23:20:11 25.04.2024
Stiri

Efecte asupra lui Vladimir Putin după decizia expulzării spionilor ruși de către SUA și UE

Actualitate 29.03.2018 12:47 Vizualizări20443 Autor: Ziarul National


Efecte asupra lui Vladimir Putin după decizia expulzării spionilor ruși de către SUA și UE sursa: ziare.com
Harta expulzărilor de „diplomați ruși” din fiecare tară din Europa, dar și din America și Australia

Într-o acțiune fără precedent, democrațiile occidentale au expulzat peste 140 de „diplomați ruși” ca răspuns la atacul chimic desfășurat de reprezentanți ai Moscovei pe teritoriul Marii Britanii.

În urma deciziei Consiliului Uniunii Europene de săptămâna trecută de a condamna folosirea de către Rusia a unei substanțe chimice de proveniență militară pentru eliminarea unui fost spion, statele UE au decis să reacționeze prin măsuri diplomatice în premieră.

Și România, prin Ministerul Afacerilor Externe, a decis expulzarea unui diplomat rus. De asemenea, administrația Trump, într-o acțiune surprinzătoare, a expulzat 60 de cetățeni ruși bănuiți că desfășurau operațiuni de spionaj pe teritoriul SUA, închizând și consulatul din Seattle.

Ce semnificație are această acțiune diplomatică asupra lui Vladimir Putin?

Trebuie subliniat că Rusia n-a fost atât de izolată nici în perioada Războiului Rece, atunci când controla partea de est a Europei și mai multe state din Africa, America de Sud și Asia, acolo unde reușise să exporte și să impună sistemul comunist.

La 29 de ani de la prăbușirea Zidului Berlinului, sub conducerea unui fost spion KGB, Rusia se vede în situația ca aproape toate punțile cu democrațiile occidentale să fie rupte.

Sistemul autoritar al lui Vladimir Putin, anihilarea presei libere și a oricărei forme de opoziție au dus, încet, încet, din cauza încercărilor disperate ale liderului de la Kremlin de a rămâne la putere, să deterioreze orice formă de colaborare cu civilizațiile occidentale.

„Viață spionilor ruși va fi mai grea”

Donald Trump, de la venirea sa la putere în 2016, nu l-a criticat niciodată pe Vladimir Putin. Există dovezi și o anchetă în curs condusă de fostul șef FBI Robert E. Mueller, numit de Congresul SUA pentru a afla profunzimea implicării reprezentanților ruși în alegerile din 2016.

Cu toate acestea, administrația Donald Trump, datorită presiunilor politice interne, dar și a celor venite de la partenerii europeni, a luat măsuri extrem de dure care au suspendat pe termen nedefinit relațiile dintre cele două state.

Rusia a calculat prost și a mers prea departe în cazul Skripal. Ce a obținut? Cea mai mare expulzare de spioni ruși dintotdeauna, peste nivelul Războiului Rece; cea mai dură atitudine a Vestului de la excluderea Moscovei din G8, din 2014, ca rezultat al anexării ilegale a Crimeii; o Uniune Europeană unită, care arată Rusia cu degetul; solidaritate clară a UE cu Marea Britanie, în ciuda negocierilor grele din Brexit; solidaritate transatlantică, SUA și Canada adoptând decizii similare.

În final, toate aceste măsuri și altele care urmează vor face infinit mai grea viață diplomaților și spionilor ruși în Occident. Țările occidentale fie scot de la naftalină politici anti-spionaj care nu au mai fost folosite de la destrămarea URSS, fie adoptă altele noi, pe măsura pericolului reprezentat de subversiunea politică în epoca social-media.

Pe cât este de popular în Rusia președintele Putin, pe atât de izolat devine în Occident
”, a scris fostul consilier prezidențial Iulian Fota, expert în politici de siguranță, pe pagina sa de Facebook.

Rusia acuză NATO pentru decizia expulzărilor

Această solidaritate a statelor occidentale a fragilizat vizibil poziția internațională a lui Vladimir Putin care a lăsat să se înțeleagă că reacțiile diplomației Rusiei vor fi proporționale, nedorind să agraveze conflictul.

„Știm foarte bine cine este în spatele Uniunii Europene: NATO. Uniunea Europeană este o construcție politică atrăgătoare, iar puternica Alianță Nord-Atlantică este în spatele ei. Obiectivul NATO e să demonizeze Rusia, iar la ceea ce asistăm face parte dintr-un program pe termen lung de a crea o tendință rusofobă, e vorba nu numai de Rusia ca țară, ci și de ruși și de poporul rus”, a declarat Maria Zacharova, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din Rusia, comentând expulzările de diplomați, citată de agenția Tass.
Dar, după toate semnalele diplomatice, acesta e doar începutul acțiunilor de „pedepsire” a regimului Putin.

Marea Britanie nu va mai fi un paradis al investițiilor pentru oligarhii ruși

Theresa May a promis pași mai importanți și vrea să pună capăt privilegiilor de care se bucură oligarhii ruși apropiați de Putin pe teritoriul Marii Britanii. În ultimii ani, miliarde de euro provenite din Rusia au fost investite în proprietăți imobiliare pe teritoriul Regatului Unit, în plus, miliardarii ruși au cumpărat echipe de fotbal, agenții de publicitate, ziare și multe alte afaceri.

Deteriorarea fără precedent a relațiilor dintre Marea Britanie și Rusia va duce, cel mai probabil, la stoparea fluxului financiar venit dinspre Moscova, iar miliardarii vor fi obligați să-și găsească un nou adăpost dacă va mai fi posibil sau să se întoarcă în Rusia.

Această solidaritate va avea efecte și în domeniul apărării, dar, mai ales, în ce privește protecția sistemelor informatice astfel încât să blocheze atacurile cibernetice asupra sistemelor electorale, energetice, de apărare și influențare a opiniei publice prin rețelele sociale.

Mesajul trimis de Casa Albă este unul de neputință în ce privește o posibilă colaborare a lui Donald Trump cu Vladimir Putin.

„Președintele dorește să lucreze cu rușii, dar acțiunile lor, uneori, nu permit ca acest lucru să se întâmple”, a declarat un reprezentant al administrației prezidențiale, citat de New York Times.

Raporturile dintre NATO și Uniunea Europeană cu Rusia au intrat într-o nouă fază, aceea în care presiunile asupra regimului politic condus de Putin vor fi mult mai mari, iar izolarea diplomatică va avea și efecte comerciale vizibile.

Sursa: ziare.com


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md