08:44:21 04.06.2020
 
Stiri

DOC // Hotărârea SECRETĂ a Guvernului a fost publicată! Câți bani au primit cele trei bănci

Politică 14.04.2015 15:15 Vizualizări9129 Autor: Stela Mihailovici
DOC // Hotărârea SECRETĂ a Guvernului a fost publicată! Câți bani au primit cele trei bănci


Hotărârea secretă a Guvernului, adoptată pe 13 noiembrie 2014, care prevede acordarea unor credite de urgență celor trei bănci aflate sub administrarea specială a Băncii Naționale a Moldovei, a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial.

Potrivit documentului, instituțiile bancare – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, au primit credite în sumă totală de 9,5 miliarde de lei, la propunerea Comitetului Național de Stabilitate Financiară.

Hotârârea Guvernului Leancă prevede că toate creditele de urgență acordate de BNM pot fi utilizate de către administratorii speciali ai băncilor pentru a restitui: mijloacele financiare plasate în bănci de persoane fizice, creanțele aferente împrumuturilor obținute de la Guvern, creanțele aferente împrumuturilor de la organizații financiare internaționale, mijloacele Companiilor Naționale de Asigurări în Medicină și de Asigurări Sociale, mijloacele bugetelor autorităților locale și misiunilor diplomatice, dar și banii întreprinderilor de stat.

Tototdată, garanția de stat oferită de Guvern nu poate să acopere mijloacele financiare care aparțin persoanelor fizice sau juridice identificate ca fiind afiliate băncilor.

Aceeași hotârâre mai prevede că persoanele fizice, care au în aceste bănci până la 500 de mii de lei, au dreptul, în cel mult trei luni, să-și recupereze banii din contul garanției de stat oferită de Guvern.

Documentul a fost semnat de fostul premier Iurie Leancă, fostul viceprim-ministru Andrian Candu, ministrul Finanțelor Anatol Arapu și ex-ministrul Justiției Oleg Efrim.

Anterior, presa a scris că cele trei bănci ar fi primit zece miliarde de lei de la Banca Națională cu o rată a dobânzii de 0,1%, iar banii ar fi fost transferați în străinătate prin firme off-shore. Ulterior, societatea civilă, dar și deputații au cerut ca hotărârea Guvernului care prevede acordarea împrumuturilor să fie desecretizată.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Daca au semnat - sa raspunda! 14.04.2015 15:37

De ce Justiția nu poate sa-i întrebe pe acești 4 semnatari - DE CE AU SEMNAT? Cu ce scop? Unde s-au dus banii? Si-au asumat o careva răspundere si care anume? De ce a fost nevoie de o asa decizie? De ce n-a fost transparenta? Care prevederi legale au fost încălcate? Ce pedepse merita dacă s-a încălcat careva legi, decizii, regulamente etc.? Au avut ei de câștigat" I-a impus cineva a semneze? Cine si de ce s-au temut sa refuze? Lucrurile par simple de tot. Ca se vor găsi ale cui firme of-shore sau nu - nu contează, dar ancheta se cere începută si primi vinovați pedepsiți.

Leanca a solicitate "experti" sa cerceteze 14.04.2015 15:55

Fara semnătura si decizia guvernului Leanca - tranzacțiile nu erau posibile. De ce "vinovatul" PRIM care a deschis posibilitățile de furt, delapidare - el singur sa cheme "experți" străini ("hotul striga hotul"), când onest ar fi ca el PRIMUL sa SE PREZINTE in fata organelor de Justiție si sa se predea, sa-si recunoască vina? Daca mai sunt si alți vinovați - ancheta va stabili. E straniu ca el se considera "pufos si alb" si inca isi mai face si partidul sau cică pro-"evropean"...

"Razboiul" financiar CONTRA Independentei Naționale a RM si asocierii la UE 14.04.2015 16:14

Daca in interiorul partidelor n-ar exista DESPOTISM si SLUGĂRNICIE, dar DEMOCRAȚIE si TRANSPARENTA nimeni nu semna ORBEȘTE un document ce deschide porțile hoților la caznaua Statului. Deputații ajunși miniștri - se dovedește ca au jurat credință Statului si Poporului, dar l-au TRĂDAT in motive de ...SLUGĂRNICIE, de supunere oarba fata de cineva si acum nu vor sa răspundă, de parca nu mânuța lor a semnat... CORUPȚIA in Stat pornește de la cea in partidele NEDEMOCRATICE, srl-uri care nu reprezinta DELOC interesele electoratului si nici a Statului. Daca nu putem avea partide veritabil democratice, acest sistem de alegeri in baza partidelor se cere abandonat si de trecut la votul uninominal pe circumscripții. Partidele care se fac vinovate de încălcarea DEMOCRAȚIEI INTERNE, de acte de CORUPȚIE in interiorul lor - sa nu mai aibă dreptul de a fi înregistrate de CEC la următoarele alegeri.Este imposibil de a lupta cu corupția in stat păstrând corupția in interiorul partidelor. oricum vinovații - persoane sau partide - se cer pedepsite, sancționate pentru a fi de învățătură altora. Daca acest lucru nu va avea loc - R.Moldova e atunci un stat OCUPAT si SUA si UE rugam sa ne ajute sa ne ELIBERAM, sa ieșim la DEMOCRAȚIE, TRANSPARENTA, STAT DE DREPT. E o "ocupație" mai PERFIDA si mai STRAȘNICĂ decât una DIRECTA, MILITARA a unor cotropitori din afara, deși e evident ca fara "sprijinul" NEPRIETENILOR din afara toate acestea nu se întâmplau. E o continuare a "razboiului" CONTRA Independentei Naționale a R.Moldova si CONTRA asocierii sale la UE - din partea tradiționalilor "frati mai mari".

