07:10:00 07.08.2020
 
Stiri

Declarație neașteptată a unui general moldovean: „Ucraina ar putea să ia Transnistria”

Politică 08.03.2015 12:17 Vizualizări5147 Autor: Ziarul National
Declarație neașteptată a unui general moldovean: „Ucraina ar putea să ia Transnistria” presalibera.ro


Fostul ministru al Apărării, Ion Costaș, stabilit de mai mulți ani în România, lansează o nouă ipoteză referitoare la viitorul Transnistriei. Generalul admite că R. Moldova și Ucraina ar putea face un schimb de teritorii astfel încât Ucraina să-și ia Transnistria, pe care a sprijinit-o în războiul din 1991 și a susținut dintotdeauna că e pământul lor, iar sudul Basarabiei și Bucovina să revină în componența țării-mamă.

„Transnistria este un teritoriu care de facto și de jure aparaține Republicii Moldova și nici într-un caz nu trebuie de cedat nici un centimetru de pământ care aparține statului și românilor din stânga Prutului, fiindcă asta nu corespunde normelor internaționale. Totuși, s-ar putea realiza un schimb de teritorii, dacă ar binevoi Ucraina să ia Transnistria și să ne dea sudul Basarabiei, Bugeacul și Bucovina. Ar fi o variantă și exemple din acestea sunt o sumedenie, schimburi de populație sau de teritorii realizate cu bunăvoință. Unii zic: „Să dăm Transnistria și ne putem integra în Uniunea Europeană și în NATO”. Aceasta este o tâmpenie și un primitivism de zile mari”, declară Costaș într-un interviu acordat pentru presalibera.net.

Generalul crede în intențiile Rusiei de a forma „Novorosia”, un proiect despre care se vorbește încă de la începerea violențelor din Ucraina.

„Proiectul „Novorusia” este pe cât se poate de real și este alcătuit și plănuit de clanul militar care-l dirijează pe Vladimir Putin. Am vorbit cu colegii mei de la Academia Marelui Stat-Major de la Moscova, cu generalul Suvorov și Lanțov, care mai au câte o posibilitate de intrare în Kremlin, și mi-au spus că Putin este un nebun dirijat, care face tot ceea ce este programat. El este o unealtă moartă dirijată de două clanuri - unul economic și altul militar. Aceste două forțe prevalează între ele și îi dictează ce să facă. Dacă nu va face ceea ce i se zice, el va sfârși precum Gaddafi.

Acum prevalează clanul militar, care a gândit și pregătit planul „Novorusiei”, începând de la Donețk și Luhansk, până la Crimeea, prin regiunile Herson, Nikolaev, apoi Odesa, pentru a se uni cu Transnistria și sudul Basarabiei, Bugeacul, pentru a ajunge la gurile Dunării, pentru a fi vecin cu România. Acesta e planul strategic. Asta e Novorusia. Deocamdată vorbim teoretic, dar nimic nu trebuie de exclus”, punctează fostul ministru al Apărării.

Ion Costaj mai spune că nu se aștepta ca între Ucraina și Federația Rusă să apară un război fiindcă „sunt același popor”, dar critică agresivitatea Rusiei care vrea să-și mențină influența și asupra Belarusului și Kazahstanului, nu numai asupra Ucrainei: „Eu nu exclud că următorul conflict de acest gen va fi în Kazakstan, după Ucraina, din cauză că șase regiuni din componeneța Rusiei au fost predate Kazahstanului pe vremea lui Hrușciov”.

Cât privește războiul din Ucraina, generalul moldovean admite că rușii ar putea deschide un al doilea front împotriva Kievului, din Transnistria. „Acolo rușii au un depozit de 21 000 tone de armament și muniție, au 4,5 mii de soldați bine pregătiți, sau chiar dublu, au Garda Națională, numeroși cazaci, miliție sau armata națională, care ar însuma vreo 30 de mii de oameni, care ar putea mâine să fie angajați într-un atac militar, care ar putea deschide al doilea front în Ucraina. Și eu nu exclud că se va deschide un alt front. Mai ales că acum, actuala guvernare de la Chișinău a cesionat aeroportul unor ruși, iar ei într-o singură noapte mai pot aduce încă alte câteva mii de militari”, bănuiește generalul Ion Costaș.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

aguga 08.03.2015 15:53

am citit pina la teza că intre rusi și ucraineni nu poate izbucni un război pentru că ei sunt un popor și mi/am dat seama că aberațiile în cauză transformă în kakat și celelalte aserțiuni.

=Rarița Unionista dela Gălești= 08.03.2015 21:30

NUMAI RE-UNIREA CU ROMANIA NE MAI ESTE SALVAREA !

Andrei 09.03.2015 10:18

Domnul I. Costaş este un patripot al neamului, dar e puţin priceput în politică şi chiar în militărie.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

31.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Betonul rusesc al al...

27.07.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Duelul Tănase-Boțan:...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md