16:37:33 25.05.2024
Stiri

EXCLUSIV INTERESE // Cine este noul proprietar al „Aeroport Catering”, vândut de stat la jumătate de preț

Anticorupție 20.04.2016 11:29 Vizualizări11029 Autor: Mariana Rață
EXCLUSIV INTERESE // Cine este noul proprietar al „Aeroport Catering”, vândut de stat la jumătate de preț aircatering.md


Compania de stat „Aeroport Catering”, întreprinderea care livrează mâncare la bordul avioanelor și deține o cafenea în Aeroportul Internațional Chișinău, vândută cu două săptămâni în urmă de către stat, a ajuns în proprietatea unor persoane apropiate omului de afaceri Ilan Șor.

Ziarul NAȚIONAL a aflat că întreprinderea de stat, vândută cu doar cinci milioane de lei, a fost procurată de compania „Ground Avia Partner”, fondată pe 9 aprilie 2015 și cu sediul pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău.Ziarul NAȚIONAL a scris anterior despre această companie că ar fi fost fondată pentru a asigura monopolul „Avia Invest” pe piața serviciilor de handling, după ce o altă companie a lui Ilan Șor, „Air Clasica”, a privatizat, în aprilie 2014, „Aeroport Handling”.


Compania are un singur fondator, firma „Eximservice Broker”, care, la rândul său, este fondată de Viorica Răileanu și administrată de Viorel Sârghii.

Această companie își are sediul pe str. Zimbrului 10 A, acolo unde sunt înregistrate și alte firme despre care Ziarul NAȚIONAL a scris anterior că ar avea legătură cu Ilan Șor și cu Aeroportul Internațional Chișinău, concesionat firmei „Avia Invest”.

Astfel, pe aceeași adresă este înregistrată și compania „Aviaconsulting”, cea despre care Ziarul NAȚIONAL a scris anterior că a semnat un contract în valoare de 268 de milioane de lei pentru livrarea de bitum pentru reparația Aeroportului Internațional Chișinău, dar nu a livrat nimic.

Compania a fost fondată de o altă firmă din Moscova, Rusia, cu sediul în preajma Ambasadei R. Moldova, acolo unde Ilan Șor are înregistrate și alte companii.

Administrator inițial al companiei „Aviaconsulting” a fost un actual manager la compania „Klassica Asigurări”, care de asemenea aparține lui Ilan Șor.

Viorica Răileanu, cea care figurează în calitate de fondator al „Eximservice Broker”, mai figurează în calitate de administrator la compania „KB Capital”, fondată de o firmă off-shore, dar cu sediul în Hotelul „Cosmos”, care de asemenea îi aparține lui Ilan Șor. Precizăm că pe adresa hotelului sunt înregistrate mai multe dintre firmele despre care Ilan Șor recunoaște oficial că îi aparțin.Viorel Sârghii, administratorul „Eximservice Broker”, este fondator și administrator al unei alte companii, „Tranzit Logistic”, cu sediul pe str. Tighina 12, acolo unde își are sediul și compania „Dufremol” a lui Ilan Șor.

Procurarea „Aeroport Catering” este un adevărat chilipir pentru cumpărător. Prețul la care a fost procurată întreprinderea reprezintă doar a șasea parte din veniturile din vânzări ale întreprinderii. În 2014, veniturile au reprezentat 29,2 de milioane de lei.

Acum un an, o acțiune la „Aeroport Catering” costa 300 de lei, în prag de privatizare prețul a fost redus până la 130 de lei.

CITIȚI și Noul proprietar al „Aeroport Catering SA”: „Nu avem tangență cu Ilan Șor și nici cu anturajul său”


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.05.2024 10:20 Ziarul National Nicolae Enciu // Modernizarea economi...

24.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Căutarea unui candid...

20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md