08:41:15 12.08.2020
 
Stiri

DOC // Comisia pentru Situații Excepționale a numit un nou DIRECTOR la Spitalul Clinic Republican, după ce l-a demis pe Anatol Ciubotaru. Ce alte decizii IMPORTANTE conține Dispoziția nr. 4 a Comisiei, care conduce astăzi R. Moldova

Politică 25.03.2020 09:53 Vizualizări1357 Autor: Ziarul National
DOC // Comisia pentru Situații Excepționale a numit un nou DIRECTOR la Spitalul Clinic Republican, după ce l-a demis pe Anatol Ciubotaru. Ce alte decizii IMPORTANTE conține Dispoziția nr. 4 a Comisiei, care conduce astăzi R. Moldova


Comisia pentru Situații Excepționale, în frunte cu premierul Ion Chicu, l-a numit pe Andrei Uncuța în funcția de director interimar al IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Această numire s-a făcut ieri, după ce a fost demis fostul conducător al instituției, Anatol Ciubotaru.

În cadrul ședinței de ieri, Comisia a stabilit cum pot fi demise persoanele care încalcă dispozițiile stabilite în perioada instituirii stării de urgență. Astfel, încălcarea intenționată sau din neglijență a dispozițiilor Comisiei constituie temei de eliberare din funcție a conducătorului instituției publice. Concedierea este dispusă prin decizia Comisiei pentru situații excepționale, în baza propunerii verbale sau scrise a unui membru al Comisiei.

Totodată, Comisia pentru situații excepționale, la propunerea unui membru al Comisiei, decide angajarea conducătorului instituției publice.

Alte decizii luate de Comisia pentru Situații Excepționale:

- Se sistează activitatea taxatorilor în transportul public de pasageri din mun. Chișinău și mun. Bălți până la 10 aprilie 2020.

- Se impune obligația de serviciu public de furnizare a energiei electrice S.A. „Energocom” cu acoperire a 100% din necesitățile furnizorilor reglementați de energie electrică, operatorilor sistemelor de distribuție și operatorului sistemului de transport și a altor participanți a pieței de energie electrică, dintr-o singură sursă pentru o perioadă de 3 luni, cu posibilitate de prelungire.

- Furnizorii reglementați de energie electrică, operatorii sistemelor de distribuție și operatorul sistemului de transport vor încheia contracte de furnizare a energiei electrice cu S.A. „Energocom” pentru o perioadă de 3 luni, cu posibilitate de prelungire.

- Pe durata stării de urgență cauzele contravenționale în care urgența se justifică prin scopul instituirii stării de urgență la nivel național și care vizează încălcarea dispozițiilor Comisiei pentru situații excepționale a R. Moldova, termenul de contestare a deciziei agentului constatator este de 48 ore de la data emiterii acesteia sau, pentru părțile care nu au fost prezente la ședința de examinare a cauzei contravenționale, de la data înmânării copiei de pe decizia respectivă în condiţiile art.4471 alin.(8) din Codul contravențional.

- Se permite, pe durata situației de urgență, agenților economici din raioanele de est ale R. Moldova, înregistrați la Agenția Servicii Publice, să efectueze procedurile de vămuire a mărfurilor la posturile vamale autorizate de Serviciul Vamal, fără perceperea drepturilor de import sau export și a plății pentru poluarea mediului, fără aplicarea măsurilor de politică economică pentru loturile de medicamente, cu condiția rămânerii mărfurilor în regiunea transnistreană și în baza și limita avizului Agenției Medicamentului, după prezentarea documentelor necesare, în prealabil, pentru examinare.

- Termenul de aflare pe teritoriul R. Moldova a mijloacelor de transport, introduse și declarate prin acțiune, de către persoanele fizice rezidente și cele nerezidente, în baza articolului 1841 din Codul vamal, precum și articolului 10 din Legea 1569/2002, care expiră în perioada stării de urgență, se întrerupe, urmând a curge de la data încetării stării de urgență.

Anexă la Dispoziția nr. 4 din 24 martie 2020

- Se suspendă procesul educațional în cadrul instituțiilor de învățământ general, profesional şi universitar.

- Se sistează toate cursele aeriene regulate de pasageri cât şi a charterelor regulate de pasageri.

- Se sistează rutele feroviare internaționale de transport pasageri.

- Se interzice autorizarea trecerii frontierei de stat moldo-ucrainene şi frontierei de stat moldo-române, a cetăţenilor străini pe sensul de intrare în R. Moldova prin punctele de trecere a frontierei de stat deschise traficului, cu respectarea derogărilor stipulate în Hotărârea Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică nr.9 din 15 martie 2020.

- Se sistează activitatea de comerţ a unităţilor comerciale cu amănuntul, cu excepţia unităţilor de comercializare a produselor alimentare, a produselor farmaceutice şi a produselor petroliere și a celor indicate în pct.2 din dispoziția nr.1 din 18 martie 2020.

- Se sistează activitatea unităţilor de alimentaţie publică, în localurile şi în spaţiile amenajate/autorizate ale acestora, cu excepţia activităţilor de preparare şi distribuire a produselor în regim catering.

- Se sistează activitatea piețelor comerciale.

- Se sistează activitatea Centrelor de reabilitare/recuperare, inclusiv balneo-sanatoriale.

- Se prelungesc termenii privind respectarea Măsurilor de sănătate publică aplicabile unităților de comerț și prestări servicii, cu excepția comerțului en-gros și a comerțului cu amănuntul a produselor alimentare, a produselor farmaceutice și a produselor petroliere.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.08.2020 09:21 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko-Dodon, ase...

07.08.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dodon nu a mers din ...

03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md