Electoratul va fi nevoit sa TAXEZE DUR partidele vinovate 14.04.2015 16:27

Chiar daca ele sunt pro-"evropene" - aceste partide nu vor mai fi votate - alegerile locale ar putea arata acest lucru. Pentru a recapătă încrederea electoratului se cere ca aceste partide SINGURE din interior sa se "curate" de "businessmani" si "oligarhii" asupra cărora planează învinuirile legate de acest MARE act de FURT, DELAPIDARE, CORUPȚIE... Însăși acești "businessmani" ar trebui pentru propria siguranța sa se retragă din politica, sa nu aștepte pana ancheta si un "DNA" va ajunge la ei - pentru a salva partidele din care fac parte, pentru a nu le trage la fund. Greu de crezut ca vor merge la un asa pas generos fata de colegii de partid... Ei mai cred in MINCIUNA, ÎNȘELARE, CORUPȚIE si nu le vine a crede ca SUA si UE va lupta cu CORUPȚIA tot asa cum NATO etc. lupta cu TERORISMUL. Ambele sunt la fel de periculoase si intolerabile mai ales aici, pe LINIA "FRONTULUI" geopolitic ce trece chiar prin parlament, guvern, partidele politice ale RM. Asemenea "cazuri" nu pot fi astupate, "uitate", "iertate".

Vasile 14.04.2015 16:34

Deci asa se ajunge, cine face cel mai mare PR pe vbaza furtului?! Leanca si Dodon, si din cite vad acestia doi si sunt implicati in acele furturi, Dodon cu Greceanii cu credite din BEM incepind cu 2000 si continuind mult mai tirziu, iar Leanca semna hotariri dubioase legate de acest caz... Suna din ce in ce mai interesant.

De ce decizia n-a intrat in vigoare la data publicării? 14.04.2015 16:50

In mod normal aceasta decizie care a descuiat porțile TREZORERIEI, BĂNCII Statului pentru "hoți" ar fi trebuit sa intre in vigoare la data publicării. De ce nu s-a respectat aceasta prevedere constituie CAPETE de ACUZARE pentru cei acre au semnat-o si repede au trecut la punerea ei in aplicare.

Efim Orbu 14.04.2015 17:28

Liberalii au constatat ca problemele la BEM au inceput inca inainte de 2009. In perioada aflarii la guvernare a tandemului Dodon-Greceanîi, BEM a fost prejudiciată de cel puţin jumătate de miliard de lei. S-a uitat de asta? Unde au ajuns cele 500 milioane de lei?

Liberalii au un "nepot" bancherul nr.1 14.04.2015 17:36

PL ar vrea s-o facă pe ONESTUL, dar Dorin Dragutan este nepotul lui Ghimpu si observați ca n-a fost destituit. Mai mult varul Dragutam si-a permis sa transfere bani DIRECT varului Chirtoaca - o operație bancara "neobișnuită". De ce oare?

"Unionistii" vad "soluția" in "unire" 14.04.2015 17:46

Chiar dacă miliardul furat n-a trecut prin Bucureşti (deși nu-i exclus), Romania "unionista" cauta sa tragă foloase - propunând drept "soluție" de a scăpa de mafie si asemenea cazuri - "unirea". Adică dacă statul R.Moldova e atât de slab si nu se poate apăra de "hoți" - atunci dați sa-l OMORÂM de tot, sa nu mai existe asa state slabe, neputincioase, corupte, "invalide" - prin "unirea"- anexarea sa la județele României. Prin asemenea "propuneri" se vede clar cât de mult convine intereselor NELOIALE ale RO - acest caz de mare furt. Nu m-as mira daca Romania si Rusia - n-ar fi pus "coordonat" umărul CONTRA R.Moldova. Dar unde a fost UE si SUA? Sa nu fi știut deloc de cele ce se pune la cale?

