18:01:30 27.01.2020
 
Stiri

DEZVĂLUIRI // Cum a fost impus MONOPOLUL de pe piața nucilor, care a redus la jumătate prețurile în anul trecut: Dosare penale pentru concurenți

Economie 01.08.2019 15:19 Vizualizări1755 Autor: Ziarul National
DEZVĂLUIRI // Cum a fost impus MONOPOLUL de pe piața nucilor, care a redus la jumătate prețurile în anul trecut: Dosare penale pentru concurenți


Agenții economici care exportau nuci și care s-au trezit, pe parcursul ultimilor ani, cu dosare penale, fapt care le-a blocat activitatea, solicită autorităților să revadă învinuirile la adresa lor.

Solicitarea a fost expusă la o ședință de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, la care însă nu s-au prezentat angajații Serviciului Vamal, care au jucat un rol important în această schemă.

„Problema este dureroasă. Sunt peste 30 de agenți economici care doresc să facă un apel către procuratură și către organele de anchetă ca să fie revizuite aceste dosare”, a declarat astăzi la ședința Guvernului ministrul Georgeta Mincu.

Premierul Maia Sandu a descris procesul prin care fosta guvernare a impus monolopul de pe piața nucilor.

„Mai multor agenți economici, câteva zeci, nu știu 30 sau 50, le-au fost deschise dosare penale. Respectiv, aceste companii nu au mai putut face exporturi de nuci. Au rămas câțiva cărora nu le-au fost deschise dosare penale, respectiv, așa ușor s-a construit acest monopol. Dacă au fost mai puține companii care să exporte, asta înseamnă că sunt mai puțini cei care cumpără, inclusiv de la oameni, și dictează prețurile. De aici am avut problema prețurilor extrem de scăzute în ultimii ani. Acum, procesul este blocat în procuratură”, a explicat Maia Sandu.

Premierul a admis că nu toți agenții economici care s-au trezit cu dosare penale nu ar fi comis încălcări, dar spune că anume așa s-au creat condiții ca aceștia să fie înlăturați de pe piață, pentru a îngrădi libera concurență.

Drept rezultat, de suferit au avut oamenii săraci „care au doi copaci în curte și toamna își strângeau bani de lemne și cărbune”.

Ministrul Georgeta Mincu a propus ca să le fie scoase interdicțiile la exportul de nuci pentru agenții economici înlăturați de pe piață, fiindcă, într-o asemenea situație, și cei peste 4 000 de producători de nuci din republică sunt descurajați să mai investească în această cultură cu un mare potențial de dezvoltare.

R. Moldova produce anual 14 de tone de nuci și exportă 10 mii de tone, statul nostru fiind al patrulea cel mai mare exportator de nuci din lume.

Menționăm că, anterior, premierul Maia Sandu l-a acuzat pe fostul premier Pavel Filip că ar fi gestionat această schemă, pentru a-l face pe cuscrul său „regele nucilor” din R. Moldova. Filip a negat acuzațiile.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.01.2020 09:21 Nicolae Negru Nicolae Negru // Falimentul politicii...

24.01.2020 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cauza adevărată a de...

20.01.2020 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Exemplul lui Plahotn...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova are nevoie de mai multe aeroporturi internaționale, inclusiv la Sud și la Nord, așa cum propune președintele Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md