21:50:14 18.02.2020
 
Stiri

Date ERONATE în presa de la Tiraspol: BNM anunță că băncile de la Chișinău au închis sau suspendat conturile a doar patru agenți economici din stânga Nistrului. Printre aceștia nu se numără Uzina Metalurgică de la Rîbnița

Economie 10.09.2019 12:15 Vizualizări673 Autor: Ziarul National
Date ERONATE în presa de la Tiraspol: BNM anunță că băncile de la Chișinău au închis sau suspendat conturile a doar patru agenți economici din stânga Nistrului. Printre aceștia nu se numără Uzina Metalurgică de la Rîbnița


Deși presa de la Tiraspol a anunțat recent că băncile din R. Moldova au închis conturile a zeci de agenți economici din stânga Nistrului, Banca Națională a Moldovei (BNM) susține că este vorba doar despre patru cazuri, făcând referire la datele instituțiilor bancare licențiate de la Chișinău.

Motivul principal al acestei măsuri este activitatea netransparentă, nejustificarea provenienței banilor și prezentarea unor informații eronate. Totodată, instituțiile bancare din R. Moldova au refuzat deschiderea conturilor pentru un alt agent economic din Transnistria.

„În perioada 1 iunie 2019 - prezent, din cauza activității netransparente, nejustificării provenienței banilor și prezentării unor informații eronate, au fost închise conturile a două persoane juridice. Într-un alt caz a fost refuzată deschiderea conturilor, pe motiv că lipseau actele necesare. Totodată, un singur cont a fost suspendat temporar la solicitarea Serviciului Fiscal Principal de Stat din cauza datoriilor acumulate. Astfel, este vorba despre patru cazuri din totalul celor 420 de agenți economici din regiunea transnistreană a Republicii Moldova care dețin conturi în băncile licențiate de la Chișinău”, precizează BNM într-un comunicat de presă.

Aceeași sursă arată că Uzina Metalurgică din Rîbnița nu are și nu a avut conturile blocate și nu a primit vreo avertizare în acest sens, fiind deservită și astăzi în regim normal: „Informația este valabilă și în cazul celorlalte întreprinderi din regiunea transnistreană despre care se vehiculează în mass-media”.

Menționăm că, anterior, BNM a transmis că, la nivel mondial, se înăspresc regulile de prevenire și combatere a spălarii banilor și finanțării terorismului.

„Republica Moldova este parte la acest proces, în mod special după ce, în anul 2018, a intrat în vigoare Legea pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Urmare a noilor prevederi, băncile licențiate din Republica Moldova au dezvoltat instrumentele de control și, în procesul implementării acestora, fiind identificate eventuale riscuri, băncile au solicitat mai multă transparență din partea clienților. Este vorba despre întreprinderi de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, cărora li s-a dat și termen pentru conformare. Astfel, deținătorii de conturi bancare urmau să actioneze într-un cadru mult mai transparent, conform angajamentelor pe care chiar ei și le-au asumat. Ulterior, băncile licentiate au fost nevoite să ia măsuri în privința agenților economici care nu s-au conformat, inclusiv în privința câtorva întreprinderi din regiunea transnistreană”, explica Banca Națională a Moldovei.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.02.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Tătucul Dodon simte ...

14.02.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Primul Ciocoi, primu...

10.02.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Candidatul comun al ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md