitar averea sau nu.

Laudă și promisiuni

Grupul de afaceri pe care îl coordonez este implicat în managementul mai multor posturi de televiziune şi radio, acţionând şi pe piaţa agenţiilor de publicitate. În ceea ce priveşte Hotelul „Nobil”, este una dintre investiţiile cu care mă mândresc”, se lăuda, acum trei ani, vicepreședintele Partidului Democrat Vlad Plahotniuc, într-un interviu pentru ziarul „Timpul”. De altfel, în cadrul acelui interviu, fostul deja prim-vicepreședinte al Parlamentului se jura că nu are intenția de a se implica în viața politică. Jurământul a fost însă „uitat” la doar jumătate de an, când numele lui Plahotniuc a ajuns pe ultima sută de metri în capul listei democraților la alegerile parlamentare din noiembrie 2010.

Averea de pe hârtie Declarațiile de avere depuse de către Vlad Plahotniuc au lăsat opinia publică cu buza umflată. Nici în declarația din 2010, nici în cele din anii următori nu se regăsesc hotelurile, televiziunile, discotecile și avionul demnitarului. Fostul prim-vicespicher nu are decât două apartamente în centrul capitalei, ce-i drept, estimate la 6,4 milioane de lei - unul și la 1,5 milioane de lei – altul, și patru garaje în care își ține cele trei „Mercedes”-uri, dintre care cel mai scump costă peste 1,4 milioane de lei. Singura afacere în care Plahotniuc menționează că ar deține 90 la sută din acțiuni este „Prime Management SRL”. Valoarea acestor acțiuni este de peste patru milioane de lei. Cu toate acestea, anul trecut firma i-a adus deputatului venituri de peste 15 milioane de lei.

Precizăm că „Prime Management” a fost creat abia în septembrie 2010, cu două luni înainte de alegerile după care Plahotniuc a fost ales prim-vicespicher. Cam din aceeași perioadă, mai multe dintre bunurile cu care se laudă Plahotniuc și-au schimbat proprietarii. Firmele care au devenit mai nou stăpâne ale hotelurilor, televiziunilor și agențiilor de publicitate ale lui Plahotniuc fac parte dintr-un holding administrat de o companie off-shore olandeză. Astfel, odată cu lansarea lui Plahotniuc în politică, și afacerile acestuia au primit o nouă viață.

Holdingul din Olanda

Nu este clar ce afaceri administrează compania „Prime Management”, chiar dacă în obiectivele sale de activitate sunt indicate activități de administrare a companiilor holding. Cert este însă că hotelurile, televiziunile, posturile de radio, agențiile de publicitate și avionul cu care se laudă Plahotniuc sunt înregistrate pe alte companii care, aparent, nu au nicio legătură cu deputatul. Toate firmele care dețin aceste bunuri fac parte dintr-o companie off-shore din Olanda, „OTIV Prime Holding B.V.”. Nu am reușit să aflăm cine este proprietarul companiei, cert este că inițialele din denumire, „OTIV”, coincid cu cele ale membrilor familiei Plahotniuc – Oxana (soția), Timofei (fiul), Inochentie (fiul), Vladimir. Din holdingul  „OTIV Prime Holding B.V.” fac parte: „OTIV Prime Services B.V.”, „OTIV Prime Real Estate B.V.”, „OTIV Prime Hospitality B.V.”, „OTIV Prime Media” și „OTIV Prime Financial B.V.”. Toate bogățiile lui Plahotniuc se ascund anume în aceste companii.

Firme cu probleme la Procuratură

„OTIV Prime Services B.V.” este fondatoarea firmelor moldovenești „Top Galeria”, „Axa Broker”, „Argus-Teh” și „Argus-S”. Potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat, firma „Top Galeria” organizează expoziții. Administratorul firmei, Vladimir Dnestrean, deține aceeași funcție și în „Argus-Teh”, care prestează servicii de montare și reglare a sistemelor automate de semnalizare și de stingere a incendiilor. „Argus-S” este o firmă de pază privată, despre care presa a scris anterior că ar fi ajuns în atenția Serviciului de Informații și Securitate pe motiv că ar fi organizat filaj și interceptare ilegală a convorbirilor telefonice ale unor demnitari.

