19:26:53 17.06.2024
Stiri

FURTUL MILIARDULUI // Europarlamentar: „Pentru mine, ca fost procuror, lucrurile sunt SIMPLE. Urmez banii. E ceva în NEREGULĂ aici”

Social 19.05.2016 14:47 Vizualizări8197 Autor: Ziarul National
FURTUL MILIARDULUI // Europarlamentar: „Pentru mine, ca fost procuror, lucrurile sunt SIMPLE. Urmez banii. E ceva în NEREGULĂ aici”


„Dansăm, dar nu înaintăm în această investigație. Facem tot felul de lucruri, dar nu ne ducem unde e cauza reală, unde este infracțiunea”. Acest punct de vedere este împărtășit de europarlamentarul român Norica Nicolai, membru al Comitetului de Asociere Parlamentară UE- R. Moldova.

Fost procuror, europarlamentarul nu înțelege de ce Ilan Șor, cel care a și recunoscut că a sustras banii de la Banca de Economii, este încă în libertate, atât timp cât sunt „indicii temeinice” că a săvârșit infracțiunea.

Sursa citată nu-și poate explica de ce organele de drept din R. Moldova nu pot scoate în vileag autorii furtului miliardului din sistemul bancar. „Nu-mi dau seama de ce se întâmplă așa. Poate e vorba de o incapacitate profesională, poate e o anchetă foarte dificilă… Pentru mine, ca fost procuror, lucrurile sunt foarte simple. Eu trebuie să urmez banii. Sigur că nu-i voi găsi în R. Moldova în saltelele unuia sau altuia, dar pot să-i găsesc prin cooperarea judiciară internațională. Îi pot găsi în off-shore-uri, în unele conturi din paradisuri fiscale, în fonduri de investiții… Banii aceștia pot fi găsiți”, a declarat Nicolai în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.

Europarlamentarul spune că ceva „e în neregulă în acest caz” și asta pentru că fostul premier, Vlad Filat, se află după gratii, iar primarul de Orhei, Ilan Șor, administrează și acum banii publici. „În opinia mea, ceva e în neregulă. Eu pot admite că politicienii pot participa sau pot favoriza săvârșirea unei infracțiuni. Atâta vreme cât ai indicii temeinice cu privire la implicarea altor persoane, atunci de ce nu le investighezi? Asta e întrebarea pe care mi-am pus-o întotdeauna”, a conchis Norica Nicolai.

Amintim că procurorul Adriana Bețișor administrează, pe de o parte, cauza penală în care înculpat este Vlad Filat și, pe de altă parte, cea a lui Ilan Șor care figurează în calitate de bănuit principal în furtul miliardului. Bețișor a fost întrebată de nenumărate ori la ce etapă este dosarul în care figurează Ilan Șor și de fiecare dată aceasta a precizat că „așteaptă răspuns de la comisiile rogatorii din alte state”.

Ilan Șor a fost reținut de Centrul Național Anticorupție pe 6 mai 2015. Acesta a stat o vreme în arest la domiciliu, iar ulterior a candidat pentru funcția de primar de Orhei. În octombrie 2015, acesta a scris un autodenunț prin intermediul căruia a spus că a sustras bani de la BEM, iar ulterior i-ar fi oferit 250 de milioane de dolari fostului premier Vlad Filat. Ultimul se află în arest de peste 7 luni, iar Ilan Șor continuă să administreze afaceri, inclusiv să conducă orașul Orhei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md