12:57:47 28.03.2024
Stiri

Expert: Europa are nevoie de SUA pentru descurajarea nucleară a Rusiei

Știri 12.01.2019 09:31 Vizualizări1276 Autor: Ziarul National
Expert: Europa are nevoie de SUA pentru descurajarea nucleară a Rusiei Pagina de Rusia


Europa are nevoie de SUA pentru a băga spaimă în inamici, scrie Die Welt. Doar americanii sunt în măsură să dea un răspuns proporțional cu amenințarea nucleară a Rusiei, considera Oliver Thränert, șeful think tank-ului de pe langa Center for Security Studies (CSS) din Zurich și cercetător principal al German Institute for International and Security Affairs de la Berlin.

În articolul său pentru ziarul german Die Welt, el scrie că dezbaterea despre rolul armelor nucleare pentru securitatea europeană va fi importantă în politica germană în 2019.

În vara acestui an expira Tratatul INF privind eliminarea rachetelor cu rază medie și scurtă și, odata cu el, un element important a bazei securității europene.

Thränert sustine ca Rusia încalca acest tratat prin dezvoltarea și implementarea noii rachete de croazieră SCC-8 (9M729) capabila să transporte încărcătură nucleară. Astfel, Moscova vizează ținte aflate la mare distanță în teritoriul NATO, inclusiv în Germania.

Cu toate acestea, replica SUA privind desfasurarea în Europa a noilor sisteme de arme nucleare la sol nu este un pas obligatoriu, subliniază autorul. Totusi, Europa trebuie să mențină și să consolideze implicarea sa în potențialul nuclear – adică, desfășurarea de arme nucleare americane pe teritoriul partenerilor europeni ai Alianței și capacitatea de a le folosi în caz de război de la bordul propriilor avioane, crede șeful think tank-ului elvețian.

În același timp, nu trebuie să uităm că printre obiectivele Moscovei se afla si slăbirea politică a Alianței, spune Thränert. Prin urmare, el consideră că este necesar să se declare în mod deschis, clar și detaliat despre toate măsurile militare, să se mențină coeziunea alianței și „controlul armelor pentru stabilizarea intimidarii” – ori de câte ori este posibil.

Din punctul de vedere al politologului, ar fi absolut inadecvat să fugim de subiectul armelor nucleare – după modelul anilor 1980 – de teama unor noi dispute legate de productia de arme. Dimpotrivă, avem nevoie de un dialog clar, care să prevină apariția panicii. Este necesar să se explice că motivul încetării Tratatului INF este încălcarea sa de către partea rusă, afirma Thränert. Acest lucru este necesar chiar dacă administrația Trump nu se dovedeste a fi un susținător al controlului armelor sau al altor acorduri internaționale, insistă el.

Potrivit autorului articolului, cel mai important lucru este să menținem coeziunea alianței. Prin urmare, desi ar fi de preferat sa se evite desfășurarea de noi rachete nucleare americane în Germania și în alte țări europene ale NATO, acest lucru nu poate fi exclusă din start. Este destul de posibil ca Polonia și unele state din Europa de Est sa primeasca cu bucurie sisteme de arme nucleare americane pe teritoriul lor. Dacă Germania se va opune acestor țări, Berlinul se va trezi izolat în NATO, relațiile bilaterale cu Polonia și alte popoare est-europene vor fi racite, iar unitatea NATO va fi amenințată.

Citiți continuarea articolului AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md