17:21:08 18.07.2018
 
Stiri

DECLARAȚIE // „Echiparea şi înzestrarea Armatei Naționale nu atinge nici chiar o treime din arsenalul pe care îl are armata a 14-a a Federaţiei Ruse, dislocată ilegal în stânga Nistrului”

Social 20.09.2017 16:00 Vizualizări1150 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE // „Echiparea şi înzestrarea Armatei Naționale nu atinge nici chiar o treime din arsenalul pe care îl are armata a 14-a a Federaţiei Ruse, dislocată ilegal în stânga Nistrului”

Bugetul Armatei Naţionale (AN) a fost de-a lungul timpului modest, situându-se între 0,3 si 0,5% din PIB. În plus, contingentul angajat al Armatei, care ar dispune de un efectiv de puțin peste 11 000 de unităţi de personal, inclusiv cel tehnic, este subfinanțat, iar echiparea şi înzestrarea armatei nu atinge nici chiar o treime din arsenalul pe care îl are armata a 14-a a Federaţiei Ruse, dislocată ilegal în stânga Nistrului.

O declarație în acest sens a fost făcută deexpertul IDIS „Viitorul”, Iurie Gotișan, în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”.

Potrivit sursei citate, începând cu anul 2009, finanțarea Armatei Naționale s-a diminuat. „Bugetul alocat forţelor armate pentru 2017 abia de acoperă cheltuielile operaționale. Colacul de salvare ar fi implicarea militarilor moldoveni în diverse operațiuni internaţionale de menținere a păcii, în particular sub egida ONU, dar acesta ar fi doar pentru un număr foarte mic din efectiv. Ultimele vânzoleli dintre preşedinţie, Guvern şi unele formaţiuni politice de interzicere a participării Armatei Naţionale la exerciţii militare sau operațiuni internaţionale duce şi la o mai mare înapoiere a domeniului”, susține Gotișan.

CITIȚI și Interviu EXCLUSIV: „Armata transnistreană poate liber să AJUNGĂ, timp de 24 de ore, la Prut”

Expertul adaugă faptul că statul, de unul singur, nu are nici capacitate şi nici resurse financiare să modernizeze şi să consolideze armata. „Mai mult, aceasta nici nu poate face faţă nici acelor trupe speciale ruseşti dislocate în Transnistria. Finanţarea trupelor armate nu a fost niciodată o prioritate şi de fapt, aparent, nu este problema actualei sau fostei guvernări”, a explicat expertul.

Potrivit lui Gotișan, tehnica militară din dotare a Armatei Naționale este uzată atât moral, cât și fizic. Respectiv, întreținerea armatei fie cu echipament, fie cu hrană nu poate fi asigurată de Guvern. „De asemenea, avem soldați în zona de securitate, care îşi desfăşoară serviciul în condiţii destul de dificile. Or, dacă am vorbi despre securitatea aeriană, celei de luptă, atunci conjunctura este dramatică”.

Analistul se întreabă dacă merită R. Moldova statutul de țară neutră sau să mai aibă armată. În conjunctura actuală, mai potrivită ar fi să avem o diplomație militară. „Diplomație deseori vehiculată de ex-membrul comisiei parlamentare pentru securitate naţională și apărare, actualul Ambasador şi reprezentant permanent al Republicii Moldova la ONU”, a conchis acesta.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.07.2018 09:25 Nicolae Negru Cine și de ce l-a împușcat pe Teo Țăranu

13.07.2018 09:26 Nicolae Negru Cine pune sare pe „rana” Rusiei și de...

09.07.2018 09:16 Nicolae Negru Plahotniuc strâns cu ușa, Dodon ascuns

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md