21:44:47 28.03.2024
Stiri

DOTARE // CURIOS: Cu ce se APĂRĂ R. Moldova în caz de INVAZIE militară?

Social 28.02.2015 09:28 Vizualizări20143 Autor: Stela Mihailovici
DOTARE // CURIOS: Cu ce se APĂRĂ R. Moldova în caz de INVAZIE militară?


PREGĂTIRE // Chiar dacă sunt dotați cu tehnică și muniții sovietice, militarii moldoveni ar putea să facă față unui eventual conflict militar, susţin foşti şi actuali miniştri ai Apărării

În ultimele zile, tot mai mulți experți internaționali se arată îngrijorați de situația din estul Ucrainei și prevăd o expansiune a conflictului militar în afara granițelor Ucrainei. În loc să respecte Acordul de pace de la Minsk, separatiștii ocupă noi teritorii. Armata ucraineană s-a retras din orașul strategic Debalțevo, evacuând din zonă tot armamentul. Situația devine îngrijorătoare pentru statele vecine. Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că „trebuie să fim pregătiţi să ne apărăm ţara”, iar autoritățile de la Chișinău, deocamdată, tac.

Cetățenii moldoveni se tem de un război în zonă. O demonstrează datele ultimului Barometru al Opiniei Publice. O pătrime dintre respondenți au plasat asigurarea păcii printre primele trei probleme care ar trebui rezolvate în R. Moldova. Oamenii se întreabă cât de bine este pregătită și echipată Armata Națională și dacă ar putea aceasta să facă față unei situații de criză sau i-ar dezamăgi pe cei 46% dintre cetățeni care mai au încredere în armată.

Câteva mii de soldați

Într-un raport prezentat în 2014 de Institutul Internațional de Studii Strategice (IISS), efectivele armatei R. Moldova au fost estimate la 5 300 de persoane, inclusiv forțe terestre, aeriene și paramilitare. Fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuță, este convins că militarii noștri „ar fi în stare să dea o ripostă în cazul unui atac”. Aceștia sunt bine pregătiți de luptă, iar în ultimul an s-a mărit esențial numărul antrenamentelor practice desfășurate pe poligoanele din țară, dar și în străinătate.

„Avem oameni care ar putea conduce la nivel mediu orice operațiuni pe timp de criză, dar nu la nivel înalt. Din păcate, cei mai buni în domeniul strategic au plecat în misiuni în străinătate. În echipamente nu s-a investit nimic din 1994 și nu avem adoptată o Strategie Militară Națională. Suntem unica țară care are o strategie veche de 20 de ani”, afirmă Marinuță.

Potrivit unor estimări mai vechi, în caz de conflict armat, circa 700 de mii de moldoveni apți din punct de vedere militar ar putea fi chemați să pună mâna pe arme.


Tehnică sovietică

Echipamentul de care dispune Armata Națională este în mare parte de producție sovietică, se arată în același raport al IISS. Soldații noștri au în dotare peste 200 de mașini de luptă, atât pe roți, cât și pe șenile. Cele mai multe, 89 la număr, sunt de model TAB-71. Acestea mai sunt numite blindate amfibiu, deoarece pot înainta prin apă. Mașinile pot atinge o viteză maximă de 95 km/h, având la bord trei membri ai echipajului și opt soldați. Tehnica poate fi dotată cu mitraliere grele.

Alte 55 de blindate sunt de model MT-LB, dezvoltate la sfârșitul anilor ‘60. Acestea au la bord obuziere. Încă 44 de blindate de infanterie sunt de model BMD-1, care pot fi parașutate de avioane. Mașinile erau dotate din uzină cu tunuri care pot fi manevrate din interior și cu instalații de lansare a rachetelor antitanc.

12 aparate de zbor

Forțele aeriene ale R. Moldova au în dotare doar șase avioane ușoare și tot atâtea elicoptere de transport. De temut ar fi două avioane An-72 care pot atinge o viteză maximă de 700 km/h. Acestea pot lua la bord bombe de 100 de kilograme și rachete, iar din uzină au fost dotate cu puști de calibrul 23 mm.

Un alt avion de model An-26 poate fi utilizat pentru transportarea răniților. La bord pot fi ridicate câte 24 de persoane pe tărgi. Elicopterele pot transporta 24 de soldați pe distanțe de până la 900 de kilometri. Aparatele de zbor pot fi dotate cu grinzi pentru mitraliere și pot lansa bombe de 250 de kilograme.

În 2012, Parlamentul a votat Legea pentru protecția frontierei aeriene a R. Moldova, iar oficialii anunțau că urmează a fi cumpărate opt avioane și opt elicoptere militare, care ar costa 240 de milioane de dolari. Banii nu au mai fost alocați din buget și inițiativa a rămas doar pe hârtie.

Pericol din Transnistria

Pentru luptă, armata are în dotare zeci de piese de artilerie, tunuri obuziere, lansatoare multiple de rachete și peste o sută de rachete antitanc. Potrivit caracteristicilor tehnice, obuzierele D-20 pot atinge ținte situate pe o distanță de 24 de kilometri și pot efectua cinci lovituri pe minut, iar tunurile pot împușca la zece kilometri.

