12:32:19 20.04.2019
 
Stiri

Unii experții cred că NU E POSIBIL să se fi scos 1 miliard de dolari de pe conturile BEM. „Aceşti bani nu au fost scoşi de nimeni”

Advertising 08.04.2015 16:09 Vizualizări5860 Autor: Ziarul National
Unii experții cred că NU E POSIBIL să se fi scos 1 miliard de dolari de pe conturile BEM. „Aceşti bani nu au fost scoşi de nimeni”

Retragerea unui miliard de dolari într-o singură clipă din cea mai mare instituţie creditară a Moldovei – Banca de Economii (BEM) nu a fost posibilă, deoarece, în caz contrar, aceasta ar fi provocat o criză a întregului business bancar din Moldova, consideră experţii.

În opinia şefului Departamentului analitic al companiei investiţionale QB Finance, Dmitrie Kipa, scoaterea de pe conturile Băncii de Economii a unui miliard de dolari ar fi afectat inevitabil sistemul financiar al ţării şi ar fi condus la o criză bancară de proporţii la nivelul întregului sistem bancar.

„În acelaşi timp, nimic de acest fel nu se atestă. Situaţia, deşi nu e simplă, pare, totuşi, destul de stabilă”, consideră expertul.

Potrivit spuselor sale, după o perioadă scurtă de cădere bruscă a valutei naţionale moldoveneşti, leul s-a stabilizat foarte rapid. „Dacă de pe piaţa valutară în realitate ar fi fost scos un miliard, ea ar fi fost scuturată în continuare”, consideră Kipa.

La rândul său, conducătorul Departamentului analitic al companiei financiare Amarkets, Artiom Deev, spune că scoaterea unor sume atât de semnificative nu poate trece pe neobservate. Potrivit spuselor sursei citate, mişcarea mijloacelor financiare, mai ales a celor atât de semnificative, numaidecât lasă urme, care nu e greu să fie depistate. „Faptul că aceasta nu a fost făcut până în prezent, vorbeşte despre aceea că aceşti bani nu au fost scoşi de nimeni”, a declarat expertul.

Guvernul Moldovei a lansat procesul de sanare al Băncii de Economii în 2013, după ce aceasta a ajuns în pragul falimentului. Datoria instituţiei creditare, potrivit unor evaluări, a constituit de la 5 până la 10 miliarde de lei. Dar, în noiembrie a aceluiaşi an, Banca Naţională a Moldovei a instituit administrare specială la BEM, înlăturând noii investitori de la procesul de adoptare a deciziilor.

Pe data de 20 februarie, a fost creată o comisie parlamentară a Republicii Moldova pentru elucidarea situaţiei de la BEM, dar şi de la Banca Socială şi Unibank. În concluziile comisiei se menţionează că problemele Băncii de Economii au apărut cu mult înainte de 2013. În baza rezultatelor activităţii comisiei, au fost demişi vicepreşedintele Băncii Naţionale, Emma Tăbârţă şi preşedintele Comisiei Naţionale pentru Piaţa Financiară, Artur Gherman. Parlamentarii afirmă că deocamdată nu se pune problema demiterii guvernatorului BNM, Dorin Drăguţanu.

Sursa: www.lenta.ru

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md