Mai mult ca atât, Procuratura Generală a pornit și un dosar penal în cadrul căruia investighează acțiunile ilegale ale „Argus-S” sub trei aspecte: contrabandă, crearea sau conducerea unei grupări criminale, precum și încălcarea dreptului la viață privată. Director al firmei este finul de cununie al lui Plahotniuc, Dorin Damir. Iar administrator - fostul ministru de Interne și director al CCCEC, Valentin Mejinschi.

Televiziunile lui Plahotniuc

„OTIV Prime Media B.V.” este fondatoarea companiilor lui Plahotniuc care administrează afaceri în domeniul media: „Media Production” SRL (fondatorul postului TV „Canal 3”, dar și al mai multor emisiuni difuzate la „Prime TV”), „Telefe M International” SRL (fondatorul postului TV „2 Plus”), „Prime TV” SRL (proprietarul posturilor „Prime TV” și „Prime FM”), „24h” SRL (fondatorul portalului de știri 24h.md). Aceeași companie off-shore este fondatoarea agențiilor de publicitate „Angel-S” SRL și „Casa Media Plus” SRL, deținătoarea drepturilor exclusive de vânzare a publicității de la posturile „Prime TV”, „2 Plus”, „Canal 3”, „Publika TV”.

Unde se ascund hotelurile?

Pentru hoteluri, „OTIV Prime Holding B.V.” are o firmă aparte - „OTIV Prime Hospitality B.V.”. Aceasta este fondatoarea SRL-urilor „Codru Hospitality” (proprietarul hotelului „Codru”) și „Nobil-Club” (proprietarul hotelului „Nobil”). Același off-shore este fondatorul clubului „Drive”, cu care se mândrește Plahotniuc. Hotelul „Național”, privatizat în 2006 cu doar două milioane de dolari, se află în proprietatea firmei „ALFA Engineering”, care apare într-un raport de audit efectuat la „Victoriabank”, alături de alte companii apropiate lui Vlad Plahotniuc. De altfel, cele 26,75% de acțiuni pe care Plahotniuc afirma anterior că le deține la „Victoriabank” sunt înregistrate pe firma „OTIV Prime Financial B.V.”, redenumită recent în „Generashon Financial B.V.”.

În gazdă la cumnatul lui Zubco

Potrivit datelor de la „Cadastru”, somptuosul „Global Business Centru”, sediul majorității firmelor pe care Plahotniuc și le atribuie, chiar dacă oficial nu îi aparțin, și în care politicianul recunoaște că are oficiu, aparține, de fapt, unei firme administrate de Ghenadie Sajin, cumnatul fostului procuror general, Valeriu Zubco. Este vorba despre compania  „Finpar Invest” SRL, fondată de „OTIV Prime Real Estate B.V.”. Această firmă s-a aflat în centrul unui mare scandal media, după privatizarea insulelor de pe lacul din Parcul „La Izvor” din sectorul Buiucani al capitalei. Același off-shore mai este fondatorul unei firme, „Gerex-Cons”, care, la rândul său, a fondat compania imobiliară „Futura Investimenti”.

Avionul ascuns sub zece lacăte

Luxosul avion despre care se spune că ar aparține lui Vlad Plahotniuc oficial aparține companiei aeriene „Nobil Air”, fondată de „Air Clasica”, care are în calitate de fondator unic un off-shore din Marea Britanie, „Wester Alliance LLP”. Precizăm că un timp îndelungat acest avion a fost pus de mai multe ori în serviciul fostului președinte al republicii, Vladimir Voronin, pentru deplasări peste hotare. Ulterior, la serviciile companiei în a cărei proprietate se află airbusul a apelat și ex-spicherul Marian Lupu. Pentru confortul acestora, statul a plătit milioane de lei companiilor „Nobil Air” și „Air Clasica”.

