18:06:13 29.11.2023
Stiri

Guvernul de la Roma a alocat 10 000 000 de euro, pentru ca cetățenii R. Moldova să beneficieze de COMPENSAȚII în perioada rece a anului

Actualitate 21.11.2023 16:01 Vizualizări4908 Autor: Ziarul National
Guvernul de la Roma a alocat 10 000 000 de euro, pentru ca cetățenii R. Moldova să beneficieze de COMPENSAȚII în perioada rece a anului


R. Moldova va beneficia de 10 milioane de euro din partea Italiei, pentru compensarea facturilor la energie, instalarea contoarelor inteligente de energie electrică și îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor. Un acord în acest sens a fost semnat astăzi la sediul Executivului, în prezența Ambasadorului Italiei în R. Moldova, Lorenzo Tomassoni, reprezentanta rezidentă PNUD, Daniela Gasparikova, ministrul Energiei, Victor Parlicov, și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Acordul semnat va contribui la compensarea cheltuielilor pentru energie ale gospodăriilor vulnerabile din punct de vedere energetic, în următoarea perioadă de încălzire.

Totodată, cu suportul părții italiene, urmează a fi instalate contoare ce vor ajuta la o utilizare mai rațională a electricității, în special în orele de vârf. Datorită rețelelor inteligente, consumatorii vor putea opta pentru tarife flexibile și vor putea utiliza aparatele electrocasnice în orele în care energia este mai ieftină.

De asemenea, cpu sprijinul Guvernului Italiei și al PNUD, pe mai multe clădiri publice, inclusiv spitale, vor fi instalate panouri fotovoltaice. Prin urmare, instituțiile vor putea să reducă semnificativ costurile pentru energie, iar economiile ar putea fi direcționate pentru îmbunătățirea serviciilor esențiale oferite populației.

Totodată, asociațiile de proprietari vor fi ajutate să implementeze măsuri de reabilitare energetică în clădirile rezidențiale, cum ar fi izolarea blocurilor, înlocuirea ferestrelor, izolarea termică a fațadelor și modernizarea sistemelor de distribuție a căldurii.

Fondul de Vulnerabilitate Energetică a fost creat în 2022 de Guvernul R. Moldova, cu sprijinul Uniunii Europene, Slovaciei și PNUD. În sezonul de încălzire 2022 - 2023, aproximativ 895 000 de gospodării au beneficiat de compensații în factură, nivelul sărăciei energetice fiind redus cu 43%.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Românii regățeni și r...

27.11.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre neoproletcultism

24.11.2023 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Au obosit?

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md