06:30:14 24.05.2024
Stiri

FOTO // O nouă PREMIERĂ pentru R. Moldova. Orchestra Operei Naționale București a interpretat la Sala cu Orgă din Chișinău, în cadrul Programului aniversar „Ciprian Porumbescu”, trei opere emblematice ale marelui compozitor român

Actualitate 07.06.2023 10:14 Vizualizări1100 Autor: Ziarul National
FOTO // O nouă PREMIERĂ pentru R. Moldova. Orchestra Operei Naționale București a interpretat la Sala cu Orgă din Chișinău, în cadrul Programului aniversar „Ciprian Porumbescu”, trei opere emblematice ale marelui compozitor român


Publicul din R. Moldova a avut ocazia să asiste marți, 6 iunie, la interpretarea în premieră, la Sala cu Orgă din Chișinău, a trei lucrări emblematice ale marelui compozitor român Ciprian Porumbescu: opereta „Crai Nou”, „Balada pentru vioară și orchestră” și „Rapsodia Română”.

Evenimentul susținut de Orchestra și Corul Operei Naționale București, sub bagheta maestrului Daniel Jinga, face parte din programul aniversar „Ciprian Porumbescu”, inițiat și finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României.

Aflat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S Klaus Iohannis, Programul a primit la începutul concertului și diploma oferită de consilierul prezidențial Sergiu Nistor.


„Înaltul Patronaj al Președintelui României vrea să spună și că aceasta este o formă de solidaritate și de sprijin pentru R. Moldova. Pentru că simțim că drumul european al R. Moldova stă pe temeliile limbii, tradițiilor și istoriei noastre comune și nu poate să stea altfel decât cu sprijinul necondiționat al Românei pentru acest parcurs. Este simbolic că ne aflăm în această sală reabilitată cu fonduri de la Guvernul României și ne aflăm aici la doar câteva zile de la marea adunare din 21 mai, sau cum i-am spus eu - Ziua de Hram European al R. Moldova”, a declarat Sergiu Nistor.În deschiderea evenimentului, secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu, a subliniat importanța acestui proiect, prin care și-a dorit să celebreze creațiile marelui compozitor Ciprian Porumbescu la Chișinău, alături de Orchestra Operei Naționale București, o instituție de renume pentru cultura românească.


„Am reușit să aducem Opera Națională București pentru prima dată la Chișinău și am dorința ca în următorii ani să nu mai putem spune despre nicio instituție culturală românească că este pentru prima dată la Chișinău, dar până atunci fiecare să fi venit măcar o dată la Chișinău”, a mai spus oficialul din cadrul Guvernului României.

Amintim că anul 2023 a fost declarat anul Ciprian Porumbescu, pentru celebrarea a 170 de ani de la nașterea și comemorarea a 140 de ani de la moartea compozitorului.

Plecat din viață la vârsta de doar 29 de ani, tânărul compozitor a lăsat în urma lui o moștenire culturală de peste 250 de lucrări muzicale, printre care prima operetă a muzicii românești - „Crai Nou”, care a avut premiera la 11 martie 1882 și care a fost construită pe o veche legendă populară care spune că, atunci când apare pe cer Crai Nou (primul pătrar al lunii), tinerele fete care i se închină obțin îndeplinirea dorințelor.

Desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, acesta reprezintă atât recunoașterea meritelor artistice ale programului, dar și rolul important pe care îl au marile noastre personalități în păstrarea și valorificarea unității de limbă, cultură și tradiții dintre România și R. Moldova.

Concertul Operei Naționale București a contribuit la consolidarea dialogului cultural dintre cele două țări și a susținut păstrarea, dezvoltarea și afirmarea identității culturale, religioase și lingvistice românești din R. Moldova.

Următorul eveniment cuprins în Programul Aniversar Ciprian Porumbescu la Chișinău va fi un concert extraordinar Violoncellissimo, ce va avea loc pe 14 octombrie 2023.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md