Dezinteres la CNI

Toate aceste nepotriviri din declarațiile de avere depuse de Vlad Plahotniuc și afirmațiile făcute în presă nu i-au determinat pe membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) să inițieze un act de control în privința averilor demnitarului. În cadrul unui interviu acordat cu două luni în urmă portalului „Moldova Curată”, vicedirectorul CNI, Victor Strătilă, declara că, dacă la verificarea declarației de avere pentru anul 2012 depusă de democrat se va constata că acesta și-a ascuns o parte din proprietăți, Comisia va investiga cazul. Până în prezent, însă, o astfel de intenție nu a fost anunțată, iar membrii CNI strâng din umeri atunci când sunt întrebați când vor porni verificările.

Cine administrează afacerile lui Plahotniuc?

Denis Clipco – „Drive”

Gheorghe Galușca – „Nobil Air”

Vladimir Dnestrean – „Top Galeria”, „Argus-Teh”

Igor Cărăuș – „Futura Investimenti”

Egor Ertagaev – „Air Clasica”

Ecaterina Lozovanu – „Angel-S”

Sergiu Latâș – „Media Production”

Denis Dmitriev – „24h”

Veaceslav Baida – „Gerex-Cons”

Adrian Dobrin – „Codru Hospitality”

Ghenadie Sajin – „Finpar Invest”

Dorin Pavelescu – „Casa Media Plus”

Cezara Salinski – „Prime Management”, membru al Consiliului de Administrație „Victoriabank”

Tamara Andrușca – vicepreşedintele Consiliului de Administrație „Victoriabank”; director de departament la „Prime Management” SRL

nd s-a îmbogățit Plahotniuc?

Cele mai multe dintre firmele care fac parte din „OTIV Prime Holding B.V.” au fost fondate pe timpul fostei guvernări comuniste. Atunci au apărut „Top Galeria” SRL, „Argus-S” SRL, „Gerex-Cons” SRL, „Media Production” SRL, „Local Media” SRL, „Angel-S” SRL, „Telefe M International” SRL, „Nobil Air” SRL. Pe timpul guvernării Alianței pentru Integrare Europeană, holdingul lui Plahotniuc a mai deschis firmele „Prime TV” SRL, „Casa Media Plus” SRL, „24H” SRL, „Codru Hospitality” SRL, „Argus-The” SRL și „Air Clasica” SRL. Precizăm că multe dintre bunurile administrate de companiile fondate din 2010 încoace se aflau deja în proprietatea lui Plahotniuc, dar au fost schimbați proprietarii pentru a șterge urmele. „Finpar Invest” SRL este cea mai veche companie aflată în sfera intereselor deputatului democrat. Aceasta a fost fondată încă în 1993, anul în care Plahotniuc s-a concediat de la Centrul pentru prevenirea şi reabilitarea victimelor minore „Minor”, afiliat Primăriei mun. Chişinău, în care ar fi lucrat timp de doi ani.

Cine sunt partenerii lui Plahotniuc?

„Prime Management” SRL îi mai are în calitate de acționari, cu o cotă parte a câte 5%, pe deputatul PD Andrian Candu, finul lui Plahotniuc, și Cezara Salinski, tot ea administratoare a firmei, director al hotelului „Nobil” și membru al Consiliului de Administrație al „Victoriabank”. Anterior, Plahotniuc a deținut o cotă de 25 la sută din acțiunile „Tower Group” SRL. Acolo i-a avut ca parteneri pe Emmanuil Grishpun, Leonid Kilovaty și Anatoli Belitcenco. Ulterior, deputatul PD a renunțat la acțiunile din această companie care mai nou administrează centrul comercial „Atrium”.                  

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md