Din păcate, o mare parte din armament este uzată și ar putea fi nimicită. Experții sunt îngrijorați că, în caz de conflict armat, transnistrenii ar putea utiliza armamentul rusesc pe care îl au în depozite, care este peste capacitățile R. Moldova.

„Stocurile de muniții de la Cobasna sunt enorme și reprezintă un adevărat pericol, dar tehnica militară din Transnistria nu este mai bună decât a noastră. Resursele umane sunt mult mai mici”, argumentează Vitalie Marinuță. Oficial, nu se anunță cât armament au rușii în Transnistria și care este efectivul Armatei a 14-a dislocate în regiune.

Nu se fac achiziții de armament

Din bugetul de stat pentru anul 2014, 380 de milioane de lei i-au revenit Armatei Naționale. Banii sunt utilizați mai mult pentru întreținere și nu pentru dezvoltarea capacităților militare.

O analiză a contractelor de achiziții încheiate anul trecut de Ministerul Apărării arată că numai 7,5 milioane de lei au fost cheltuite pentru procurarea echipamentului militar. De multe ori este vorba de uniforme și încălțăminte pentru soldați. Oficial, nici pomeneală de armament sau muniții. Șase contracte în valoare de 285 de mii de lei au fost încheiate pentru cumpărarea și instalarea pieselor de schimb la reparația vehiculelor militare.

Nu ne putem compara cu vecinii

Forțele armate ale statelor vecine sunt de zeci de ori mai dotate decât ale R. Moldova, arată același raport al IISS. România ar avea 46 de avioane de luptă, 437 de tancuri și 889 de vehicule de artilerie. Ucraina dispune de 1 500 de mașini de luptă, 500 de blindate și peste 100 de avioane și elicoptere militare. Iar armata rusă este un colos, fiind dotată cu 1 600 de vehicule de artilerie, 1 200 de tancuri și aproximativ 700 de avioane de luptă. Plus zeci de nave maritime și submarine militare.

Viorel Cibotaru, ministru al Apărării:

„Astăzi eu nu văd un risc iminent pentru extinderea conflictului din Ucraina, deoarece există Acordul de la Minsk. Desigur că situația trebuie să ne îngrijoreze. Toate structurile să fie într-o semialertă permanentă, dar asta ne face să ne întărim. Nu am avut acces la informații secrete, dar cred că tot ce are în dotare armata poate răspunde la eventuale riscuri. Programul noului Guvern prevede dezvoltarea capabilităților Armatei Naționale. Va fi continuat și procesul de analiză strategică”.

Vitalie Marinuță, fost ministru al Apărării:

„Trebuie să înțelegem că R. Moldova este o țară neutră și, în caz de conflict armat, suntem pe cont propriu. În cel mai rău caz, putem solicita ajutorul partenerilor strategici. E vorba de statele vecine, țări din UE, deoarece ne-am declarat clar parcursul european, și SUA. Sunt convins că armata noastră ar avea capacitatea să dea ripostă în cazul unui atac”.

Dotarea Armatei Naționale (raportul Institutului Internațional de Studii Strategice 2014)

Echipament

Numărul de unități

Mașini de luptă

44 (BMD-1)

Transportatoare blindate

164 (TAB-71, BTR-80, BTR-D, 55 MT-LB)

Avioane de transport ușoare

6 (An-2 Colt, An-26 Curl, An-72 Coaler, Yak-18 )

Elicoptere

6 (Mi-17, Mi-8)

Tunuri tractate

69 (M-30, 2A36, D20)

Tunuri obuziere

9 (2S9 Anona)

Lansatoare multiple de rachete

11 (9P140 Uragan)

Aruncătoare

59 (82 mm și 120 mm)

Rachete antitanc

120 (Fagot, Koncurs, Sturrm)

Tunuri antitanc

36 ( MT 12, 100 mm)

Tunuri antitanc tractate

39 (ZU-23, ZUS-60)

Instalații de rachete sol-aer

12 (S-125 Neva, SA-3 Goa)


Tranzacție


R. Moldova a vândut în 2011 Armeniei circa 60 de tone de armament uzat. Munițiile au adus în bugetul de stat 38 de milioane de lei. Tranzacția a fost dur criticată, pentru că Armenia are un diferend teritorial cu Azerbaidjanul în Karabah.

Donații

Acum patru ani, SUA au oferit Armatei Naționale 85 de camioane militare. Tot atunci, China a donat 13 mașini pentru logistica armatei. În noiembrie 2014, R. Moldova a primit cadou din partea SUA 43 de vehicule militare multioperaționale, care vor fi folosite la antrenamente și în misiunile de pacificare.

Avertisment

Fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili, susține că Vladimir Putin vrea să restabilească Uniunea Sovietică și va porni un război. „Pentru el, independența Georgiei, Armeniei, Ucrainei sau R. Moldova este o anomalie. Nu există niciun dubiu că va duce lupta până la capăt”, afirmă Saakașvili.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md