R.Moldova - o tara RASTIGNITA ca Isus 14.04.2015 18:10

Calea spre LIBERTATE, INDEPENDENTA a moldovenilor de Est, ex-basarabeni si ex-sovietici, nu e deloc ușoară după 500 de ani de neîntrerupte ocupații imperiale si "frățești" si după 24 de ani de neîncetate obstacole, piedici din partea celor 2 "frați mai mari" - Romania si Rusia - la care DEOPOTRIVA le sta in gat dorința de ASOCIERE a RM ca stat independent sub tutela, "umbrela" UE. Toate ce le suferim sunt din cauza ca "frății" vor ei sa fie STĂPÂNI peste soarta, averile si munca MOLDOVENILOR, ei sa conducă, ei sa-si scoata profitul. SE vehiculează ideea FASCISTA, DISCRIMINATORIE ca de la naștere MOLDOVENILOR li-i dat sa fie SLUJI, SCLAVI, VASALI - fie a rușilor, fie a românilor, numai nu, doamne ferește, sa ajungă MOLDOVENII LIBERI si INDEPENDENȚI cum sunt alte popoare si tari ca ei sau mai si mai mici, OCROTITE azi de UE - Estonia, Letonia, Slovenia etc. Romania mai tare decât Rusia se opune LIBERTĂȚII si INDEPENDENTEI Statului moldovenesc R.Moldova - căci se tem sa nu vrea INDEPENDENTA ex-principatele Transilvania si Moldova (de Vest). Romania e gata sa ne TRĂDEZE, sa ne VANDA, sa ne OCUPE MILITAR oricând, dar nu le permite NATO si UE. deaceea lucrează TICĂLOS, PERFID, FĂȚARNIC - pe la spate, in cârdășie cu Rusia. Credeți ca PL întâmplator votează CONTRA sau se abține sa voteze ÎNTOCMAI ca socialistii dirijați de Moscova ai lui Dodon? Inca niciodată PL n-a votat DIFERIT de PSRM.

Doi cetățeni RO stau in spatele marelui FURT 14.04.2015 18:29

Nu ed nevoie sa nominalizez dar in spatele "Marelui Furt " stau 2 lideri cetățeni ai României, unul chiar decorat de Basescu. Si deși vina se da pe mafia de la Est - participarea fie si indirecta a României nu este exclusa. N-am precizat când Basescu a înmânat decorația - pana la "tranzacția" COMPROMIȚĂTOARE contra asocierii RM la UE sau după. Deja al treilea cetățean romin spune ca e totul "OK!" - poate sa ocupe orice post in statul "fraierit" R.Moldova. Pentru care "merite"?

Mihai 14.04.2015 19:03

Unde vedeti aici garantia de stat acordata de catre guvern in favoarea Bancii de Economii, Bancii Sociale si Unibank, in valoare de 10 miliarde lei??? Asta nu e garantie de stat, e doar o hotarare de reglementare a emiterii garantiilor de stat in situatii de criza. Ma mir cum de nu a fost publicata pana acum aceasta hotarare. In baza acestei hotarari urmau sa fie emise de catre guvern garantii de stat, in care trebuie sa fie nominalizati beneficiarii garantiilor si in mod neaparat suma aprobata. Va rog sa nu speculati cu acesta hotarare, care nu reprezinta o garantie de stat folosita de BNM pentru acordarea unor credite bancare. Daca asta e tot ce au folosit cei de la BNM pentru asigurarea creditelor de 10 miliarde de lei, atunci cu siguranta toata vina o poarta BNM, dar nu guvernul!

Leanca e dator sa dea explicații si Timofti - la fel 15.04.2015 09:22

O hotarare de emitere a garanțiilor de stat ar fi trebuit s-o discute si s-o adopte Parlamentul. S-a preferat sa se faca fara participarea deputaților, guvernul asumându-si toată răspunderea. Mai apare o întrebare - de ce Președintele Republicii, el si răspunzător de SECURITATEA Statului (inclusiv cea financiara) n-a văzut pericolul si n-a înapoiat hotărârea? Este Puterea PREZIDENȚIALĂ cu adevarat INDEPENDENTA in Stat sau este o "cenușăreasă" a altor Puteri, inclusiv a celei Politice a partidelor?

Alegerile UNINOMINALE + alegerea Președintelui RM - de către popor! 15.04.2015 09:43

Indiferent de ce se va descoperi si când se va descoperi e clar un lucru: R.Moldova pentru a supraviețui are nevoie de Puteri Independente in Stat - nu se mai poate bizui pe alegerile in baza partidelor - se cere de revenit la ALEGERILE UNINOMINALE pe circumscripții, care sa reprezinte de-facto TOT teritoriu, precum si la anularea modificării făcute in anul 2000 la art.74 din Constituției, adica la ALEGEREA Președintelui Republicii de intreg POPORUL.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.06.2020 11:37 Ziarul National DOC // După ce s-au „odihnit” în peri...

01.06.2020 09:41 Nicolae Negru Nicolae Negru // Refugiul lui Ion Chicu

29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md