Dodon face ca Plahotniuc: Premierul, SPICHERUL, procurorul general, miniștrii de Interne, Apărării sau directorul SIS ar putea să BOICOTEZE ședințele CSS. „Pot să nu-i ofere Maiei Sandu nici informații, deoarece CSS e un organ consultativ”
Fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, le sugerează membrilor Consiliului Suprem de Securitate (CSS) din oficiu, inclusiv președintelui Parlamentului (Zinaida Greceanîi), prim-ministrului (Aureliu Ciocoi), președintelui Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică (Sergiu Sîrbu), ministrului Apărării (Victor Gaiciuc), ministrului de Interne (Pavel Voicu), directorului Serviciului de Informații și Securitate (Alexandr Esaulenco), procurorului general (Alexandr Stoianoglo) și guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei (Octavian Armașu) să boicoteze ședințele prezidate de Maia Sandu, deoarece șeful statului și-ar face doar PR.
Potrivit lui Dodon, șeful statului ar fi transformat CSS într-un „club de discuții” format din reprezentanții ONG-urilor. „Aceștia din ONG-uri sunt obișnuiți cu coffe break-uri. Pentru ei spălarea de fonduri străine e să facă 10 coffe break-uri, trei mese rotunde, două vizite în teren și un forum… Și uite așa au spălat 200 - 300 de mii de dolari. Mie mi se pare că dânșii cred că CSS e un loc pentru coffe-break”, a spus astăzi Dodon, într-o intervenție video pe rețelele de socializare.
Astfel, fostul președinte, care anterior a fost boicotat, exact după aceeași schemă, de către premierul Pavel Filip, spicherul Andrian Candu, dar și de miniștri PD, le sugerează membrilor CSS din oficiu să procedeze la fel cu Maia Sandu.
„Noi am văzut cum și-a bătut joc de unii membri ai CSS. Dar eu în genere nu m-aș duce. De ce să vă duceți și să-i face PR Maiei Sandu?”, a întrebat Dodon.
De asemenea, fostul președinte le-a sugerat membrilor CSS din oficiu să nu-i mai ofere președintelui Maia Sandu informații, pentru că ar avea tot dreptul să procedeze în acest fel.
„CSS nu are nicio atribuție, este un organ consultativ. Ea (Maia Sandu) poate să ceară informații, dar Curtea Constituțională, la cererea deputaților ei (PAS) a decis în octombrie 2020 că CSS nu are dreptul să ceară informații, iar instituțiile nu sunt obligate să le prezinte. Asta pentru că CSS e un organ consultativ. Ei atunci au luat această decizie împotriva mea, dar singuri au căzut în aceeași groapă”, a punctat Dodon.
Șeful NATO: Posibilitatea doborârii dronelor care ameninţă Republica Moldova este mai degrabă o chestiune de reglat bilateral, între Bucureşti şi Chişinău
Organizațiile de tineret din R. Moldova pot beneficia de granturi de până la 600 de mii de lei: Programul pentru anul 2025, lansat de MEC
„Săptămâni dificile” din cauza riscurilor asociate aprovizionării cu gaze naturale a regiunii transnistrene, iar Chișinăul caută soluții. Radu Marian: „Asta NU înseamnă că noi trebuie să le plătim tarifele... Să vedem cine va plăti pentru gaze”