02:21:30 22.01.2018
Stiri

„E ca și când ai lucra pentru Toyota”. Un lider al MAFIEI japoneze, prins după 15 ani de căutări

Știri 13.01.2018 18:30 Vizualizări860 Autor: Ziarul National
„E ca și când ai lucra pentru Toyota”. Un lider al MAFIEI japoneze, prins după 15 ani de căutări Sursa: digi24.ro

După 15 ani de fugă din fața justiției, Shigeharu Shirai, în vârstă de 74 de ani, fost lider al mafiei japoneze Yakuza, a fost prins în Thailanda cu ajutorul Facebook. Mergând pe urmele acestei arestări, cotidianul The Japan Times oferă un alt detaliu legat de „exilul” bătrânului mafiot.

Poliția japoneză a intrat pe fir după ce mai multe poze cu tatuajele Yakuza ale lui Shigeharu Shirai au fost postate pe rețeaua de socializare de către un utilizator thailandez. Atunci când, fascinat de tatuajele bătrânului, a hotărât să îl fotografieze, acesta nu știa că are de-a face cu un fost șef al cunoscutei mafii japoneze.

Fotografiile au devenit virale, ajungând în atenția poliției.

Shigeharu Shirai a fost arestat în oraşul Lopburi şi urmează să fie extrădat în Japonia. Japonezul a fugit în Thailanda în 2005.

Într-o altă fotografie se poate vedea că japonezului îi lipseşte o mare parte a unui deget, pedeapsă pe care şi-o administrează deseori singuri membrii Yakuza ca să arate că regretă greşelile făcute.

The Japan Times susține că printre cei care au dat share fotografiilor cu Shirai au fost chiar membri actuali ai Yakuza, bucuroși că unul dintre foștii lor șefi, dispărut fără urmă de mai bine de un deceniu, este în viață.

Conform cotidianului japonez, poliția spune că „pribegia thailandeză” a lui Shigeharu Shirai nu ar trebui interpretată și ca o repudiere a acestuia din rândurile mafiei Yakuza. Din contră, mai mulți dintre foștii săi „asociați” l-au vizitat constant pe bărbat, de două, trei ori pe an, aducându-i bani și cadouri.

În 2003, Shirai a fost pus sub acuzare pentru uciderea unui gangster dintr-o bandă rivală. Crima s-a petrecut în orașul Mie. Victima asasinatului a fost Kauzhiko Otobe, un lider al clanului rival japonez Yamaguchi-gumi.

Grupurile Yakuza există în Japonia de foarte mulţi ani şi numără aproximativ 60.000 de membri. Grupurile în sine nu sunt ilegale, însă câştigurile lor provin în mare parte din activităţi ilegale: jocuri de noroc, prostituţie, trafic de droguri, piraterie informatică.

Thailanda este cunoscută pentru faptul că este o veritabilă citadelă a gangsterilor din toate colțurile lumii.


Criza „corporatistă” din Yamaguchi-gumi

Clanul Yamaguchi-gumi, caracterizat drept un „sindicat al criminalității”, trece de ani de zile printr-o criză „structurală” care a dus la dezintegrarea lui în mai multe grupări inamice.

În plus, liderii în vârstă ai clanului mafiot au început să se retragă în masă, alegând să își trăiască bătrânețea cât mai departe de spectrul crimei organizate, relatează The Japan Times.

Explicația ieșirii din Yamaguchi-gumi a gangsterilor matusalemici?

„Pur și simplu nu mai este deloc distractiv să fii un Yamaguchi-gumi. Acum este ca și când ai lucra pentru Toyota. Ceea ce a fost cândva o familie criminal a devenit o corporație”, este de părere un expert japonez în clanuri mafiote, Ryo Fujiwara, autorul cărții „The Three Yamaguchi-gumi”.

Mai mult, explică Fujiwara, dacă se întâmplă ca un membru să fie „inferior ierarhic”, acesta este supus unui program de lucru aproape corporatist.

„Trebuia să fii în fiecare dimineață la ora 07:30 la sediul grupării, deoarece Takayama (Kyoshi Takayama, unul dintre cei mai puternici mafioți japonezi – n.r.) ajungea la ora 08:00”, precizează Ryo Fujiwara, adăugând că cine nu respecta orarul strict era ucis.

Sursa: digi24.ro

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

Comentarii
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Parlamentul va reuși, în 2018, să modifice art. 13 din Constituție, astfel încât limba ROMÂNĂ să devină oficială în R. Moldova?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2017. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md