17:40:54 24.06.2019
 
Stiri

FOTO // Moldoveni, SCLAVI în Portugalia: Un nou caz de exploatare prin muncă a cetățenilor R. Moldova. La cules măsline, în condiții mizere și fără bani

Moldovenii în lume 10.01.2019 17:57 Vizualizări9983 Autor: Ziarul National
FOTO // Moldoveni, SCLAVI în Portugalia: Un nou caz de exploatare prin muncă a cetățenilor R. Moldova. La cules măsline, în condiții mizere și fără bani Facebook // Alexandru Bujorean
Condițiile în care a fost cazat grupul de cetățeni ai R. Moldova, exploatați pe o plantație de măsline în Portugalia

UPDATE // Cazul cetățenilor moldoveni exploatați pe plantațiile de măsline din Portugalia este pe cale să se rezolve, după ce a devenit public.

Alexandru Bujorean anunță că, deși una dintre persoanele traficate a telefonat astăzi la Ambasada Republicii Moldova din Lisabona, acesteia „i-a fost închis telefonul”.

„După ce acest caz a fost făcut public, în mai puțin de o oră acel concetățean a fost contactat de angajații serviciului consular pentru a afla adresa unde se află persoanele menționate în postare. Din câte mi s-a comunicat, a fost sesizată poliția portugheză și serviciul local de imigrare. Imediat ce viața compatrioților noștri va fi în afara oricărui risc, ei vor ieși public și vor da detalii pe marginea acestui caz”, susține Bujorean.

Știrea inițială

Optsprezece cetățeni ai R. Moldova solicită ajutor pentru a scăpa din ghearele traficanților de carne vie. Aceștia spun că au fost ademeniți cu salarii mari, dar, ajunși în Portugalia, s-au trezit exploatați prin muncă pe o plantație de măsline, cazați în condiții mizere și fără bani.

Cazul a fost făcut public de liberal-democratul Alexandru Bujorean de la Leova, care susține că a fost contactat de acest grup de cetățeni moldoveni pe 4 ianuarie curent. Bujorean a semnalat problema autorităților, dar afirmă că nu a primit niciun răspuns deocamdată.

Vedeți mai jos mesajul pe care Alexandru Bujorean l-a trimis ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi:

„La data de 4 ianuarie, am fost contactat de un grup de cetățeni moldoveni, unii dintre ei originari de la sudul Republicii Moldova, care m-au informat că se află în localitatea Vidigueira, districtul Beja, Portugalia, și că de mai bine de o lună sunt exploatați prin muncă la o plantație de măsline din acea regiune.

Au ajuns acolo prin intermediul unei „agenții de angajare” din Chișinău, care le-a dat asigurări că vor putea munci „legal", cu pașaportul biometric.

Profitând de situația financiară precară a persoanelor în cauză, dar și de lipsa de cunoștințe a unora, care nu știau sau nu doreau să știe că pașaportul biometric este un instrument doar de circulație și nicidecum de angajare, reprezentații „agenției" au transportat aceste persoane în Portugalia, pe unii în localitatea Vidigueira (este vorba de aprox.18 persoane din grupul care m-a contactat), pe alții în localitatea vecină Beja.

Persoana care i-a transportat se numește Alexei Arnaut și el de fapt este „agenția" în componență deplină sau reprezintă interesele unei grupări specializate în traficul de ființe umane, iar după spusele cetățenilor noștri, acesta i-a „transmis" unei familii de cetățeni români (Marius și Elena), care i-ar fi achitat pe „cap" de moldovean 100 euro. Scump costăm, nu?

(UPDATE, 16 ianuarie, ora 13.25: Alexei Arnaut a confirmat pentru Ziarul NAȚIONAL faptul că a strâns acest grup de oameni pentru a-l duce la cules de măsline în Portugalia, dar afirmă că și el ar fi o victimă a grupării conduse de cetățeanul român Marius, prin intermediul unui mldovean, Andrei, care se prezentase administratorul firmei portugheze. Arnaut afirmă că, ajuns acolo, lui i s-au arătat cu totul altfel de condiții în care urmau să fie cazați muncitorii și infirmă faptul că a primit vreo sumă de bani pentru ducerea cetățenilor moldoveni duși în Portugalia. El se declară dispus să ajute organele de anchetă pentru a face lumină în acest caz).

Dar pentru ei calvarul abia începea.

Muncă silnică, umilințe, înjurături, cazarea câte 6 persoane în cameră (vedeți în poze în ce condiții), duș doar cu apă rece, în condițiile când noaptea, atunci când muncitorii revin de la muncă, temperatura e de 1-2 grade Celsius.
Hainele acestora nu reușesc să se usuce după spălare, astfel încât muncesc zilnic în haine ude.

Dar cel mai grav că nici pomină de venitul promis.

Inițial, din plata de 35 de euro pe zi li s-a oprit „taxa agenției" de 300 de euro (100 euro de aici sunt cei care i-a primit responsabilul de trafic și pentru care trebuie să îi răscumpere familiei române fiecare muncitor), apoi 50 de euro pentru cazare și șmecheria cea mai mare: salariul li se achită obligatoriu în fiecare miercuri. De ce?

Pentru că, după o lună de exploatare, practic fiecare moldovean caută modalități să plece: unii fug, alții își rezervează locuri în autocarele spre Moldova, iar aici rudele le plătesc transportul.

Și atunci când pleacă nu pot lua plata pentru muncă pentru că SALARIUL SE ACHITĂ MIERCURI, DAR TRANSPORTUL MERGE DOAR DUMINICA.

Pleacă unii, iar șmecherii de la „agenție" peste o anumită perioadă aduc o „partidă" nouă de robi moldoveni care încep același cerc vicios și peste câteva săptămâni, istoviți, chinuiți și neplătiți, fug acasă ca să facă loc altora.

CITIȚI și VIDEO // 26 de cetățeni ai R. Moldova, ținuți OSTATICI în Spania, unde au mers la strâns usturoi: Le-au fost luate documentele, locuiesc în condiții „mai ceva ca la stână” și suferă de foame

La data de 4 ianuarie m-am adresat Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și Ministerului Afacerilor Interne.

Astăzi, am încercat să aflu la ce nivel de examinare este adresarea mea, însă nici la Centrul de Apel al MAEIE (022788722) și nici la serviciul de examinare a petițiilor a MAI (022255300), nu mi-a răspuns nimeni.

Nu că ar fi omis termenul de examinare, dar în acest caz e nevoie de viteză, pentru că oamenii suferă zilnic”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Voila 11.01.2019 00:07

Exploataţi prin muncă au fost părinţii lor care lucrau pentru 3,5 ruble pe zi (mulţi concurenţi electorali s-ar întoarce cu plăcere în acel trecut glorios). 35 de euro pentru o muncă relativ lejeră pare destul de ocăi, nu înţeleg de ce atâta zarvă.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2019 09:24 Nicolae Negru Metanarativul despre viței și vaci, m...

21.06.2019 19:00 Ziarul National Victor Chirilă // Dodon și dezoligarh...

21.06.2019 09:12 Nicolae Negru Nașa Rusia

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord cu alegerea Zinaidei Greceanîi, lidera PSRM, în funcția de președintă a Parlamentului?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md